22 Ιαν 2025
READING

Ταχυμεταφορές: Μεγάλοι παίκτες, επενδύσεις και προκλήσεις

8 MIN READ

Ταχυμεταφορές: Μεγάλοι παίκτες, επενδύσεις και προκλήσεις

Ταχυμεταφορές: Μεγάλοι παίκτες, επενδύσεις και προκλήσεις

Σε μία διαφορετική πραγματικότητα καλούνται να λειτουργήσουν τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες ταχυμεταφορών στην Ελλάδα, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές έναντι των υπολοίπων «παικτών» της αγοράς και να καταφέρουν να επικρατήσουν του ανταγωνισμού.

Μπορεί λοιπόν η πανδημία, από τη μία πλευρά, να βοήθησε στην αύξηση των εσόδων, καθώς η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου ταυτόχρονα δημιούργησε και την ανάγκη παράδοσης των προϊόντων, από την άλλη όμως ανέδειξε τις μεγάλες ελλείψεις που χαρακτήριζαν τις εταιρείες αυτές, οι οποίες δυσκολεύτηκαν πολύ να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής.

Παράλληλα, σταδιακά, ξεκινούσε να αλλάζει το παραδοσιακό μοντέλο παράδοσης-παραλαβής των προϊόντων, καθώς οι καταναλωτές έδειχναν πλέον μια άρνηση προκειμένου να… περιμένουν στο σπίτι τους και επέλεγαν, σιγά-σιγά, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Game changer αποδείχτηκαν οι έξυπνες θυρίδες, οι οποίες, με μειωμένο μάλιστα κόστος, προσφέρουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέξει εκείνος πότε θα παραλάβει το προϊόν του, χωρίς να παραμένει αναγκαστικά «φυλακισμένος» στο σπίτι του μέχρι να ακούσει τον ήχο από το κουδούνι. Φυσικά και αυτό το μοντέλο παρουσιάζει ακόμα κάποιους περιορισμούς, που σχετίζονται κυρίως με το μέγεθος των προϊόντων που μπορούν να διακινηθούν, όμως, σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία κατάσταση που συνεχώς θα βελτιώνεται και, όπως μαρτυρούν οι σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποιούνται σε αυτήν, ήρθε για να μείνει.

Πάμε να δούμε μερικούς από τους πιο σημαντικούς «παίκτες» στην αγορά των ταχυμεταφορών και όπως αυτοί κινούνται στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί.

ACS: Σε εξέλιξη μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα

Μπορεί στη δημοσιότητα να έχουν έρθει ειδήσεις που σχετίζονται με το ενδεχόμενο η ACS να περάσει στον έλεγχο της GLS, του κολοσσού με τζίρο που ξεπερνάει τα 5 δισ. ευρώ, η εταιρεία συνεχίζει το αναπτυξιακό της πλάνο.

Μάλιστα, για το μέλλον έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις ακόμα 50 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, οι οποίες θα αφορούν στο δίκτυο των smart lockers, τα οποία θα ξεπεράσουν τα 1.000, στον εκσυγχρονισμό των καταστημάτων και στη δημιουργία ηλεκτρικού στόλου από αυτοκίνητα και μηχανάκια, για τη διανομή και την ενίσχυση του κομματιού του last mile.

Από τα χρήματα αυτά, ένα ποσό κοντά στα 15 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί προς τη διεύρυνση του δικτύου Smart Point Lockers, όπως ανακοίνωσε ο Aπόστολος Γεωργαντζής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ACS και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Quest. Συγκεκριμένα, η ACS προχωρά με ταχείς ρυθμούς στον ψηφιακό μετασχηματισμό της, επενδύοντας στα ACS Smartpoint Lockers, έχοντας εγκαταστήσει ήδη 6.164 «έξυπνες» θυρίδες σε περίπου 181 σημεία σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να αυξήσει την παρουσία της σε 400 σημεία τους επόμενους μήνες και σε 1.000 τα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται ότι, το 2023, η ACS προχώρησε σε παραγγελία επιπλέον 200 νέων ACS Smartpoint Lockers, με τη χρήση των οποίων οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να παραλαμβάνουν τις αποστολές τους 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, αποπληρώνοντας τα δέματα με αντικαταβολή με τη χρήση τραπεζικής κάρτας στο τερματικό POS, που είναι εγκατεστημένο πάνω στο ACS Smartpoint Locker. Η δυνατότητα αυτή αποτελεί, μάλιστα, καινοτομία της εταιρείας στην ελληνική αγορά, που ενισχύει ακόμα περισσότερο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη.

Η ΑCS, θυγατρική του Ομίλου Quest, πρωταγωνιστεί στην εγχώρια αγορά ταχυμεταφορών με μερίδιο 35% στην εγχώρια αγορά ταχυμεταφορών, και 25% στις διεθνείς μεταφορές, όντας η πρώτη «δύναμη» του χώρου.

