14 Νοέ 2024
READING

Το πλάνο του Υπερταμείου για την αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων

4 MIN READ

Το πλάνο του Υπερταμείου για την αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων

Το πλάνο του Υπερταμείου για την αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος προκειμένου να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για το -εξαιρετικά φιλόδοξο- εγχείρημα αποτίμησης και αξιοποίησης από το Υπερταμείο, χιλιάδων ακινήτων που ανήκουν -μέχρι σήμερα- στο δημόσιο.

Το πρώτο, και πιο σημαντικό βήμα, είναι η ξεκάθαρη και ρεαλιστική καταγραφή των ακινήτων που της ΕΤΑΔ. Για τον λόγο αυτό, αναμένεται τις επόμενες μέρες (ακόμα και πριν τον Μάιο) να κηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός που θα καθορίσει την συμφωνία-πλαίσιο, μέσω της οποίας θα επιλεγούν έως και 9 σχήματα τα οποία θα έχουν τον δύσκολο και κρίσιμο ρόλο της χαρτογράφησης, αξιολόγησης, αποτίμησης και αξιοποίησης 36.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ.

Το πρώτο -καθοριστικό- βήμα

Όπως όλα δείχνουν, υπάρχει η απαραίτητη θέληση προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες κινήσεις που θα οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Μία από αυτές, ίσως η πιο βασική για να μπεί το «τρένο» στις «ράγες», ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα. Ο λόγος για τον διαγωνισμό, μέσω του οποίου, θα επιλεχθεί ο project manager που θα ηγηθεί της προσπάθειας αποτίμησης περίπου 6.000 ακινήτων και η ωρίμανση 1.000 εξ αυτών σε χρονικό διάστημα μεταξύ 2 με 3 έτη.

Οι δυσκολίες της προσπάθειας

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι σήμερα, ποτέ δεν έχει γίνει στην Ελλάδα μία ουσιαστική προσπάθεια χαρτογράφησης της ακίνητης περιουσίας που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί μέχρι τώρα, και δεν τιμά κανέναν αρμόδιο, είναι η πιλοτική προσπάθεια που έλαβε χώρα εντός του 2023 για 500 κρατικά ακίνητα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για το 43% δεν ήταν διαθέσιμα ούτε τα ακριβή στοιχεία τοποθεσίας.

Οι συνθήκες πάντως απέχουν σημαντικά από το να χαρακτηριστούν οι ενδεδειγμένες

ειδικά από την στιγμή που τα μισά από τα 70.000 ακίνητα τα οποία ανήκουν στην ΕΤΑΔ, αυτή τη στιγμή έχουν καταπατηθεί. Από όσα δεν έχουν καταπατηθεί, σχεδόν τα μισά έχουν ελλιπή στοιχεία, ενώ ορισμένα από τα υπόλοιπα είτε δε μπορούν να αξιοποιηθούν, είτε ανήκουν σε ειδικές περιοχές (πχ Natura) και απαιτούν ξεχωριστή μεταχείριση. Φυσικά όλες αυτές οι δυσκολίες δεν αλλάζουν το γεγονός ότι η ΕΤΑΔ παραμένει η μεγαλύτερη ιδιοκτήτρια ακινήτων στην Ελλάδα, με την περιουσία που έχει υπό τον έλεγχό της να είναι πολύ σημαντικά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η αξία των 2.900 εγγεγραμμένων σήμερα ακινήτων της έχει αποτιμηθεί σε 1,5 δισ. ευρώ.

Ο κρίσιμος ρόλος του ιδιωτικού τομέα

Στο πλάνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή, προβλέπεται ότι, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας-πλαίσιο, θα ακολουθήσει ένας μεγάλος διαγωνισμός που θα απευθύνεται σε μία σειρά από ιδιώτες, Ενδεικτικά, αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον ιδιώτες αποτιμητές αλλά και σχήματα τα οποία θα περιέχουν εκτιμητές, νομικούς, τεχνικούς και χρηματοοικονομικούς εμπειρογνώμονες. Σκοπός του μεγάλου αυτού Project είναι να αποκτήσει το ελληνικό δημόσιο ένα μητρώο ακινήτων του Δημοσίου που θα χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία και θα προσφέρει τα απαραίτητα στοιχεία.

Εξαιτίας της μεγάλης έκτασης του έργου και του τεράστιου αριθμού ακινήτων, έχει υπολογιστεί ότι την προσπάθεια να αναλάβουν έως και 9 κοινοπραξίες οι οποίες θα έχουν την ευθύνη χαρτογράφησης μέχρι και 7.000 ακινήτων η κάθε μία. Μέσα στις υποχρεώσεις τους θα συμπεριλαμβάνεται η πλήρης καταγραφή, αποτίμηση, αξιολόγηση, κατηγοριοποίηση και προτεραιοποίηση, σε συστάδες που θα αποτελούνται, το λιγότερο, από 1000 ακίνητα η κάθε μία.

Σύμφωνα με την προκήρυξη ο κάθε κύκλος των 1.000 ακινήτων θα έχει διάρκεια που ορίζεται μέχρι και επτά μήνες, καθώς αποτελεί επιθυμία να επισπευστεί η αξιοποίηση των ακινήτων που χαρακτηρίζονται ως πιο ώριμα. Ιδιαίτερη σημασία έχει η πρόσφατη τοποθέτηση της διευθύνουσας σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Ηρώ Χατζηγεωργίου. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια δηλώσεών της στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, χαρακτήρισε το έργο που βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού και υλοποίησης ως κλιμακωτό, ενώ πρόσθεσε ότι είναι πιθανό να δημιουργούν ειδικά clusters ακινήτων. Ως παράδειγμα έθεσε αυτό του θεματικού τουρισμού, το οποίο θα βοηθούσε στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας και στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας.

Υπερταμείο | Economistas.gr

Που θα κριθεί η εξέλιξη του διαγωνισμού

Ένα κρίσιμο ερώτημα αφορά στους όρους της συμφωνίας πλαισίου σχετικά με την ανάθεση των ακινήτων. Συγκεκριμένα, το πλάνο προβλέπει ότι το Υπερταμείο, υπό τον συντονισμό και την επίβλεψη του PMO, θα ζητά από καλεί τους αποτιμητές που θα ξεχωρίσουν, να δώσουν τις προσφορές τους, προκειμένου να τους ανατεθεί η παρτίδα ακινήτων. Σημειώνεται ότι οι παρτίδες θα έχουν επιλεγεί ως προς το περιεχόμενό τους από τον project manager, ενώ, όπως σημειώσαμε, αυτές θα περιλαμβάνουν το λιγότερο 1.000 ακίνητα.

Υπενθυμίζεται ότι ο PMO, που θα έχει και την επίβλεψη της διαδικασίας, εντός δύο μηνών θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις κάθε συστάδα ακινήτων και να στείλει τις προσκλήσεις. Για την επιλογή των σχημάτων το κριτήριο θα σχετίζεται με την καλύτερη προσφορά, ενώ οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό θα έχουν στη διάθεσή τους 10 ημέρες προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή της προσφοράς. Σε περίπτωση που τελικά επιλεγούν θα πρέπει μέσα 3-4 μηνών να έχουν ολοκληρώσει την καταγραφή, τον προσδιορισμό της αξίας και την κατηγοριοποίηση και προτεραιοποίηση της παρτίδας ακινήτων, προκειμένου ο PMO, εντός ενός μήνα, να τσεκάρει το αποτέλεσμα και να το παραδώσει στο Υπερταμείο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.