18 Δεκ 2024
READING

Πώς επηρεάζονται σοκολατοβιομηχανίες, καταναλωτές και… πασχαλινά αυγά από το «χρυσό» κακάο

4 MIN READ

Πώς επηρεάζονται σοκολατοβιομηχανίες, καταναλωτές και… πασχαλινά αυγά από το «χρυσό» κακάο

Πώς επηρεάζονται σοκολατοβιομηχανίες, καταναλωτές και… πασχαλινά αυγά από το «χρυσό» κακάο

Αναστάτωση έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα στους κύκλους των επιχειρήσεων, αλλά κυρίως των καταναλωτών, η ραγδαία εκτόξευση της τιμής του κακάο. Σε μία αέναη συζήτηση σχετικά με την ακρίβεια και τις σημαντικές αυξήσεις βασικών αγαθών του νοικοκυριού στα ράφια των σούπερ μάρκετ, η περίπτωση του κακάο έρχεται λίγο καιρό μετά από αυτή του ελαιολάδου, οι τιμές του οποίου ξαφνικά ξέφυγαν σε σοκαριστικό, για τους καταναλωτές, επίπεδο, ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει άμεσα την παραγωγή.

Σειρά έχει το κακάο, του οποίου η κατακόρυφη αύξηση της τιμής «έσκασε» σαν βόμβα, ενώ οι συνεχείς αυξήσεις καταρρίπτουν η μία την άλλη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι πολυπόθητοι, πια, κόκκοι, ξεπέρασαν πρόσφατα ακόμη και την τιμή του χαλκού. Ως φυσικό επακόλουθο, η αύξηση του κακάο επηρεάζει και τις τιμές της σοκολάτας. Το γεγονός μάλιστα συνέβη λίγο πριν την έλευση του Πάσχα, με τα παραδοσιακά σοκολατένια πασχαλινά αυγά να «κοιτούν» απειλητικά τους καταναλωτές και τις προβλέψεις να είναι απαισιόδοξες.

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του κακάο στην αγορά εμπορευμάτων ακολουθούν τρελή πορεία, ξεπερνώντας το φράγμα των $10.000 ανά τόνο, «καταφέρνοντας» ένα ιστορικό ρεκόρ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τον τελευταίο χρόνο οι τιμές του κακάο έχουν αυξηθεί περισσότερο από 250%, ποσοστό που μιλά από μόνο του.

Η κλιματική κρίση, η ελλιπής παραγωγή και το ακριβό κακάο

Όπως συνέβη και με την περίπτωση του ελαιολάδου, η κλιματική κρίση και οι συνέπειές της συνεχίζουν να δείχνουν «τα δόντια τους» σε παραγωγούς και κατά συνέπεια, καταναλωτές όσον αφορά και το κακάο.

Ειδικότερα, οι ασθένειες των βλαστών, αλλά και τα ασυνήθιστα ακραία καιρικά φαινόμενα που διαδέχθηκαν το ένα το άλλο, όπως για παράδειγμα, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, δυσχεραίνουν σε σημαντικό επίπεδο την παραγωγή του κακάο. Ακόμη, πολλά κακαόδεντρα σάπισαν λόγω της υπερβολικής βροχόπτωσης και παρήγαγαν λιγότερους λοβούς. Την κατάσταση επιδεινώνει ακόμη περισσότερο το αυξημένο λαθρεμπόριο στην Ακτή Ελεφαντοστού, όπου παράγεται σχεδόν το 40% του παγκόσμιου κόκκου κακάο, και στη Γκάνα, που παράγει το 20%.

Το έλλειμμα στην αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αναπόφευκτο, όχι μόνο για τη χρονιά που διανύουμε, αλλά και για την επόμενη. Οι σοκολατοβιομηχανίες – οι οποίες ταυτόχρονα κάνουν αγώνα για να κρατήσουν προμήθεια- κατά συνέπεια αυξάνουν τις τιμές που βασίζονται στο κακάο, και, τελικά, οι τιμές στα ράφια καθημερινά σπάνε ρεκόρ.

