29 Απρ 2024
READING

Κωτσόβολος: Τι σηματοδοτεί η ολοκλήρωση του deal με τη ΔΕΗ

5 MIN READ

Κωτσόβολος: Τι σηματοδοτεί η ολοκλήρωση του deal με τη ΔΕΗ

Κωτσόβολος: Τι σηματοδοτεί η ολοκλήρωση του deal με τη ΔΕΗ

Και τυπικά στον έλεγχο της ΔΕΗ πέρασε η μεγάλη αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών Κωτσόβολος, μετά την επισημοποίηση του μεγάλου deal το απόγευμα της 10ης Απριλίου, μέσω σχετικής ανακοίνωσης. Κάπως έτσι, ο Κωτσόβολος περνάει ξανά σε ελληνικό έλεγχο, μετά από 19 χρόνια, καθώς το 2005 εξαγοράστηκε από το βρετανικό όμιλο Dixons, ο οποίος το 2014 πέρασε στον έλεγχο της Currys.

Η τελευταία, σε μία προσπάθεια εξορθολογισμού των οικονομικών της αποφάσισε να «θυσιάσει» ένα από τα πιο σημαντικά της περιουσιακά στοιχεία, με τη ΔΕΗ να μη χάνει την ευκαιρία και να αποκτά ένα πολύτιμο «όπλο» στην προσπάθεια της εταιρείας να δραστηριοποιηθεί και στην retail αγορά.

Για να συμβεί αυτό βέβαια χρειάστηκε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς η εξαγορά ολοκληρώθηκε έναντι αντιτίμου που αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης €200 εκατ., χωρίς στα χρήματα αυτά να υπολογίζεται ο δανεισμός και τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας και εξαιρουμένων των μισθώσεων κατά το IFRS 16. Για την εξαγορά η ΔΕΗ χρησιμοποίηση ίδια κεφάλαια, ενώ το deal ολοκληρώθηκε ύστερα από την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Τι σηματοδοτεί η επόμενη ημέρα

Η ένταξη της Κωτσόβολος στον Όμιλο ΔΕΗ αποτελεί μία στρατηγική κίνηση, καθώς βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με την πελατοκεντρική στρατηγική που έχει χαράξει ο Όμιλος, σύμφωνα με το business plan που ανακοίνωσε η διοίκηση στο Capital Markets Day 2024 στο Λονδίνο.

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Κωτσόβολος, ο Όμιλος ΔΕΗ έχει πλέον στο δυναμικό της ένα αγαπημένο brand και ένα ευρύ δίκτυο 97 φυσικών καταστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο, εκ των οποίων τα 27 megastores. Πέραν των φυσικών καταστημάτων, ο Όμιλος ΔΕΗ απέκτησε και ένα ολοκληρωμένο, πανελλαδικό, δίκτυο εφοδιαστικής αλυσίδας με δικές του αποθήκες, ιδιόκτητο στόλο οχημάτων και ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών για εγκαταστάσεις συσκευών. Επίσης, κατέχει πλέον και ένα πολυκαναλικό (omnichannel) δίκτυο πωλήσεων που, εκτός από τα φυσικά καταστήματα, περιλαμβάνει call center και ένα επιτυχημένο e-shop (kotsovolos.gr).

Στην εποχή του νέου εξηλεκτρισμού, η εξαγορά της Κωτσόβολος δίνει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ, να οικοδομήσει άμεσα μια νέα σχέση με τους πελάτες της, μέσω ενός υφιστάμενου και ισχυρού δικτύου καταστημάτων και logistics, αξιοποιώντας παράλληλα ένα κορυφαίο brand για προϊόντα γύρω από το σπίτι.  Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι, σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο 2024-2026, ο όμιλος ΔΕΗ στοχεύει το NPS, ο βασικός δείκτης ικανοποίησης του πελάτη, να αυξηθεί το 2026 σε 75 από 53 σήμερα (και μόλις 3 το 2021.

Για να το πετύχει αυτό, σκοπεύει να αξιοποιήσει τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα για μια νέα ψηφιακή εμπειρία σε όλα τα επίπεδα. Στο επίκεντρο της στρατηγικής βρίσκεται η δημιουργία μίας συνολικής προσέγγισης των αναγκών των πελατών, που θα ξεπερνά κατά πολύ την απλή προμήθεια ενέργειας.

