29 Απρ 2024
READING

Πώς τα convenience stores «εξαπλώνονται»

6 MIN READ

Πώς τα convenience stores «εξαπλώνονται»

Πώς τα convenience stores «εξαπλώνονται»

Οι αυξημένες υποχρεώσεις, οι γρήγοροι ρυθμοί της πόλης και η ανάγκη για εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου στην καθημερινότητα, όσον αφορά την προμήθεια των βασικών καταναλωτικών αγαθών, ενισχύει την τάση των convenience stores στο λιανεμπόριο, που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην «καρδιά» των καταναλωτών.

Ο λόγος για τις αλυσίδες καταστημάτων τα οποία, αφενός ενσωματώνουν σε ένα κατάστημα επιχειρήσεις όπως ο φούρνος, το περίπτερο ή παντοπωλείο, το μανάβικο, το κρεοπωλείο και τα τυροκομικά, ακόμη και το καφέ, αφετέρου, εφαρμόζουν ευέλικτο ωράριο, παραμένοντας διαθέσιμα για το κοινό ακόμη και μέχρι αργά το βράδυ, ή εν μέσω αργιών. Τα συγκεκριμένα καταστήματα απευθύνονται – και αποδεικνύονται σωτήρια – για μία μεγάλη μερίδα κοινού, κυρίως νεαρότερης ηλικίας, η οποία, λόγω εκτενούς επαγγελματικού ωραρίου και υποχρεώσουν, κυριολεκτικά αδυνατεί να προμηθευθεί τα απαραίτητα τρόφιμα και είδη για το σπίτι. Παράλληλα, ακόμη και αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, το να βρίσκει κανείς όλα τα απαραίτητα, ακόμη και τον καφέ ή το σνακ σε take away, κερδίζει σημαντικό χρόνο.

Η «έκρηξη» του μικρού λιανεμπορίου και η επενδυτική ευκαιρία

Η… μίνι λιανική, αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας, όταν ίσχυε η απαγόρευση κυκλοφορίας, που επέτρεπε μόνο κάποια χιλιόμετρα μετακίνησης, από τον τόπο κατοικίας.

Κάπως έτσι, παντοπωλεία της γειτονιάς, μίνι μάρκετ, ακόμη και περίπτερα, ήρθαν ξανά στο προσκήνιο, με καταναλωτές να τα επισκέπτονται πολύ πιο συχνά, σε σχέση με το παρελθόν. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα που πραγματοποίησε το 2021 η εταιρία NielsenIQ, σύμφωνα με την οποία ενώ προ κορωνοϊού ένα 14% (όσων επισκέπτονται τη μικρή λιανική) πήγαινε από 2-5 φορές την εβδομάδα σε μίνι μάρκετ, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 24%. Στο περίπτερο πηγαίνει 2-5 φορές την εβδομάδα το 25% έναντι 15% προ κορωνοϊού, ενώ στα καταστήματα ψιλικών το ποσοστό είναι τώρα 22% έναντι 14% προ πανδημίας.

Σε αυτό ίσως συνέβαλε και το γεγονός ότι οι περισσότεροι καταναλωτές και ιδιαίτερα στην πρώτη περίοδο εγκλεισμού το 2020, προσπάθησαν να αποφύγουν σημαντικά την επίσκεψη σε μεγάλους χώρους με έντονο συνωστισμό, αλλά και τη μεγάλη παραμονή τους σε αυτούς, όπως τα σούπερ μάρκετ, καταφεύγοντας σε πιο «ακίνδυνες» και σύντομες λύσεις.

Η τάση αναγνωρίστηκε αμέσως, με τους επενδυτές να «καλοβλέπουν» τέτοιες κινήσεις και την εξάπλωση των μικρών λιανικών καταστημάτων. Ακόμη, λήφθηκε υπόψιν ότι το διευρυμένο ωράριο, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει ακόμη και τις 24 ώρες το 24ωρο και όλες τις ημέρες του χρόνου, μπορεί να μεταφραστεί σε τζίρο της τάξεως του 2 δισ. ευρώ.

Λόγου χάριν, τα καταστήματα Kiosky’s, αποτελούν την πιο χαρακτηριστική περίπτωση convenience store και απαριθμούν πια 51 καταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Ουσιαστικά αποτελούν μία εξελιγμένη μορφή των κλασικών περιπτέρων, τα περίπτερα του μέλλοντος, λανσάροντας μία καμπάνια βάσει της οποίας, «πατώντας» στην ελληνική παράδοση του περιπτέρου που έκανε την εμφάνισή του πάνω από 100 χρόνια πριν, αυτό έρχεται στη σημερινή εποχή μέσα από τη σύγχρονη εκδοχή του. Η ιδέα του δικτύου kiosky’s αποτελεί πρωτοβουλία της εταιρείας ΜΟΥΧΑΛΗΣ ΑΕ, που ξεκίνησε το 2007, με στόχο την ανάπτυξη ενός πρότυπου δικτύου μικρών σημείων λιανικής (περίπτερα – ψιλικά – μίνι μάρκετ). Ουσιαστικά αποτελεί ένα coffee and snack shop και παράλληλα mini market με ψιλικά και τσιγάρα, όλα στον ίδιο χώρο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Delivery Hero, γερμανικός όμιλος στον οποίο ανήκει η e-food προχώρησε τον Σεπτέμβρη του 2021 σε σύναψη συνεργασίας με τον όμιλο Μούχαλη για την κυριότητα των θυγατρικών εταιρειών ΑΛΦΑ διανομές και INKAΤ στις οποίες ανήκουν τα περίπτερα και μίνι μάρκετ Kiosky’s.

