18 Δεκ 2024
READING

Αθήνα: Οι μεγάλες αστικές αναπλάσεις που αλλάζουν πρόσωπο στην πρωτεύουσα

5 MIN READ

Αθήνα: Οι μεγάλες αστικές αναπλάσεις που αλλάζουν πρόσωπο στην πρωτεύουσα

Αθήνα: Οι μεγάλες αστικές αναπλάσεις που αλλάζουν πρόσωπο στην πρωτεύουσα

Κτίρια τοπόσημα που αλλάζουν μορφή και χαρακτήρα. Μορφή γιατί για παράδειγμα στην περίπτωση του Μινιόν επί της οδού Πατησίων όπου για πολλά χρόνια παρέμενε ανενεργό, από πολυκατάστημα μετατρέπεται σε κτίριο γραφείων και χώρων λιανικής πώλησης στο ισόγειο, ενώ στο πίσω μέρος του κτιρίου θα αναπτυχθεί ένα αυτόνομο κτίριο κατοικιών.

Αντίστοιχη περίπτωση όμως κτιρίου που αποτελεί τοπόσημο και για χρόνια ήταν εγκαταλειμμένο και αναξιοποίητο είναι και ο Πύργος του Πειραιά, ο οποίος αναβιώνει σταδιακά καθότι οι βασικές κατασκευαστικές του εργασίες ολοκληρώθηκαν και πλέον κάποιες επιμέρους εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να εισέλθουν σε αυτόν οι νέοι του μισθωτές όπως είναι για παράδειγμα η VGroup του Βύρωνα Βασιλειάδη, η Dialectica, αλλά και καταστήματα λιανικής όπως είναι αυτό της JD Sports, αλλά και το μεγαλύτερο κατάστημα στον κόσμο Zara-Zara Home, το επίσημο άνοιγμα του οποίου προς το κοινό είναι προγραμματισμένο για τα μέσα Μαΐου.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, την «ευθύνη» για την αναβίωση των κτιρίων αυτών έχει η Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου, η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων. Και στα κτίρια που προαναφέραμε θα μπορούσαν να προστεθούν ακόμα το Piraeus Port Plaza, οι παλιές δηλαδή εγκαταστάσεις της Παπαστράτος όπου διατηρούσε το εργοστάσιό της, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά όπου επίσης έγινε μία εκτεταμένη αστική ανάπλαση από τη Dimand.

Χαρακτηριστική ήταν μάλιστα μία από τις παρεμβάσεις του Δημήτρη Ανδριόπουλου, στο Φόρουμ των Δελφών της περσινής χρονιάς όπου αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της ελληνικής πρωτεύουσας, αλλά και του Πειραιά, έκανε εκτενή αναφορά σε συγκεκριμένες περιοχές, συγκρίνοντας αυτές με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, σημειώνοντας ότι «η Αθήνα, έτσι όπως αναπτύχθηκε, έχει τέτοιες ευκαιρίες που μπορούν να σχεδιάσουν τα επόμενα 50 χρόνια της πόλης». Μιλώντας για την ελληνική πρωτεύουσα, ο επικεφαλής της εισηγμένης είχε πει χαρακτηριστικά ότι «η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει συντονισμένος σχεδιασμός, ούτε σε ορίζοντα δεκαετίας». Αναρωτήθηκε δε, «ποια πόλη στην Ευρώπη έχει Ελαιώνα, Βοτανικό, Άγιο Διονύσιο, την Ομόνοια, την Αιόλου και τη Σοφοκλέους; Όλα αυτά είναι παρεμβάσεις για τα επόμενα 20 με 40 χρόνια. Για εμάς εδώ μένει η απόφαση να συντονιστούμε και να συνεργαστούμε. Πρέπει να δουλέψουμε πάνω στις ευκαιρίες που έχει η πόλη, ο κώδικας είναι γραμμένος, πρέπει μόνο να πατήσουμε το κουμπί».

Το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στο Ελληνικό

Η μεγαλύτερη ωστόσο αστική ανάπλαση λόγω βεληνεκούς, ύψους επένδυσης καθώς και λόγω του ρόλου που φέρνει τόσο στην περιοχή του Ελληνικού και τα νότια προάστια αλλά και για την πρωτεύουσα και τη χώρα συνολικά, είναι αυτή του Ελληνικού. Εκεί όπου για πολλά χρόνια και μετά την μετακόμιση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στην περιοχή των Σπάτων, η Lamda Development, έχει καταφέρει αυτή τη στιγμή να τρέχει με ταχύτατους ρυθμούς τις κατασκευαστικές εργασίες.