Γενική Ταχυδρομική: Δεύτερη δύναμη στην ελληνική αγορά

Παρά την αισιοδοξία ότι το 2022 θα έκλεινε με θετικό πρόσημο, συνεχίζοντας την πορεία που ξεκίνησε το 2021, τελικά η Γενική Ταχυδρομική ανακοίνωσε μείωση εσόδων κατά 7,3%, καθώς ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ολοκληρώθηκε στα 74,37 εκατ. έναντι 80,24 εκατ. της προηγούμενης χρήσης.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία ταχυμεταφορών, με βάση τον κύκλο εργασιών και σε σχέση με τη διακίνηση εσωτερικού, βρίσκεται στη 2η θέση της εγχώριας αγοράς ταχυμεταφορών πίσω από την ACS.

Αναφορικά με τα κέρδη προ φόρων, αυτά ανήλθαν σε 354.157 ευρώ έναντι 1,7 εκατ. της προηγούμενης χρήσης, ενώ τα ίδια κεφάλαια, κατά την 31/12/2022, στα 2,8 εκατ. έναντι 3,47 εκατ. της προηγούμενης χρήσης.

Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της Γενικής Ταχυδρομικής, στόχος της εταιρείας παραμένει η επέκταση των πωλήσεων της και η διατήρηση του υψηλού επιπέδου της ποιότητας των υπηρεσιών της.

Με την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων οργάνωσης, διοίκησης και κυρίως προώθησης της δραστηριότητος αυτής, αλλά και με τις συνεχείς και αδιάλειπτες επενδύσεις της σε πάγια στοιχεία αλλά και στο προσωπικό της, η εταιρεία έχει επιτύχει την ευρύτερη διείσδυσή της στην αγορά του εσωτερικού και ήδη οι υπηρεσίες της τυγχάνουν ευρείας αποδοχής.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της εταιρείας, Ευαγγελία Βαρζακάκου: «Η εταιρεία επένδυσε, αλλά και συνεχίζει να επενδύει, σημαντικά κεφάλαια για την βελτίωση του μηχανολογικού της εξοπλισμού, όπως και για την αγορά νέων οχημάτων του στόλου της, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητά της». Σημειώνεται ότι, στα τέλη του 2022, η εταιρεία διέθετε 110 υποκαταστήματα.

ΕΛΤΑ: Συμπληρώνοντας 24 χρόνια παρουσίας

Είκοσι τέσσερα χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε η ΕΛΤΑ Courier. H εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες Εσωτερικού Πόρτα – Πόρτα, Εξωτερικού Express Mail Service (EMS), Special Priority Mail (SPM) και Fast Parcel Cyprus (FPC), ενώ διαθέτει 500.000 σημεία εξυπηρέτησης σε όλο τον κόσμο.

Αναφορικά με τις «έξυπνες θυρίδες», ακολουθεί ένα πιο συντηρητικό πλάνο, καθώς λειτουργεί πιλοτικό πρόγραμμα με 40 θυρίδες, σε διάφορα κομβικά σημεία, όπως σταθμούς μετρό, Πανεπιστήμια και άλλα, ενώ εντός του 2024 ενδέχεται να προστεθούν και καταστήματα στα εναλλακτικά σημεία παραλαβής.

Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΤΑ Courier διαθέτουν ένα εκτεταμένο δίκτυο πρακτορείων, καλύπτοντας γεωγραφικά το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, ενώ περιλαμβάνουν 13 κέντρα ταχυμεταφορών και εξυπηρέτησης πελάτη (ΚΤΕΠ), 164 πρακτορεία (franchisees) και 13 θυρίδες, καθώς και 620 συνεργαζόμενα καταστήματα ΕΛΤΑ. Ο αριθμός των εργαζομένων της εταιρείας ανέρχεται σε 594 άτομα, εκ των οποίων οι 151 είναι μόνιμοι υπάλληλοι (μέσω ΑΣΕΠ) και οι 443 με συμβάσεις έργου.

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά στοιχεία, οι επιδόσεις δεν κρίνονται ικανοποιητικές. Αυτό καθώς,  ο κύκλος εργασιών το 2022 υποχώρησε κατά 2,72% στα 58,879 εκατ. ευρώ από 60,522 εκατ. που είχε ανέλθει το 2021, ενώ πτωτικά κινήθηκε και το σύνολο των αντικειμένων που διακινήθηκε από το δίκτυο της εταιρείας, φθάνοντας τα 18,795 εκατ. αντικείμενα το 2022, από 20,408 εκατ. το 2021.

Αναφορικά με το αποτέλεσμα που σημειώθηκε προ φόρων, αυτό διαμορφώθηκε σε -3,118 εκατ. ευρώ έναντι -2,353 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ στο καθαρό αποτέλεσμα, καταγράφηκε διεύρυνση ζημιών, κλείνοντας στα 3,082 εκατ. ευρώ από 2,353 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Τέλος, τα ίδια κεφάλαια εμφάνισαν αρνητικό πρόσημο, καθώς διαμορφώθηκαν σε 915.813 ευρώ από 2,109 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021.

