29 Απρ 2024
READING

Οι μεγάλοι παίκτες του e-commerce επενδύουν σε 9.000 smart lockers

4 MIN READ

Οι μεγάλοι παίκτες του e-commerce επενδύουν σε 9.000 smart lockers

Οι μεγάλοι παίκτες του e-commerce επενδύουν σε 9.000 smart lockers

Στην αγορά που εκτιμάται ότι θα έχει μέγεθος μεγαλύτερο του μισού δισεκατομμυρίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο ποντάρουν οι μεγαλύτεροι παίκτες του εγχώριου ηλεκτρονικού λιανεμπορίου, με βασική επιδίωξη να είναι και η εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους.

Ο λόγος για τις έξυπνες θυρίδες που έχουν κατακτήσει και την ελληνική αγορά και με ταχύ ρυθμό «εκπαιδεύουν» τους καταναλωτές στην αυτόματη παράδοση δεμάτων. Λίγοι από τους καταναλωτές του e-commerce δεν έχουν πληκτρολογήσει το pin που αποστέλλεται στο κινητό ή στο email τους για να παραλάβουν ένα δέμα στην ώρα και από το σημείο που επιλέγουν. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις εκτιμήσεις που θέλουν την ευρωπαϊκή αγορά των smart lockers να αποκτά αξία 531 εκατ. δολαρίων έως το 2028.

Στην Ελλάδα ο κλάδος κερδίζει επίσης έδαφος, καθώς σχεδόν οι 9 στους 10 γνωρίζουν τις νέες υπηρεσίες παράδοσης παραλαβής μέσω lockers, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της Box Now. Σημαντικό είναι και το ποσοστό όσων χρησιμοποιών τις ψηφιακές θυρίδες και φτάνει στο 78% (9% σε εβδομαδιαία βάση, 35% μηνιαία, και 34% έως 3 φορές το χρόνο).

Smart lockers και για προϊόντα σούπερ μάρκετ

 Σχετική έκθεση της Εθνικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων θέλει το 25% των καταναλωτών που ψωνίζουν ηλεκτρονικά να εμπιστεύονται τη λύση των smart lockers για την παράδοση των παραγγελιών τους.

Μάλιστα, στο κάδρο φαίνεται να μπαίνει η χρήση των smart lockers και για την παράδοση προϊόντων σούπερ μάρκετ, καθώς είναι υπό εξέταση η συνεργασία της εταιρείας διαχείρισης και λειτουργίας του υπό ανάπτυξη μετρό Θεσσαλονίκης με καταστήματα που βρίσκονται κοντά σε σταθμούς. Σύμφωνα με όσα έχει πει ο CEO της Ελληνικό Μετρό, Νίκος Κουρέτας, η συνεργασία με σούπερ μάρκετ είναι σε πειραματικό στάδιο και αφορά στην τοποθέτηση lockers με ηλεκτρονικές κλειδαριές, στο χώρο έκδοσης εισιτηρίων συγκεκριμένων σταθμών του μετρό της συμπρωτεύουσας, που παραδίδεται τον Νοέμβριο στο κοινό.

Τα περιθώρια ανάπτυξης της αγοράς των θυρίδων τη δεδομένη στιγμή είναι που ωθούν τους τοπικούς παίκτες να τοποθετήσουν κεφάλαια. Είναι αξιοσημείωτο πως σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, τα έσοδα που αναμένονται από μια επένδυση σε θυρίδες, υπολογίζονται ετησίως από 5,2 εκατ. ευρώ έως 20,3 εκατ. ευρώ στην περίπτωση ενός δικτύου με 2.200 κουτιά που συνολικά περιλαμβάνουν περίπου 6.600 θυρίδες.

Η «πρωταθλήτρια» Box Now και οι προσπάθειες των ελληνικών επιχειρήσεων

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Box Now, θυγατρικής της Emma Capital, γνωστή από την επένδυσή της και στον ΟΠΑΠ, που στην Ελλάδα δραστηριοποιείται αποκλειστικά μέσω των smart lockers. Έχοντας επενδύσει περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ στα δυόμιση χρόνια λειτουργίας της, η εταιρεία έχει εγκαταστήσει 75.000 θυρίδες σε 2.000 σημεία σε όλη την Ελλάδα ενώ ήδη έχει πατήσει πόδι και στην Κύπρο.

Στην Ελλάδα, η πληθυσμιακή κάλυψη των smart lockers φτάνει έως και το 90%, με την Αττική να διαθέτει περίπου τις μισές από τις διαθέσιμες θυρίδες, όπου οι παραδόσεις πραγματοποιούνται 24 ώρες το 24ωρο. Στόχος της Box Now είναι να φτάσει τις 150.000 θυρίδες και τα 3.000 lockers μέχρι το τέλος του 2024, ενώ η επέκταση στη νησιωτική Ελλάδα είναι στο πλάνο για το προσεχές διάστημα.

 Παρόλο που η επέκταση του δικτύου των έξυπνων θυρίδων δεν ανήκε αρχικά στις προτεραιότητες της ACS, οι επενδύσεις στον κλάδο επιταχύνονται για τη θυγατρική του ομίλου Quest, συμφερόντων Θεόδωρου Φέσσα. Τα SmartPoint Lockers της ACS φτάνουν πανελλαδικά τα 400, αλλά στόχος είναι να αγγίξουν τα 2.000 σε ορίζοντα πενταετίας, μέσω επενδύσεων ύψους περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2023, η ACS προχώρησε σε παραγγελία επιπλέον 200 νέων lockers, επιδιώκοντας να αποκτήσει παρουσία στα μεγάλα αστικά κέντρα της Πάτρας, της Λάρισας, των Ιωαννίνων, των Τρικάλων και του Βόλου, πέρα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που φυσικά έχει δώσει το παρών.

Στα 4.000 smart lockers στοχεύει και η Skroutz, που βλέπει την ευκαιρία στο last mile delivery. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης, έως το 2025 θα έχει διπλασιάσει το «στόλο» των Skroutz Points, ώστε να υπάρχει ένα παντού, σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα, η πληθυσμιακή τους κάλυψη φτάνει το 70% και στόχος είναι να υπερβεί το 80%, με την ανταπόκριση των καταναλωτών να είναι ενθαρρυντική: το 70% των δεμάτων που τοποθετούνται σε lockers παραλαμβάνονται από τους αγοραστές εντός έξι ωρών.

Σε συμμαχία με τη «συγγενή» Shopflix, η Courier Center που έχει εξαγοράσει ο Ευάγγελος Μαρινάκης λειτουργεί την υπηρεσία Clever Point, μέσω της οποίας ο παραλήπτης ενός δέματος επιλέγει μία θυρίδα και παραλαμβάνει την παραγγελία του στο χρόνο που τον εξυπηρετεί. Μέχρι σήμερα, η Courier Center διατηρεί περίπου 650 σημεία σε όλη την Ελλάδα.

Μέρος του μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ είναι η διείσδυση της παλαιότερης μεταφορικής της χώρας στα smart lockers. Μέχρι σήμερα λειτουργούν πιλοτικά λιγότερες από 50 θυρίδες, αλλά ο σχεδιασμός των ΕΛΤΑ για την επόμενη μέρα θέλει επέκταση σε πυκνότερο δίκτυο μέσω συνεργειών με λιανεμπορικές αλυσίδες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.