20 Δεκ 2024
READING

ΔΕΗ: Η εντυπωσιακή κερδοφορία, η ολική «μεταμόρφωση» και η σύγχρονη, ανθρωποκεντρική προσέγγιση

6 MIN READ

ΔΕΗ: Η εντυπωσιακή κερδοφορία, η ολική «μεταμόρφωση» και η σύγχρονη, ανθρωποκεντρική προσέγγιση

ΔΕΗ: Η εντυπωσιακή κερδοφορία, η ολική «μεταμόρφωση» και η σύγχρονη, ανθρωποκεντρική προσέγγιση

Κερδοφορία ύψους 485 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για το 2023 η ΔΕΗ, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που καταγράφηκαν. Η επιτυχία της εταιρίας δημιουργεί έντονο ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί μία επιχείρηση η οποία, μέσα από νέα στελέχη, κατευθύνθηκε στο να μετατραπεί από μία κρατική, σε μία σύγχρονη οντότητα, μέσα από ένα ολικό rebranding που την επανασύστησε στο κοινό.

H ανανεωμένη ΔΕΗ μάλιστα, ήρθε μέσα από μία στρατηγική που αφορούσε τόσο σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις, όπως οι μετοχές και οι εξαγορές, όσο και επικοινωνιακά εργαλεία, όπως το νέο της logo, αλλά και μέσα από νέα, σύγχρονα καταστήματα, τηλεφωνικά κέντρα, δίκτυο εγκαταστατών και ψηφιακά εργαλεία, μέσα από τα οποία δημιουργεί πια μια ολιστική εμπειρία και ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση στον πελάτη, ενώ σταδιακά  αποτινάσσει από πάνω της, τον «στεγνό» χαρακτήρα του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και το κρατικό στίγμα που την ακολουθούσε για χρόνια.

Τα οικονομικά αποτελέσματα που εντυπωσίασαν και οι επόμενοι στόχοι

Σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα του προηγούμενου έτους, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε., Γιώργος Στάσσης δήλωσε: «Το 2023 ήταν άλλη μια κομβική χρονιά για τη ΔΕΗ με ισχυρά αποτελέσματα, πρόοδο στο πλάνο ανάπτυξης των ΑΠΕ, μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και ολοκλήρωση μιας σημαντικής εξαγοράς που μας δίνει την ευκαιρία να γίνουμε ηγετικός παίκτης καθαρής ενέργειας, κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επαναφέρουμε την διανομή μερίσματος μετά από μια δεκαετία ως αποτέλεσμα του μεγάλου μετασχηματισμού της ΔΕΗ που ξεκίνησε το 2019».

Να αναφέρουμε ότι, μέχρι πριν λίγα χρόνια, οι συγκεκριμένες επιδόσεις παρέμεναν «άπιαστο όνειρο», με τα παρόντα αποτελέσματα να αποτελούν ως επί το πλείστον «δουλειά» του Γιώργου Στάσση.

Ένα μεγάλο επίτευγμα της εταιρίας και, συνεπώς, συστατικό της επιτυχίας, αποτελεί το γεγονός ότι το έτος που πέρασε, κατάφερε να συνδυάσει, την αύξηση των κερδών, όσον αφορά στα κέρδη από την προμήθεια ενέργειας – προτάσσοντας μία πράσινη προσέγγιση και συνεργασίες όπως αυτή με τον όμιλο Intrakat για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας-, ενώ παράλληλα ενίσχυσε και την παραγωγή.

Όσον αφορά τους νέους στόχους, στον απόηχο των θετικών αποτελεσμάτων, ο Γιώργος Στάσσης έθεσε ήδη τον επόμενο στόχο για το 2024, με  την προσδοκώμενη κερδοφορία EBITDA να τίθεται για τα 1,7 δις. ευρώ. Η επιχείρηση μάλιστα σκοπεύει να συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών. Σήμερα, οι ίδιες μετοχές που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της ξεπερνούν το 5% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ το υφιστάμενο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών εκτείνεται έως τον Αύγουστο του 2024 και προβλέπει αγορές με ανώτατη τιμή τα 17 ευρώ.

