Αφοσιωμένος στον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα στην παραγωγή κρασιού, καθώς διατηρεί την Οινοποιία Σγουρίδη που εδρεύει στα Άβδηρα της Ξάνθης, είναι τα τελευταία χρόνια ο πρώην βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της Βουλής και μετέπειτα υφυπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Σγουρίδης. Διαμένει μόνιμα στην Ξάνθη, ενώ η καθημερινότητά του κατανέμεται μεταξύ της Ξάνθης και των Αβδήρων όπου βρίσκεται το οινοποιείο του. Πλέον, έχει αποσυρθεί από το πολιτικό γίγνεσθαι, αφήνοντας μία παραγωγική διαδικασία όπως θεωρεί ο ίδιος ότι είναι η πολιτική, για να ασχοληθεί με μία εξίσου δημιουργική ενασχόληση, την οινοποίηση.
Ο Παναγιώτης και η Αναστασία Σγουρίδη αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν στο χώρο του κρασιού, δημιουργώντας τον ιδιόκτητο αμπελώνα τους έκτασης 100 στρεμμάτων στην περιοχή των Αβδήρων Ξάνθης, δίπλα στην λιμνοθάλασσα του Λάγους, όπου κατά την αρχαιότητα φημιζόταν για την ποιότητα των οίνων που παράγονταν εκεί. Στις εκτάσεις που καλλιεργεί η οικογενειακή Οινοποιία, τα αμπέλια είναι ξηρικά, καθότι συντηρούνται χωρίς τακτικό πότισμα, με εξαίρεση κάποιες περιόδους του καλοκαιριού, όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.
«Κρέμασα τα πολιτικά μου παπούτσια αλλά παραμένω ενεργός πολίτης»
«Κρέμασα τα πολιτικά μου παπούτσια αλλά παραμένω ενεργός πολίτης. Παρακολουθώ την πολιτική καθώς πρώτα φεύγει η ψυχή και μετά το χούι, έχοντας άποψη για τα τεκταινόμενα. Όχι όμως ως ενεργός πολιτικός όπως ήμουν πριν από περίπου οκτώ χρόνια. Η διαδικασία παραγωγής κρασιού από το σταφύλι είναι μία άκρως δημιουργική κατάσταση, όπου ο Αύγουστος σύμφωνα με τον Καζαντζάκη θα έπρεπε να ονομαστεί “Άγιος Αύγουστος” καθώς παίρνει τη ρώγα του σταφυλιού και δημιουργεί το κρασί. Η παραγωγική διαδικασία του κρασιού έχει σε όλα της τα στάδια ξεχωριστό ενδιαφέρον. Και η πολιτική είναι μία έντονα παραγωγική διαδικασία. Παρόλ’ αυτά οι περισσότεροι που συμμετέχουν σε αυτήν, δεν τη βιώνουν ως τέτοια. Στα 23 χρόνια της ενεργής πολιτικής μου σταδιοδρομίας θεωρούσα ότι έκανα ένα λειτούργημα. Ο Άγιος Αύγουστος κάνει το δικό του λειτούργημα, βγάζοντας κρασί».
Ο ίδιος είναι ιδιαίτερα κινητικός προκειμένου να συστήνει σε κάθε ευκαιρία τα κρασιά του στην αγορά.
Γι’ αυτό και πρόσφατα συμμετείχε τόσο στο “Thessaloniki Wine Show” που πραγματοποιήθηκε στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όσο και στο “Οινόραμα” που αποτελεί τη μεγαλύτερη εγχώρια διοργάνωση στον κλάδο του κρασιού.
Το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής
«Το υπέδαφος και το μικροκλίμα της περιοχής ευνοούν την παραγωγή των κρασιών μας, καθότι πρόκειται για τον ψαμμίτη, ένα ιζηματογενές πέτρωμα, που προσδίδει ορυκτότητα στο αμπέλι, το οποίο είναι φυτεμένο πάνω στην πέτρα. Ταυτόχρονα, οι γειτονικές λίμνες Βιστωνίδα και Λαφρούδα, προκαλούν ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα με υψηλή υγρασία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ωστόσο προσέχουμε τα αμπέλια σαν τα παιδιά μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την θερινή υγρασία, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει θέματα ασθενειών στα αμπέλια μας», αναφέρει ο Παναγιώτης Σγουρίδης.
Ο οινοποιός παράγει τη σειρά κρασιών, «Μανδρινός», μία σύνθετη λέξη στην οποία συνυπάρχουν η ονομασία Μάνδρα, αυτή δηλαδή της κοινότητας όπου έχει έδρα το οινοποιείο καθώς και η λέξη οίνος. Υπό τη σειρά μονοποικιλιακών οίνος «Μανδρινός», o Παναγιώτης Σγουρίδης οινοποιεί τοπικές ποικιλίες κρασιού όπως το ερυθρό Μαυρούδι, το ροζέ ημίξηρο Παμίδι καθώς και ένα ακόμα λευκό ξηρό κρασί. Όλα τα κρασιά που παράγονται είναι Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Αβδήρων, βιολογικά πιστοποιημένα.
Η Οινοποιία Σγουρίδη παράγει και τη σειρά «Σίγμα», η οποία έχει να παρουσιάσει κρασιά όπου συμμετέχουν ελληνικές αλλά και ξενικές ποικιλίες για την οινοποίησή τους. Επιλογή του ήταν προκειμένου να τιμήσει τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση και τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή, να παραχθεί η συγκεκριμένη σειρά κρασιών με την ετικέτα «Σίγμα ‘21», όπου αναγράφονται πληροφορίες για την ελληνική επανάσταση του 1821.
Το ερυθρό κρασί της σειράς αυτής, που προέρχεται από τις ποικιλίες Λημνιό, Μαυρούδι και Syrah, ωριμάζει για περίπου εννέα μήνες σε δρύινα βαρέλια γαλλικής κατασκευής. Ένα μέρος της συνολικής παραγωγής του Οινοποιείου εξάγεται κατά κύριο λόγο στη Γερμανία, ενώ μικρότερες ποσότητες διατίθενται στο Βέλγιο. Η συνολική παραγωγή της Οινοποιίας Σγουρίδη σε ετήσια βάση δεν υπερβαίνει τις 40.000 φιάλες.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.