29 Απρ 2024
READING

Μαρί Δασκαλαντωνακάκη – Grecotel: Η οικογενειακή παράδοση, η ηγεσία και το success story των 40 ξενοδοχείων

4 MIN READ

Μαρί Δασκαλαντωνακάκη – Grecotel: Η οικογενειακή παράδοση, η ηγεσία και το success story των 40 ξενοδοχείων

Μαρί Δασκαλαντωνακάκη – Grecotel: Η οικογενειακή παράδοση, η ηγεσία και το success story των 40 ξενοδοχείων

Η Grecotel διαγράφει μια σημαντική πορεία 45 χρόνων και αποτελεί τον μεγαλύτερο όμιλο φιλοξενίας στην Ελλάδα. Κάτω από την «ομπρέλα» της βρίσκονται 40 ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων σε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα, όπως η Κρήτη, η Μύκονος, η Πελοπόννησος, η Ρόδος αλλά και η ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ περισσότεροι από 6.500 εργαζόμενοι απασχολούνται στις επιχειρήσεις του Ομίλου. Κάπως έτσι, η Grecotel αναδείχθηκε σε leader του χώρου, και κατέχει σταθερά το 4% της ελληνικής αγοράς, διατηρώντας για χρόνια μία ισχυρή θέση που δύσκολα κάποιος μπορεί να ανταγωνιστεί.

Η εταιρία με τις Κρητικές ρίζες αποτελεί, όπως αρκετοί γνωρίζουν, δημιούργημα της οικογένειας Δασκαλαντωνάκη και συγκεκριμένα του ιδρυτή της Νίκου Δασκαλαντωνάκη, ένα διορατικό μυαλό, που τη δεκαετία του 1970, από το γραφικό Ρέθυμνο και μαζί με τον αδελφό του Τάκη, φαντάστηκαν τη δημιουργία ενός ομίλου που θα γινόταν ηγέτης και θα κινούσε τα νήματα στον χώρο της φιλοξενίας και του τουρισμού, όπως και έγινε. Το πρώτο τους ξενοδοχείο πήρε σάρκα και οστά το 1975, ενώ το 1981, μαζί με τον τουριστικό κολοσσό Tui Group, ίδρυσαν τον όμιλο Grecotel. Από τότε, διαγράφεται ένα πολυετές success story, με τον Όμιλο να στέκεται «βράχος», όσον αφορά τη θέση του στον χάρτη της φιλοξενίας, παρά και τις ενδοοικογενειακές υποθέσεις που απασχόλησαν τη δημοσιότητα μέσα στα χρόνια.

Η νέα εποχή, φέρει την υπογραφή μιας γυναίκας

Ο όμιλος Grecotel αποτελεί το απτό παράδειγμα της γυναικείας επιχειρηματικότητας, που ενσαρκώνεται μέσα από το πρόσωπο της Μαρί Δασκαλαντωνάκη, κόρης του Νίκου Δασκαλαντωνάνη, η οποία ηγείται του ομίλου από την ισχυρή και γεμάτη ευθύνη, θέση της CEO και Διευθύνουσας Συμβούλου. Άλλωστε, το να λάβει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης που έμελλε να γίνει ένας από τους πιο δυνατούς «παίκτες» στον ελληνικό τουρισμό, ίσως ήταν για εκείνη μονόδρομος, αφού γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στα ξενοδοχεία που διατηρούσε η οικογένειά της. Το επιχειρηματικό μικρόβιο, όπως φαίνεται, ήταν επίσης μέσα της εκ γενετής. Σπούδασε στο London School of Economics and Political Science, όμως οι ρίζες της την τράβηξαν πίσω, στα αγαπημένα της εδάφη και την έκαναν να θέλει να βάλει κι εκείνη το δικό της «λιθαράκι» στην ανάπτυξη της χώρας.

Μέσα από τις επιχειρηματικές της πρωτοβουλίες και κινήσεις, οδήγησε τον όμιλο στη νέα του εποχή. Πώς τα καταφέρνει; Υλοποιώντας επενδύσεις – ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι με τη Μαρί Δασκαλαντωνάκη «στο τιμόνι» της εταιρίας, το 2019 ολοκληρώθηκαν επενδύσεις 62 εκατ. ευρώ- ισχυρές συνεργασίες με παγκόσμιας εμβέλειας τουριστικούς οργανισμούς, προχωρώντας δυναμικά σε εξαγορές και ανακαινίζοντας ξενοδοχειακά συγκροτήματα που ενσωματώνουν μία νέα αρχιτεκτονική, σύγχρονη αισθητική και παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Παράλληλα, μέσα από το διαρκές πάθος για εξέλιξη, εμπλουτίζει συνεχώς το portfolio των ξενοδοχείων και τις υποδομές του ομίλου, ενώ εξελίσσει τις υφιστάμενες υπηρεσίες.

Συνεχίζοντας το έργο του πατέρα της, διατηρώντας πάντα την παράδοση της οικογένειάς της και πιστή στις αξίες που αυτή εφάρμοσε στο παρελθόν, η Μαρί Δασκαλαντωνάκη κρατά διαρκώς το βλέμμα της προς το μέλλον, «παντρεύοντας» το παρελθόν με τις σύγχρονες ανάγκες που παρουσιάζει ο τουριστικός κλάδος, πάντα με σεβασμό στον τόπο της.

Η ήρεμη δύναμη και η αγάπη για τον τόπο της

Προσπαθεί να παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, παρά το γεγονός ότι διατηρεί μία αρκετά εξωστρεφή φιλοσοφία, όσον αφορά την επιχειρηματική της δραστηριότητα.

«Ο τουρισμός είναι το πετράδι του στέμματος της ελληνικής οικονομίας και τα ξενοδοχεία είναι τα διαμαντικά του», έχει αναφέρει η Μαρί Δασκαλαντωνάκη σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της, αποφεύγοντας συστηματικά να μιλά για τον εαυτό της δημόσια, με τις δηλώσεις της να σχετίζονται αποκλειστικά με το αντικείμενο δραστηριοποίησής της και τον Όμιλο Grecotel.

Με έντονη ευαισθητοποίηση, σχεδόν σε κάθε της δήλωση δεν χάνει την ευκαιρία να αναφερθεί στην αγάπη για τον τόπο της, τις παραδόσεις, τους ανθρώπους, το φυσικό τοπίο που τη γοητεύει και συνδέεται άρρηκτα με τη συνολική εμπειρία φιλοξενίας για τον κάθε επισκέπτη. «Θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις υποδομές και τις υπηρεσίες μας, να συνεισφέρουμε με απασχόληση στον τόπο και υπεραξία στην ελληνική οικονομία», έχει δηλώσει η ίδια και φαίνεται πως είναι ένα statement που κάνει πράξη.

Με υπερηφάνεια, η ίδια έχει μιλήσει για την χώρα μας και τον τουρισμό και σε ξένα μέσα, όπως το αμερικανικό ειδησεογραφικό κανάλι CNBC, στο οποίο, αποδεχόμενη τις προκλήσεις και το γεγονός ότι, όπως συμβαίνει σε κάθε επιχείρηση, «ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα», είχε δηλώσει ότι «η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που θα μπορούσε να περιγραφεί ως ένα “επιχειρηματικός παράδεισος”, όμως, η Grecotel παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη και βρίσκεται στη διαδικασία σημαντικών ανακαινίσεων, νέων μεγάλων καινοτομιών, ενώ νέα ξενοδοχεία βρίσκονται υπό κατασκευή, αν και μετά την κρίση η χρηματοδότηση νέων projects γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.