17 Ιαν 2025
READING

Eλλάκτωρ: Η αποδόμηση και το νέο πρόσωπο του ομίλου

4 MIN READ

Eλλάκτωρ: Η αποδόμηση και το νέο πρόσωπο του ομίλου

Eλλάκτωρ: Η αποδόμηση και το νέο πρόσωπο του ομίλου

Πολλές και διαφορετικές εξελίξεις ήταν αυτές που καθόρισαν τα τελευταία χρόνια την εξέλιξη του ομίλου Ελλάκτωρ, ο οποίος διήλθε μέσα από συμπληγάδες. Μετά την μετοχική και άκρως επιθετική διαμάχη των αδερφών Σάκη και Δημήτρη Καλλιτσάντση με τον Λεωνίδα Μπόμπολα το 2018 και την κίνηση “Change for Ellaktor” των δύο πρώτων, την αποχώρηση του Δημήτρη Κούτρα από τον όμιλο, που εξαγόρασε ποσοστό στην Ιντρακάτ (για να αποχωρήσει και από εκεί στη συνέχεια), άλλαξαν πολλά.

Στην πορεία, απέκτησαν ποσοστό συμμετοχής στον όμιλο και οι εφοπλιστές Μπάκος και Καϋμενάκης, οι οποίοι βρέθηκαν σε αντιπαράθεση με τη Reggeborgh Invest και εν τέλει αποχώρησαν, εξαγοράζοντας μαζί με τους επίσης εφοπλιστές Αγγέλου και Γκότση την Ιντρακάτ.

Σήμερα, βασικότεροι μέτοχοι στον όμιλο είναι η Reggeborgh Invest, συμφερόντων του Ολλανδού επιχειρηματία, Χένρι Χόλτερμαν με ποσοστό 47,17%, η Μότορ Όιλ με ποσοστό 29,87% και η Atlas NV με ποσοστό 15,17%. Το υπόλοιπο 15,17% των μετοχών ελέγχεται από το επενδυτικό κοινό.

Σημείο κλειδί ήταν η πώληση τόσο της Άκτωρ στον όμιλο Ιντρακάτ, με τον όμιλο να αποεπενδύει από τη δραστηριότητα των κατασκευών, η οποία τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε την κύρια πηγή ζημιών, καθώς και η πώληση του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον όμιλο Motor Oil.

Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης το 2021

Τα πρώτα βασικά σημάδια ανάκαμψης για τον όμιλο άρχισαν να φαίνονται από το 2021 και ύστερα. Θυμίζουμε ότι τη συγκεκριμένη χρονιά τα ενοποιημένα του έσοδα ήταν 915,5 εκατ. Ευρώ έναντι 892,3 εκατ. Ευρώ κατά τη χρήση 2020, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 2,6% (ή €23,2 εκατ.). Αντίστοιχα την ίδια χρονιά κατάφερε να μειώσει τις ζημίες καθότι παρουσίασε ζημιές 28,6 εκατ. Ευρώ έναντι ζημιών 149,6 εκατ. το 2020. Θυμίζουμε εδώ ότι το 2021, προκειμένου να ενισχύσει την Άκτωρ που τότε ήταν ακόμα στην ιδιοκτησία του, ο όμιλος είχε προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 120 εκατομμυρίων ευρώ.

Όλα δείχνουν ότι τον τελευταίο καιρό μία ακόμα κίνηση αποεπένδυσης βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς ο όμιλος συζητάει με τη Motor Oil για την πώληση της Ηλέκτωρ. Κάτι που μέχρι πρότινος δεν επιβεβαίωνε η Motor Oil, ωστόσο η Ελλάκτωρ σε πρόσφατη απάντησή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επιβεβαίωνε αυτό που ακουγόταν ιδιαίτερα έντονα στην αγορά.

Οι δύο πλευρές έχουν εισέλθει στη διαδικασία του due diligence, δηλαδή του χρηματοοικονομικού και νομικού ελέγχου που αποτελεί βασικό βήμα για να έχει πλήρη εικόνα η Motor Oil, των δεδομένων – κυρίως των οικονομικών αλλά και των νομικών – της Ηλέκτωρ. Η Ηλέκτωρ, πρόκειται για μία πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας όπου όπως όλα δείχνουν εάν όλα εξελιχθούν ομαλά σύντομα θα περιέλθει σε νέα χέρια.

Aυτή τη στιγμή οι κύριοι άξονες δραστηριότητας για τον όμιλο είναι οι παραχωρήσεις, μέσω της θυγατρικής Άκτωρ Παραχωρήσεις όπου διαχειρίζεται για παράδειγμα τον οδικό άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου (Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη) από κοινού με την Ιντρακάτ, ενώ έχει αναλάβει και τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και λειτουργία του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης στο τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη μαζί με την ΓΕΚ Τέρνα και την Ιντρακάτ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Κέρδη 116 εκατ. από συνεχιζόμενες δραστηριότητες

Η πώληση του Smart Park στον όμιλο Φουρλή

Στον τομέα των ακινήτων, ο όμιλος έχει θυγατρική τη Reds

η οποία το 2023 πούλησε το Smart Park που ήταν ιδιοκτησίας της στον όμιλο Φουρλή και έχει προς υλοποίηση το Κτήμα Καμπά αλλά και την έκταση στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, με ένα σύνθετο τουριστικό συγκρότημα, που κάποιοι αποκαλούν «Μικρό Ελληνικό», λόγω της ομοιότητάς του σε ορισμένα σημεία, με την επένδυση του Ελληνικού.

Τι κατάφερε μέσα από όλες τις παραπάνω κινήσεις ο όμιλος Ελλάκτωρ; Το αποτέλεσμα πέρα από την αποεπένδυση από πολλούς διαφορετικούς κλάδους και δραστηριότητες, είναι ότι το 2023 είχε καθαρά κέρδη 116 εκατομμυρίων ευρώ από ζημίες 2,6 εκατομμυρίων το 2022, τα ταμειακά του διαθέσιμα ανήλθαν στα 521 εκατομμύρια από 364 εκατομμύρια ευρώ το 2022, ενώ ο τζίρος ήταν 808 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένος κατά 23% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά λόγω μείωσης των εσόδων από τον κλάδο περιβάλλοντος (Ηλέκτωρ) αλλά και της πώλησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Motor Oil.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.