Τα «δυνατά» προϊόντα των convenience stores

Πρέπει να αναφέρουμε ότι μέσω των καταστημάτων αυτού του τύπου, έχουν έρθει στο προσκήνιο νέες κατηγορίες προϊόντων που σημειώνουν πρωτιά στα κέρδη των αλυσίδων, τα οποία, αντίθετα, δεν αποτελούν βασική επιλογή των καταναλωτών όταν πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ. Ο λόγος για τα ενεργειακά ποτά, που καταγράφουν μεγάλες επιδόσεις ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες, ο έτοιμος καφές σε take away, τα παγωτά και, βέβαια, τα καπνικά προϊόντα.

Η μικρή λιανική, κερδίζει έτσι έδαφος, με σύμμαχό της τα συγκεκριμένα προϊόντα, ενώ παράλληλα «εξαπλώνεται» στα «εδάφη» του σούπερ μάρκετ, με τους καταναλωτές να ψωνίζουν ολοένα και περισσότερο προϊόντα που μέχρι τώρα προμηθεύονταν κυρίως από αυτά.

Η e-food «μπαίνει» στη μικρή λιανική

Η e-food όμως δεν έμεινε μόνο στην εξαγορά των Kiosky’s, όσον αφορά στα convenience stores, καθώς συστήνει πια στο κοινό το νέο εγχείρημά της, που δεν είναι άλλο από τα e-food locals. Βασική δραστηριότητα αποτελεί και πάλι το φαγητό, ωστόσο προσφέρει προϊόντα όπως κάβα, καπνικά και είδη μίνι μάρκετ, με έμφαση στα σνακ.

Με βάση τον σχεδιασμό, τα δύο πρώτα καταστήματα e-food local θα ανοίξουν μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, ξεκινώντας από γειτονιές του κέντρου της Αθήνας. Τηρώντας το μοτίβο των κλασικών convenience stores, θα έχουν διευρυμένο ωράριο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι ακόμη και 24ωρα. Με αυτό τον τρόπο, η e-food εισέρχεται σε έναν νέο – πιο ολιστικό – κλάδο, ο οποίος συνδυάζει εστίαση και λιανική πώληση, μέσα από ένα μοντέλο που έχει ως επίκεντρο την ταχύτερη και πιο ευέλικτη εξυπηρέτηση του πολυάσχολου καταναλωτή.

Το φαινόμενο Ok! Markets

Ένας από τους μεγαλύτερους κυρίαρχους στο κομμάτι «ευέλικτο ωράριο» και convenience store είναι αδιαμφισβήτητα τα Ok! Anytime Markets, τα οποία έκαναν την εμφάνισή τους το 2004 και αποδείχθηκαν ως το καθαρόαιμο παράδειγμα της μικρής λιανικής.

Αυτή τη στιγμή η εταιρία μετρά ένα δίκτυο 153 καταστημάτων εμβαδού 80 έως 120 τ.μ., ενώ το μείγμα των προϊόντων που διαθέτουν αποτελείται γαλακτοκομικά, τρόφιμα ξηρού φορτίου, ψυγείου-κατάψυξης, οπωρολαχανικά, και είδη πρώτης ανάγκης καθώς και καπνικά προϊόντα, όλα στη λογική του συσκευασμένου αγαθού κατανάλωσης. Τα εν λόγω καταστήματα λειτουργούν καθημερινά από τις 8 το πρωί, έως τις 11 το βράδυ.

Οι μεγάλοι παίκτες που γίνονται «μικροί»

Αμέτοχοι μπροστά στην τάση των γρήγορων καταστημάτων λιανικής δεν θα μπορούσαν να μείνουν ούτε οι μεγάλοι παίκτες του κλάδου των σούπερ μάρκετ, οι οποίοι περνούν στην «αντεπίθεση». ΑΒ Βασιλόπουλος, My market, Μασούτης και Κρητικός, δοκιμάζουν και αυτοί το μοντέλο του franchise με καταστήματα αυτού του τύπου.

Όσον αφορά την ΑΒ Βασιλόπουλος, γεγονός είναι ότι ήδη από το 2012, αναγνώρισε ότι τα αστικά καταστήματα ευκολίας αποτελούν ένα ανερχόμενο επιχειρηματικό πεδίο. Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν τα καταστήματα ΑΒ Shop & Go, για τα αστικά κέντρα και AB Food Market για την περιφέρεια και τα νησιά, τα οποία ξεπερνούν τα 240 σε όλη την Ελλάδα, ενώ ετησίως ανοίγουν περίπου 50 νέα καταστήματα αυτού του τύπου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα Shop & Go λειτουργούν ακόμη και σε πρατήρια καυσίμων, με την εταιρία να «ποντάρει» έτσι ακόμη περισσότερο στην καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

Από την άλλη, η My market, εταιρία του ομίλου Metro, μέσα στο 2024 αναμένεται να δημιουργήσει 20 έως 25 νέα μικρά καταστήματα γειτονιάς, My market Local, με επέκταση ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, ενώ σκοπός είναι να φτάσει τα 80 έως 85 σημεία franchise έως και το 2025.

Σε μεγάλο δίκτυο με πάνω από 200 καταστήματα επενδύσει και η «Μασούτης» , μέσα από τα «express market». Αρκετά από αυτά, αναλόγως της περιοχής στην οποία βρίσκονται, αλλά και της εποχής, λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, δηλαδή παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 11.30 μμ. και είναι ανοιχτά και τις Κυριακές. Μέσω franchising αναπτύσσει μίνι μάρκετ και η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, καθώς και η MARKET IN, μέσω της επωνυμίας «economy market».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.