29 Απρ 2024
READING

Κριστιάν Χατζημηνάς: Ο manager που κατέκτησε την αγορά αμυντικών συστημάτων

4 MIN READ

Κριστιάν Χατζημηνάς: Ο manager που κατέκτησε την αγορά αμυντικών συστημάτων

Κριστιάν Χατζημηνάς: Ο manager που κατέκτησε την αγορά αμυντικών συστημάτων

Ίσως ο πολύς κόσμος στην Ελλάδα να μην ξέρει τον Κρίστιαν Χατζημηνά και τον θηριώδη όμιλο που έχει χτίσει, προμηθεύοντας με αμυντικά συστήματα χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και η Σιγκαπούρη.

Η EFA GROUP έχει καθιερωθεί ως ηγέτης στον τομέα της σε περισσότερες από 58 χώρες παγκοσμίως, ενώ η Theon, εταιρεία του ομίλου, πρόσφατα εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ. Σημειώνεται ότι στα άμεσα πλάνα είναι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να διαπραγματεύονται οι μετοχές της εταιρείας παράλληλα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το ξεκίνημα
Ο Κρίστιαν Χατζημηνάς γεννήθηκε το 1960 στο Ζαΐρ, σημερινή Δημοκρατία του Κονγκό, ωστόσο έχει καταγωγή από την Αίγυπτο, καθώς ο πατέρας του Γιώργος Χατζημηνάς γεννήθηκε στο Κάιρο.

Ο πατέρας του ασχολούταν με το εμπόριο, ωστόσο εξαιτίας των αναταραχών στο Κονγκό αναγκάστηκε να φύγει μαζί με την οικογένειά του για την Ελλάδα. Ο Κρίστιαν ήρθε σε μικρή ηλικία στην Ελλάδα μαζί με την οικογένειά του και τα αδέλφια του Ρεγγίνα και Πατρίτσια. Αφού τελείωσε τη μέση εκπαίδευση, έφυγε για την Αμερική και την Νέα Υόρκη όπου σπούδασε στο Columbia University στο Manhattan, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του με Batchelor στα Οικονομικά.

Από εκεί αποφοίτησε τρία χρόνια αργότερα και συνέχισε συνεχίζει τις σπουδές του κάνοντας ΜΒΑ στο Wharton Business School of Pensylvania, ενώ ήταν μόλις 21 ετών. Έγινε δεκτός χάρη στις εξαιρετικές επιδόσεις του, καθώς ήταν κάτι πολύ δύσκολο, αφού χρειαζόταν και εμπειρία εκτός από τις γνώσεις. Το αντικείμενο των μεταπτυχιακών του σπουδών ήταν «International Business and Finance».

Παράλληλα με τις σπουδές του, εργαζόταν ασκώντας διάφορα επαγγέλματα, αλλά κυρίως εργάστηκε σε ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου, εκπονώντας έρευνες σχετικές με τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα. Στο διάστημα αυτό συγγράφει και ένα βιβλίο υπό τον τίτλο «Labor climate in Greece», το οποίο δημοσιεύεται από το Ινστιτούτο ερευνών. Το βιβλίο αναφερόταν στις σχέσεις μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων και γενικότερα στις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα.

Τελειώνοντας τις σπουδές του και αφού είχε αποκτήσει πλούσιο βιογραφικό, άρχισε να εργάζεται στη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα στην εταιρεία «PHIBRO (Philip Brothers)», η οποία κατείχε την πρώτη θέση στην εμπορία πρώτων υλών. Εκεί παρέμεινε για τέσσερα χρόνια, εκ των οποίων τα περισσότερα μεταταγμένος στο Λονδίνο. Στο Λονδίνο έμεινε μέχρι το 1987, αρχικά ως απλός υπάλληλος και σε σύντομο χρονικό διάστημα ως Διαχειριστής του εμπορίου κακάο σε όλο τον κόσμο.