Συγκεκριμένα, θα περιλαμβάνει μια σειρά από τομείς, που θα ξεκινούν από την εγκατάσταση και λειτουργία ενεργειακών λύσεων (φωτοβολταϊκά, αντλίες θερμότητας, οικιακούς φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, λύσεις smart home) και την συμβουλευτική για θέματα ενέργειας, και θα φτάνουν μέχρι υπηρεσίες για το σπίτι, παραδόσεις παραγγελιών και λύσεις προστιθέμενης αξίας, όπως πληρωμές και ασφαλιστικές λύσεις.

Παράλληλα, η ΔΕΗ μπορεί να επικεντρωθεί και να αναπτύξει άμεσα λύσεις προστιθέμενης αξίας γύρω από τα βασικά προϊόντα της, ενώ έχει και την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί επιπλέον συνέργειες (δίκτυο εγκαταστατών, τηλεφωνικά κέντρα κ.λπ.) για την επίτευξη καλύτερης εμπειρίας του πελάτη.

Σημειώνεται ότι η εξαγορά της Κωτσόβολος εξοικονομεί για τον Όμιλο ΔΕΗ περίπου €100 εκατ. τα οποία ο Όμιλος προόριζε για την δημιουργία δικτύου logistics και υποδομών μεταφορών αλλά και συστημάτων πληροφορικής για τη διαχείρισή τους.

Τα οικονομικά δεδομένα του Κωτσόβολου 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ αγοράζει μία υγιή επιχείρηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας οικονομικής χρήσης της Κωτσόβολος, τα οποία αναρτήθηκαν στο ΓΕΜΗ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, τα συνολικά τα έσοδα της Κωτσόβολος για την οικονομική χρήση από την 1η Μαΐου 2022 μέχρι την 30η Απριλίου 2023 ανήλθαν σε 735,45 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση κατά 10,7% Στον αντίποδα, σε επίπεδο κερδοφορίας, τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) υποχώρησαν στα 10,48 εκατ. ευρώ από 13,03 εκατ. ευρώ την προηγούμενη οικονομική χρήση.

Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι περίπου το 8% των εσόδων της αλυσίδας, (ή αλλιώς 58 εκατ. ευρώ) προέρχονται από παροχή υπηρεσιών. Αναφορικά με την τρέχουσα χρήση, αυτή δηλαδή μεταξύ 1/5/2023 και 30/4/2024, επικρατεί αισιοδοξία για τα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με παλαιότερη τοποθέτηση της διοίκησης της εταιρείας, για τον κύκλο εργασιών προβλέπεται αύξηση κοντά στο 3%, ενώ αναμένεται να βελτιωθεί και το περιθώριο κέρδους EBITDA.

Ταυτόχρονα, κανονικά συνεχίζεται το επενδυτικό πλάνο που έχει θέσει σε εφαρμογή η γνωστή αλυσίδα, και αφορά τόσο την δημιουργία νέων καταστημάτων, όσο και τα logistics. Ειδικότερα, για την χρήση που ολοκληρώνεται στο τέλος του Απριλίου, προχωρά η υλοποίηση πλάνου επενδύσεων που θα φτάσουν τα 19,4 εκατ. ευρώ.

Από αυτά τα χρήματα, ένα ποσοστό κοντά στο 50% (9,4 εκατ. ευρώ), θα διαθετούν για την δημιουργία νέας κεντρικής αποθήκης, με το αισιόδοξο σενάριο να κάνει λόγο για έναρξη λειτουργίας εντός του 2024.

Από τα υπόλοιπα χρήματα, κεφάλαιο κοντά στα 4,9 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για τον τομέα των καταστημάτων και συγκεκριμένα για την δημιουργία νέων καταστημάτων, την αλλαγή χώρου για το κατάστημα της Αλεξανδρούπολης, η οποία μάλιστα έχει ήδη ολοκληρωθεί, και για την ανακαίνιση πέντε σημείων, σε Τούμπα, Ευκαρπία, Mall, Άργος και Πύργο. Ακόμα, κεφάλαια κοντά στο 1 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την εφοδιαστική αλυσίδας, και, ειδικότερα, για αυτοματισμούς αποθήκης.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.