Speedex: Αύξηση ΑΜΚ κατά 1 εκατ. ευρώ

Η Speedex είναι εταιρεία ταχυμεταφορών που ανήκει στον όμιλο Σφακιανάκη. Ιδρύθηκε το 1986 και ανήκει στις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου των ταχυμεταφορών στην Ελλάδα, έχοντας παρουσία σε όλη την επικράτεια με πάνω από 200 καταστήματα. Πρόσφατα, αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τα οικονομικά της αποτέλεσμα, το 2022, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 37,9 εκατ. έναντι 45,2 εκατ. το 2021, ενώ πτώση παρουσιάστηκε και στα μικτά κέρδη τα οποία διαμορφώθηκαν σε 2,2 εκατ. έναντι 7,3 εκατ. το 2021.

Οι ζημίες προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 2,0 εκατ. έναντι κερδών 2,7 εκατ. την προηγούμενη χρήση, ενώ τα αποτελέσματα μετά από φόρους πέρασαν πλέον ζημίες 3,8 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1,0 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2021.

Για το 2024 η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων για την διευκόλυνση των πελατών/ καταναλωτών, τόσο μέσω νέων σημείων εξυπηρέτησης, όσο και μέσω της επιλογής νέων συνεργατών, με έμφαση στη νησιωτική Ελλάδα.

Όπως σημειώνει η ίδια η εταιρεία ταχυμεταφορών, παραμένει προσηλωμένη και στην αξιοποίηση της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου,το οποίο εμφανίζει τα τελευταία χρόνια σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα, όπου παρουσιάζει ακόμα σημαντικά περιθώρια περαιτέρω διείσδυσης. Η Speedex, από την πλευρά της, δηλώνει ότι θα επιδιώξει την αξιοποίηση της τάσης της αγοράς, ενώ το 2023 ολοκληρώθηκε και το rebranding του ομίλου στα καταστήματά της σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η speedex προχώρησε σε ριζική ανακαίνιση ή μεταφορά καταστημάτων πάνω του 50% των 200 χώρων της στη χώρα, συνεχίζοντας για το υπόλοιπο του 2022 και για το 2023.

Courier Center:

Τέλος, στον τομέα δραστηριοποιείται και η εταιρεία ταχυμεταφορών Courier Center, η οποία προσφέροντας την υπηρεσία Clever Point δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να μην περιμένει να έρθει το δέμα στον χώρο του, αλλά να το παραλαμβάνει όποτε τον εξυπηρετεί. Μέχρι σήμερα, η εταιρεία διατηρεί περί τα 650 clever points ανά την Ελλάδα, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η συνεργασία με τη μητρική «Shopflix».

Στα οικονομικά της αποτελέσματα, η Courier Center σημείωσε υπερδιπλασιασμό των εσόδων της το 2022, καθώς, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, η εταιρεία σημείωσε έσοδα 12.812.539,28 ευρώ έναντι 5.729.771,24 ευρώ το 2021. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι εξαιτίας των σημαντικών επενδύσεων που υλοποιηθεί εδώ και καιρό η εταιρεία, το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημιές 3.108.036,25 ευρώ έναντι ζημιών 1.616.348,82 ευρώ το 2021.

Συγκεκριμένα, εντός του 2022 άνοιξαν συνολικά έξι υποκαταστήματα της εταιρείας (στην Θέση Βουναρά Θήρα, στην οδό Γεωργίου Παπανδρέου στα Ιωάννινα, στην θέση Καρέλα στην Παιανία, στην οδό Γράμμου 51 στην Καστοριά, στην οδό Παλαμά Κωστή στην Κόρινθο και στην περιοχή Ιωνίας Καλοχώρι στον Δήμο Εχεδώρου Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Χρήστος Καλογεράκης σημείωσε ότι η εταιρεία έχει μετατραπεί σε έναν μεγάλο, σοβαρό πανελλαδικό παίκτη σε μια απαιτητική αγορά χάρη στις επενδύσεις που έγιναν στα τρία χρόνια από την εξαγορά της.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στόχος της νέας ιδιοκτησίας ήταν η δημιουργία κάποιου provider, ο οποίος θα παρέχει την ίδια ποιότητα υπηρεσιών σε όλη την χώρα, σε αντίθεση με τη λογική που χαρακτήριζε τις εταιρείες του χώρου μέχρι τότε, που έδιναν έμφαση στα μεγάλα αστικά κέντρα, δηλαδή την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να μένουν πίσω οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Πλέον, το δίκτυο της Courier εξυπηρετεί το 98% της ελληνικής επικράτειας, ενώ έχει εκτοξεύσει το μερίδιο αγοράς που κατέχει, από 0,4% που ήταν πριν τρία χρόνια στο 7%. Ο στόχος πλέον είναι να ξεπεράσει το 10% ενώ πλέον πέρα από την SHOPFLIX εξυπηρετεί μεγάλους εγχώριους και διεθνείς παίκτες. Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις, η φετινή χρονιά πιθανότατα θα είναι η πρώτη που θα κλείσει με κέρδη, σηματοδοτώντας την είσοδό της στην κερδοφορία και σε μία νέα εποχή.

Εταιρείες courier: Πρόστιμα με ελαφρυντικά για την πρώτη καραντίνα

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.