Η Έλενα Χουλιάρα βρίσκεται στο «τιμόνι» μίας ισχυρής φαρμακευτικής εταιρίας που αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης, ακόμη και αντιπαράθεσης, μεταξύ των πολιτών, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω της χορήγησης εμβολίων κατά του covid-19. Ο λόγος για την ΑstraZeneca. Υποστηρικτές και αρνητές βρέθηκαν σε αντιπαράθεση, με βασικό αντικείμενο τη χορήγηση ή μη του εμβολίου, τις βραχυπρόθεσμες και κυρίως μακροπρόθεσμες παρενέργειες, ακόμη και θεωρίες συνωμοσίας.
Σε αυτή την απαιτητική περίοδο, τηρώντας μία αγέρωχη στάση και καταφέρνοντας να κρατήσει ισορροπίες, δεν επέλεξε να μείνει πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς ωστόσο να μπαίνει στη διαδικασία απαντήσεων σε ερωτήσεις με τάση αμφισβήτησης και κατηγορίες, ενώ βρισκόταν στο επίκεντρο μίας διαμάχης που όλο γιγαντωνόταν, παίρνοντας μάλιστα διεθνείς διαστάσεις.
«Το φάρμακο δεν αναιρεί τη σημασία του εμβολιασμού. Υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε μέχρι να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά της πανδημίας», δήλωνε τότε εκείνη, μέσα σε ένα κλίμα έντονης αναστάτωσης και έντονης αμφισβήτησης για την εταιρία στην οποία κατέχει ηγετική θέση, δείχνοντας αντίσταση και σθένος.
«Ένα από τα μαθήματα που μας έχει μάθει η πανδημία είναι για τη συμβολή της φαρμακευτικής καινοτομίας στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα μάθημα που πρέπει να κρατήσουμε καθώς σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα και τα συστήματα υγείας», δήλωνε μάλιστα, πιστή στον ρόλο της, αφού η χώρα βγήκε σταδιακά από αυτή τη μεγάλη μάχη, κρατώντας ένα μήνυμα για το μέλλον.
Η Νομική, η στροφή στον φαρμακευτικό κλάδο και η ηγεσία
Παρότι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ALBA Graduate School (MBA), η Έλενα Χουλιάρα αποφάσισε να ασχοληθεί με τον φαρμακευτικό κλάδο και, όπως φαίνεται, η απόφασή της αυτή τη δικαίωσε, περνώντας μέσα από μία σειρά θέσεων ευθύνης που την έφεραν στην κορυφή, αυτή της Διευθύνουσας Συμβούλου της εταιρείας.
Αναδεικνύεται μάλιστα ως μία από τις ελάχιστες γυναίκες οι οποίες βρίσκονται σε ηγετική θέση στον εγχώριο φαρμακευτικό κλάδο, σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο με μεγάλο ανταγωνισμό, απαιτήσεις και βέβαια, ευθύνες, όπως κάθε κλάδος που σχετίζεται με την υγεία.
Μετρά πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας, ενώ η πορεία της στον φαρμακευτικό κλάδο ξεκίνησε από την εταιρία Novo Nordisk, όπου ανέλαβε θέσεις αυξημένης ευθύνης σε διεθνές επίπεδο. Στη διοικητική ομάδα της AstraZeneca Ελλάδας εντάχθηκε το 2011, και, αναλαμβάνοντας πολλούς διαφορετικούς ρόλους και θέσεις, κατάφερε να αναδείξει το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας σε θεραπευτικές κατηγορίες στρατηγικής σημασίας, με σκευάσματα Καρδιολογικά, Διαβητολογικά, Αναπνευστικά και Ογκολογικά. Από τον Δεκέμβριο του 2016, βρίσκεται στη θέση της Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου της AstraZeneca Ελλάδος & Κύπρου.
Οι θέσεις ευθύνης όμως δεν σταματούν εδώ. Το 2017, η Έλενα Χουλιάρα εξελέγη Γραμματέας στο PhRMA Innovation Forum Ελλάδος ενώ από το 2020 εκτελεί χρέη Προέδρου. Υποστηρίζει πάντα την καινοτομία, την ανάπτυξη και την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα, δημιουργώντας αξία τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και την κοινωνία.
Οι σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις
Παρά το γεγονός ότι την περίοδο της πανδημίας κλήθηκε να βρεθεί αρκετές φορές στο προσκήνιο, μιλώντας για τη μάχη που έπρεπε να δώσουμε όλοι ενωμένοι απέναντι στον πολυσυζητημένο ιό, η ίδια αποφεύγει συστηματικά τις δημόσιες εμφανίσεις,
Η πορεία της AstraZeneca
Το 2019 η AstraZeneca συμπλήρωσε τριάντα χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, ενώ μάλιστα προχώρησε σε στρατηγική συμφωνία με την MSD. Όπως δήλωσε πρόσφατα η Έλενα Χουλιάρα, «ο κύκλος εργασιών μας το 2022 ανήλθε σε 225 εκατ. ευρώ. Απασχολούμε 258 εργαζόμενους, το 78% των οποίων, υψηλής εξειδίκευσης. Με βάση τα στοιχεία του 2022, οι εκπτώσεις και οι επιστροφές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ανήλθαν σε 106,6 εκατ. ευρώ». Όπως σημείωσε, την τριετία 2023-2025 η AstraZeneca αναμένεται να λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για 11 νέα φάρμακα και 47 ενδείξεις. To 33% των νέων φαρμάκων/ενδείξεων αφορούν στοχεύουσες θεραπείες. Από το 2020 έως σήμερα η εταιρεία προχώρησε 44 Κλινικές Μελέτες και 5 προγράμματα Πρώιμης Πρόσβασης».
Τελικά, παρά τις συζητήσεις, τις αντιπαραθέσεις και τη «λασπολογία» προς την εταιρεία, βγαίνοντας πλέον στην post covid εποχή, η στρατηγική, τόσο εμπορική όσο και επικοινωνιακή, της Έλενας Χουλιάρα, μόνο κέρδος απέφερε στην εταιρία, αποδεικνύοντας τις υψηλού επιπέδου ικανότητες που διαθέτει στο management, αλλά και όλα όσα μπορεί να καταφέρει κανείς με τη δύναμη της ψυχραιμίας και της σωστής στρατηγικής, ακόμη και σε περιόδους κρίσης.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.