Οι κατοικίες αποτελούν τον πυρήνα της επένδυσης αυτής. Από τη μία πλευρά θεμελιώνουν τον οικιστικό χαρακτήρα της και από την άλλη πλευρά αλλάζουν όλο το τοπίο της real estate αγοράς, αποτελώντας ρυθμιστικό παράγοντα που συμπαρασύρει τις τιμές των ακινήτων και εν προκειμένω σταθεροποιεί τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές στα νότια προάστια τα τελευταία χρόνια που έφτασαν μεσοσταθμικά ακόμα και τις 13.000 ευρώ, όταν κατοικίες στο Ελληνικό προπωλούνταν με τιμές κοντά στις 7.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Η Διπλή Ανάπλαση και το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού

Ένα από τα σημαντικότερα έργα στην Αθήνα αποτελεί και η Διπλή Ανάπλαση Λεωφόρου Αλεξάνδρας-Βοτανικού.

Εκεί προβλέπεται να γίνει αξιοποίηση των εκτάσεων στον Βοτανικό, όπου θα ανεγερθεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού και ένα εμπορικό κέντρο, και ταυτόχρονα την ανάπλαση της περιοχής του υφιστάμενου γηπέδου, που βρίσκεται επί της Λ. Αλεξάνδρας, πλησίον του σταθμού Μετρό των Αμπελοκήπων. Το γήπεδο θα ικανοποιεί τις ελληνικές και διεθνείς απαιτήσεις της FIFA-UEFA κατηγορίας 4, θα είναι δυναμικότητας τουλάχιστον 38.500 θέσεων και θα περιλαμβάνει 1.300 θέσεις σε σουίτες, 325 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ και 7 εμπορικά καταστήματα. Το συνολικό κόστος της Διπλής Ανάπλασης, μαζί με τα έργα για την ανάπτυξη ενός πάρκου πρασίνου στη Λ. Αλεξάνδρας, υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.
Τα κυριότερα οφέλη της Διπλής Ανάπλασης μεγεθύνονται λόγω των έργων στην περιοχή του Βοτανικού. Εκεί η Dimand αξιοποιεί την έκταση των 50 στρεμμάτων όπου βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας (Softex). Στο ακίνητο με την ολοκλήρωση της κατασκευής θα δημιουργηθούν χώροι γραφείων, χωρίς να αποκλείεται να συστεγαστεί και ένα πανεπιστημιακό campus, ιδιωτικού εκπαιδευτικού φορέα που έχει ενδιαφέρον να εγκατασταθεί και στην Ελλάδα.

Η ανάπλαση των εγκαταστάσεων της Βιοχάλκο στην Πειραιώς

Εξέχουσας σημασίας είναι και το φιλόδοξο project μεικτής χρήσης που θα αναπτύξει η Noval Property στην Πειραιώς 252 στον Ταύρο, στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Βιοχάλκο. Μέσα από το συγκεκριμένο έργο προβλέπεται η ανάπλαση του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος σε ένα σύνθετο τουριστικό, πολιτιστικό, συνεδριακό, εμπορικό και επιχειρηματικό πόλο με βιώσιμο χαρακτήρα, διατηρώντας την παράδοση και στοχεύοντας ευρύτερα και στη δημιουργία ενός πολιτιστικού πόλου μητροπολιτικής εμβέλειας, που θα αναζωογονήσει την περιοχή του Ελαιώνα. Ειδικότερα, η σχεδιαζόμενη επένδυση αναμένεται να περιλαμβάνει χρήσεις γραφείων, κατοικιών, ξενοδοχειαχείων, πολιτιστική, τεχνολογίας – έρευνας και αποθήκευσης συνολικής επιφάνειας GLA η οποία θα ανέλθει στα 56.740 τ.μ. Επίσης προβλέπεται να δημιουργηθούν πρόσθετες αθλητικές εγκαταστάσεις εμβαδού 3.500 τ.μ. αλλά και υπόγειοι χώροι στάθμευσης 22.620 τ.μ.

Το ακίνητο της Noval Property από πολεοδομικής και αρχιτεκτονικής σκοπιάς αποτελεί τμήμα ενός αναδυόμενου «Πολιτιστικού Τετραγώνου» («Art District»), όπου θα συλλειτουργούν η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ο χώρος του Φεστιβάλ Αθηνών μαζί με τους νέους χώρους πολιτισμού και το σύνολο των μητροπολιτικής αλλά και τοπικής εμβέλειας χρήσεων του επενδυτικού σχεδίου. Θα αποτελέσει το πρώτο low carbon και λειτουργικά απεξαρτημένο από τον άνθρακα κτίριο στην Ελλάδα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.