21 Δεκ 2024
READING

Nova: Ανακατατάξεις στην αγορά από την επικείμενη πώλησή της

4 MIN READ

Nova: Ανακατατάξεις στην αγορά από την επικείμενη πώλησή της

Nova: Ανακατατάξεις στην αγορά από την επικείμενη πώλησή της

Νέες ανακατατάξεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών αναμένεται ότι θα φέρει το προσεχές διάστημα η επικείμενη πώληση της Nova από πλευράς της BC Partners. Το ενδιαφέρον για την πώληση της εταιρείας τηλεπικοινωνιών είναι αρκετά έντονο σύμφωνα με τα λεγόμενα του επικεφαλής του fund, Νίκου Σταθόπουλου, κάτι που παραδέχτηκε πρόσφατα μιλώντας και στο Delphi Economic Forum.

Αυτή τη στιγμή έχει σταλεί NDA (συμφωνία εμπιστευτικότητας) σε περισσότερους από 30 επενδυτές και το ενδιαφέρον είναι υπαρκτό, χωρίς ωστόσο να υπάρχει προς το παρόν κάποιο προσύμφωνο για την πώληση της εταιρείας με κάποιον από τους ενδιαφερόμενους.

Ωστόσο και μόνο η επιβεβαίωση του Νίκου Σταθόπουλου για το ότι έχουν ήδη ξεκινήσει διερευνητικές επαφές για την πώληση της Nova, ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει κινητικότητα και περαιτέρω συζητήσεις στον κλάδο αλλά και ευρύτερα στο επιχειρείν για την τύχη και τα επόμενα βήματα της επιχείρησης. Αναφέρουμε εδώ ότι ονόματα μεγάλων ομίλων όπως η ΔΕΗ που είχε ακουστεί έντονα ότι έχουν ενδιαφέρον για τη Nova, με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις του ομίλου το προηγούμενο διάστημα δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται, ενώ και για τη CVC, το fund που μεταξύ άλλων έχει ποσοστό στη ΔΕΗ αλλά και στον όμιλο Vivartia και ακούστηκε ότι ενδιαφέρεται, ο ίδιος ο κ. Σταθόπουλος, διέψευσε τη φημολογία που αναπτύχθηκε.

Θα θυμίσουμε ότι το σχήμα BC Partners/United Media κατέβαλε περισσότερα από 1,13 δισ. ευρώ για τις δύο εξαγορές της Wind αλλά και της Forthnet. Ειδικότερα απέκτησε τη Wind Ελλάς έναντι 980 εκατομμυρίων ευρώ και τη Forthnet (Nova) έναντι 150 εκατoμμυρίων ευρώ. Η εξαγορά ολοκληρώθηκε στη διάρκεια του 2021 και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα εξετάζεται το ενδεχόμενο αποεπένδυσης.

Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και συνδρομητικής τηλεόρασης μετά τον όμιλο OTE, μέσα από τη συγχώνευση των δύο επιχειρήσεων. Αναφέρουμε ότι η United Group, που από το 2019 ανήκει στην B.C. Partners, αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και μέσων ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

H εμπειρία Σταθόπουλου στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών

Η σχέση του Νίκου Σταθόπουλου με τη Wind και της τηλεπικοινωνίες, δεν βρισκόταν σε πρώιμο στάδιο, ούτε αποτελούσε την πρώτη αντίστοιχη κίνηση που είχε πραγματοποιήσει. Ήδη το 2004 μέσω της Apax Partners είχε εξαγοράσε την –τότε– TIM έναντι ποσού που άγγιξε τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, και την πούλησε σχεδόν τρία χρόνια αργότερα για ποσό 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Γνώριζε επομένως αρκετά καλά την εταιρεία αλλά και τον κλάδο.

Η εξαγορά της Wind για τη BC Partners αποτέλεσε το δεύτερο μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού, το οποίο είχε αναπτύξει το fund και ερχόταν σε συνέχεια της εξαγοράς της Νova με αντικείμενο την επέκτασή της στον τομέα των συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών. Θα πρέπει να πούμε εδώ ότι

η συγχώνευση των δύο – Wind και Nova – σε μία εταιρεία, τη «νέα» Nova, ολοκληρώθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 2023.

To τοπίο της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών

Εξετάζοντας το τοπίο της εγχώριας αγοράς, τα πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομίων, αναφέρουν. ότι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας στο τέλος του 2022, αυξήθηκαν οριακά κατά 0,1% ως προς τον συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων συνδέσεων, ωστόσο μειώθηκαν ως προς τον αριθμό των ενεργών συνδέσεων κατά 1,2%, σε σχέση με το 2021.

Ο συνολικός αριθμός συνδέσεων διαμορφώθηκε σε 13,8 εκατ. συνδέσεις, εκ των οποίων τα 5 εκατ. αφορούσαν σε συνδέσεις συμβολαίου (+6% σε σχέση με το 2021), την ίδια στιγμή που  οι εγγεγραμμένες συνδέσεις της καρτοκινητής έφθασαν σε 8,9 εκατ., σημειώνοντας πτώση 3% σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Σημαντικές ήταν επίσης οι διαφοροποιήσει που παρουσιάστηκαν ως προς τα μερίδια των βασικών παικτών της συγκεκριμένης αγοράς στο τέλος του 2022. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι το μερίδιο της Cosmote αυξήθηκε στο 47,8% έναντι 46% στο τέλος του 2021, ενώ αντίθετα το μερίδιο της Nova (πρώην Wind Ελλάς) περιορίστηκε στο 21,9% έναντι 23,8% το 2021.

Αντίστοιχα, το μερίδιο της Vodafone παρέμεινε σταθερό στο 30,2%. Η πώληση της Nova σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακινήσει για μία ακόμα φορά τα ύδατα της ελληνικής αγοράς.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.