Σοκολατένια αυγά που «καίνε»

Η κατακόρυφη αύξηση των «χρυσών», πια, κόκκων κακάο, έρχεται λίγο πριν την έλευση της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με προϊόντα των οποίων αποτελεί βασικό συστατικό, όπως τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά και κουνελάκια. Οι πρώτες ενδείξεις της ανόδου των τιμών έχουν αρχίσει μάλιστα ήδη να φαίνονται στα καρτελάκια των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ, προκαλώντας ανησυχία σε γονείς και… νονούς.

Πώς επηρεάζονται οι μεγάλες σοκολατοβιομηχανίες – ζαχαροπλαστεία

Εν τω μεταξύ, στις πρώτες τους στρατηγικές κινήσεις «άμυνας» προχώρησαν ήδη και εταιρίες – κολοσσοί του κλάδου, σε μία απόπειρα να εξομαλύνουν την κατάσταση. Ενδεικτικά, η Hershey, η Mondelez κι άλλες εταιρίες, προσπαθούν να στρέψουν αλλού το καταναλωτικό ενδιαφέρον, με προσφορές σε άλλες επιλογές παρόμοιων γλυκών που δεν περιλαμβάνουν κακάο, αλλά βασίζονται σε άλλες γεύσεις. Παράλληλα με τη διαφοροποίηση των συστατικών, έρχεται και η μέθοδος της μείωσης του μεγέθους των προϊόντων, για εξοικονόμηση της πρώτης ύλης.

Σε ελληνικό «έδαφος», αρκετές εγχώριες εταιρίες αγοράζουν το κακάο από ξένους προμηθευτές, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, με την ιστορική ΙΟΝ, η οποία προχωρά σε δοκιμή των νέων πρώτων υλών στη μονάδα της στο Μαρκόπουλο. Ως εκ τούτου, οι ανατιμήσεις, όπως έχουν παραδεχθεί στελέχη της εταιρίας, θα ακολουθήσουν την πορεία των διεθνών τιμών, με τις αντίστοιχες αυξήσεις να βρίσκονται προ των πυλών.

Από την άλλη, η Mondelez Hellas, ιδιοκτήτρια πια της θρυλικής σοκολατοποιίας «Παυλίδη», παράγει προϊόντα αποκλειστικά για λογαριασμό της μητρικής εταιρίας, Facon, και συνεπώς δεν προμηθεύεται πρώτες ύλες, με αποτέλεσμα να έχει πάνω της μικρότερο αντίκτυπο όσον αφορά τα κόστη, εν αντιθέσει με την «Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ», η οποία αντιμετωπίζει αύξηση τιμών σε πρώτες ύλες και εμπορεύματα.

Σε μικρές αλλά όχι αμελητέες αυξήσεις τιμών της τάξης του 5%-6% έχει προχωρήσει και η εταιρία «Leonidas», η οποία ωστόσο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, έχει προβλέψει την εξασφάλιση αποθέματος, όσον αφορά στην πρώτη ύλη.

Στον «χορό» του υψηλού κόστους και εν συνεχεία των ανατιμήσεων μπαίνουν αναπόφευκτα και τα ζαχαροπλαστεία, τα οποία έχουν θέσει προς πώληση στους πάγκους τους ήδη τα πρώτα πασχαλινά προϊόντα με βάση το κακάο. Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος, Γιάννης Γλυκός, όντως οι τιμές της σοκολάτας έχουν αυξηθεί κατά 40-50%, αν και καθησύχασε το καταναλωτικό κοινό λέγοντας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ζαχαροπλαστείων έχει ήδη έτοιμα τα περισσότερα σοκολατένια προϊόντα από το Πάσχα και ότι οι τιμές δεν θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το γεγονός αυτό να συμβεί το επόμενο διάστημα, μετά το καλοκαίρι.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.