Το 1987 επιστρέφει στη Νέα Υόρκη και αποφασίζει μαζί με άλλους δύο Έλληνες να δραστηριοποιηθεί δημιουργώντας προσωπική επιχείρηση η οποία, διαθέτοντας επιστημονικό προσωπικό προσφέρει τις υπηρεσίες της συμβουλεύοντας μεγάλες εταιρείες σε επενδυτικά, τεχνολογικά, τεχνικά και εμπορικά θέματα.

Η επιστροφή στην Ελλάδα και η EFA

Δύο χρόνια αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου έχοντας αποκτήσει πλέον πολυετή πείρα και με όνειρο να χτίσει τη δική του «αυτοκρατορία», ίδρυσε την «ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ», η οποία εξελίχθηκε αργότερα στον Όμιλο EFA GROUP.

Το 1997 ίδρυσε τη ΤΗΕΟΝ SENSORS που αποτελεί σήμερα τη μοναδική Ελληνική εταιρεία σχεδίασης και παραγωγής ηλεκτρο-οπτικών οργάνων night vision, thermal και swir με εφαρμογές στην άμυνα και την ασφάλεια.

Με έδρα και εργοστάσιο στο Κορωπί, γραφεία στη Γερμανία (Κέμπεν), στις ΗΠΑ (Άρλινγκτον), στο Άμπου Ντάμπι, στο Ριάντ και στη Σιγκαπούρη και γραμμή συμπαραγωγής στη Μέση και Άπω Ανατολή, η εταιρεία έχει προχωρήσει σε συμβάσεις με περισσότερες από 55 χώρες ανά τον κόσμο, έχοντας καθιερωθεί ως μία από τις πρώτες εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο στην αγορά συστημάτων νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης.

Πλέον το EFA Group είναι ο κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών με πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στις παγκόσμιες αγορές της Αεροδιαστημικής, Άμυνας, Υψηλής Τεχνολογίας και Ασφάλειας. Εκτός από τη ΤΗΕΟΝ SENSORS, ο Όμιλος αποτελείται από διεθνείς εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, όπως η EFA VENTURES, η SCYTALYS και η ES SYSTEMS.

Η επιτυχία της Theon

Τον Φεβρουάριο του 2024, η Theon, εταιρεία του EFA Group του κ. Χατζημηνά, πέτυχε την πρώτη φετινή δημόσια εγγραφή (IPO) στην Ευρώπη, καθώς οι μετοχές της εισήλθαν στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ.

Η εισαγωγή στο Euronext, μία από τις κορυφαίες αγορές στη Γηραιά Ήπειρο, θεωρείται ισχυρό… success story, με την κεφαλαιοποίηση της Theon να εκκινεί από την περιοχή των 700 εκατ. ευρώ.

O κ. Χατζημηνάς, που πρόσφατα βραβεύτηκε από την EY ως «Διεθνώς Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας», έχει τονίσει ότι ήδη από την είσοδό της στο Άμστερνταμ η Theon έχει καταφέρει να σηκώσει 150 εκατ. ευρώ με τα 100 εκατ. ευρώ να πηγαίνουν σε εξαγορές.
Λίγους μήνες πριν, η Elbit America, της οποίας αποκλειστικός υποκατασκευαστής είναι η Theon, ανέλαβε μέσω διεθνούς διαγωνισμού, πενταετή σύμβαση IDIQ ύψους 500 εκατ. δολαρίων για την προμήθεια Squad Binocular Night Vision Goggles (SBNVG) στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ (USMC).

Το 2023 το «διαμάντι» του ομίλου EFA έκλεισε με ρεκόρ κερδοφορίας, καθώς πέτυχε έσοδα 218,7 εκατ. ευρώ σημειώνοντας ετήσια αύξηση 53% και ρεκόρ παραγγελιών με 506 εκατ. ευρώ, ενώ αποφασίστηκε να δοθεί μέρισμα το 40% των κερδών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.