Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημοσίου είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ήδη τα τελευταία 5 χρόνια έχουν βγει σε διαγωνισμό πάνω από 350 έργα που έχουν σχέση με πληροφορική και τεχνολογία, ενώ μόνο η Κοινωνία της Πληροφορίας, που είναι ο εκτελεστικός βραχίονας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, διαχειρίζεται έργα προϋπολογισμού 3,5 δις. ευρώ και από το 2019 έχει προκηρύξει 250 διαγωνισμούς.
Φυσικά, η πλειοψηφία όλων αυτών των δημόσιων έργων στηρίζονται και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα εργαλείο το οποίο εάν δεν υπήρχε, η ψηφιακή μετάβαση θα φάνταζε δυσκολότερη.
Βέβαια, ακόμα και με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, τα έργα δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς τη… συνδρομή εταιρειών για να τα τρέξουν και να τα υλοποιήσουν. Ο ΟΤΕ είναι η εταιρεία η οποία λόγω μεγέθους και τεχνογνωσίας, έχει αναλάβει να τρέξει τον μεγαλύτερο όγκο έργων πληροφορικής που έχουν βγει σε διαγωνισμό τα τελευταία χρόνια από την ΚτΠ αλλά και άλλους φορείς. Παράλληλα τα έργα αυτά αποτελούν την νέα πηγή εσόδων του ομίλου, αποφέροντας του ετησίως πολλά εκατομμύρια ευρώ, ενώ ταυτόχρονα μεγαλώνει το αποτύπωμά του στην αγορά και αναδεικνύεται ως ο μεγαλύτερος επενδυτής του κλάδου.
Η στροφή του ΟΤΕ στα έργα ICT και τα έσοδα
Τα έργα πληροφορικής (ή έργα ICT όπως αναφέρονται στην αγορά) αποτελούν στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης του ΟΤΕ, ήδη από το 2017, όταν ο Μιχάλης Τσαμάζ είδε την ανάγκη η κοινωνία να στραφεί προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, στρέφοντας παράλληλα και τον όμιλο προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο ίδιος μάλιστα, διαρκώς αναφέρει ότι ο όμιλος στοχεύει να γίνει ο εθνικός digital provider. και φιλοδοξεί να αποτελέσει σημαντικό συνεργάτη στην προσπάθεια της χώρας προς την ψηφιακή μετάβαση. Γι αυτό και πλέον συμμετέχει στα περισσότερα έργα που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο αυτό.
Αυτό μάλιστα αποτυπώνεται και στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου. Αν και η συνεισφορά των έργων ICT δεν αποτυπώνονται ξεκάθαρα στην οικονομική έκθεση, ωστόσο «υπάγονται» στα λοιπά έσοδα του ομίλου. Σύμφωνα λοιπόν με τη χρήση του 2023, τα λοιπά έσοδα αυξήθηκαν κατά 7,4% στα 692 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας αύξηση κατά 9,0% στα έργα system solutions. Κάτι που σημαίνει ότι το 20% των συνολικών του εσόδων προέρχονται από τα έργα ICT.
Ακόμα και τώρα που ο Μιχάλης Τσαμάζ θα αποτελέσει παρελθόν από το τιμόνι του ομίλου και θα αντικατασταθεί από τον Κώστα Νεμπή, η στρατηγική του ΟΤΕ τα επόμενα χρόνια είναι να διασφαλίσει ηγετική θέση στις αναπτυσσόμενες αγορές Ευρυζωνικότητας και ICT.
Τα μεγάλα έργα πληροφορικής
Ο ΟΤΕ έχει διεκδικήσει και αναλάβει, μεγάλα έργα για την ψηφιοποίηση του δημοσίου.
Έργα που καλύπτουν όλο το φάσμα της πληροφορικής και τεχνολογίας, από δίκτυα και προμήθεια υπολογιστών μέχρι συστήματα για κυβερνοασφάλεια.
Μεταξύ άλλων ο ΟΤΕ έχει οριστεί ως ανάδοχος σε μεγάλα έργα, όπως το CRM, αξίας 53 εκατ. ευρώ, το οποίο το έχει αναλάβει σε κοινοπραξία με την Unisystems. Επίσης ο ΟΤΕ συμμετέχει στην ένωση εταιρειών «EY – OTE -Real Consulting» για το έργο «Υλοποίηση Κεντρικού Κόμβου Διαχείρισης & Ανάλυσης Πολυδιάστατων Δεδομένων Μεγάλου Όγκου (BigData)», αξίας 14,9 εκατ. ευρώ.
Επίσης έχει αναλάβει να υλοποιήσει το project των 117 εκατ. ευρώ για τα cloud services, ενώ πριν λίγους μήνες έγινε οριστικά ανάδοχος – καθώς μπήκαν οι υπογραφές με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης- στο giga-project του Ultra Fast Broadband, συνολικής αξίας 870 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, αν και το υπουργείο που… λογοδοτεί ο ΟΤΕ είναι το Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δεν έχει αναλάβει έργα που προέρχονται μόνο από αυτό το υπουργείο. Ο ΟΤΕ ανακηρύχθηκε ανάδοχος σε δύο έργα συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, που αφορά την ψηφιοποίηση αρχείων του υπ. Μετανάστευσης (αξίας 10 εκατ. ευρώ) και του υπ. Ναυτιλίας αξίας 5 εκατ. ευρώ. Ενώ πέρυσι τον Μάρτιο μετά από περίπου 3 χρόνια αναμονής, μπήκαν οι τελικές υπογραφές στη σύμβαση για το ελεύθερο WiFi, αξίας 18 εκατ. ευρώ.
Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα είναι να μπει τέλος στη γραφειοκρατία στο δημοσίο. Και ο ΟΤΕ αναμένεται και εκεί να βάλει το ληθαράκι του. Είναι ένας από τους αναδόχους σε project όπως η ψηφιοποίηση αρχείων του ΕΣΥ, αξίας 235,6 εκατ. ευρώ, την ψηφιοποίηση αρχείων των δικαστηρίων, αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ αλλά και το πολύπλοκο και σύνθετο έργο ψηφιοποίησης του Eλληνικού Kτηματολογίου.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.