Πώς η ΔΕΗ αλλάζει ολοκληρωτικά πρόσωπο – Οι δραστηριότητες στις οποίες διεισδύει

Κινήσεις που παρουσίασε αλλά και υλοποίησε, μέχρι στιγμής η ομάδα της ΔΕΗ, με τον Γιώργο Στάσση στο «τιμόνι», αλλάζουν εντελώς το πρόσωπο της εταιρίας, διευρύνουν τη δραστηριότητά της και δημιουργούν τη νέα ΔΕΗ «του μέλλοντος».

Ποια είναι τα νέα «εδάφη» στα οποία σταδιακά μπαίνει; Μεταξύ άλλων, η παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά και η ενίσχυση της δραστηριότητάς της μέσα από νέα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι πληρωμές και οι ασφάλειες. Με βάση το σχέδιο, από αυτές θα εισέλθουν στην εταιρία  περίπου 600 εκατ. ευρώ πρόσθετης κερδοφορίας το 2026.

Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ ήδη παρέχει στους πελάτες της προϊόντα και υπηρεσίες όπως φωτοβολταϊκά συστήματα, αντλίες θερμότητας, φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έξυπνες ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες αποθήκευσης, πράσινα πιστοποιητικά και έξυπνη διαχείριση ενέργειας.

Μάλιστα, το 2023 η ΔΕΗ διείσδυσε και επένδυσε σημαντικά και στον χώρο της ανάπτυξης της οπτικής ίνας, ενώ σχεδιάζει αντίστοιχες επενδύσεις 680 εκ. ευρώ μέχρι το 2026.

Το μεγάλο deal με την Κωτσόβολο

Δεν θα μπορούσαμε στο σημείο αυτό να μην αναφέρουμε και την εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ, μέσα από ένα deal αξίας 200 εκατ. ευρώ, που χαρακτηρίστηκε ως στρατηγική κίνηση μετασχηματισμού από τους ίδιους τους ιθύνοντες. Μέσα από αυτό το εγχείρημα, η εταιρία έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στη μεταμόρφωσή της σε πάροχο ολοκληρωμένων υπηρεσιών και προϊόντων. Αυτό γίνεται διότι μέσω της Κωτσόβολος, η ΔΕΗ είναι διαθέσιμη προς το κοινό σε κεντρικά σημεία σε όλη τη χώρα – καθώς διαθέτει 95 καταστήματα, σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και ένα πανελλαδικό δίκτυο εφοδιαστικής αλυσίδας – και αποκτά πια ένα, ισχυρό μάλιστα, δίκτυο λιανικής, αλλά και logistics. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της να έρθουν σε επαφή με προσωπικό που είναι κατάλληλα καταρτισμένο, όσον αφορά θέματα τα οποία είναι σχετικά με την ηλεκτρική ενέργεια, εξασφαλίζοντας την καθοδήγηση από αυτό.

Κάπως έτσι, δημιουργείται επίσης ένα νέο καθεστώς προσωποποιημένης σχέσης με τον πελάτη και μία ανθρωποκεντρική προσέγγιση, που αποτελεί βασικό πυλώνα της νέας φιλοσοφίας της ΔΕΗ.

Δεδομένης μάλιστα και της κατάστασης που επικρατεί όσον αφορά στην ενεργειακή μετάβαση σε παγκόσμιο επίπεδο και συνεπώς, την ολοένα και αυξανόμενη αναζήτηση για λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας από την πλευρά των καταναλωτών, η συμφωνία με την Κωτσόβολος ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο τη θέση της ΔΕΗ.

Η εξαγορά στη Ρουμανία

Είναι γεγονός ότι η κερδοφορία της επιχείρησης βασίστηκε σε ένα μεγάλο μέρος της και στην κίνηση της εξαγοράς της Enel Romania. Μετά από διαπραγματεύσεις, η υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου 2023, όπως είχε ανακοινώσει η εταιρία.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής το σύνολο του χαρτοφυλακίου της Enel Romania, ενός από τους ισχυρότερους ιδιώτες επενδυτές στον τομέα της ενέργειας στη Ρουμανία, περιήλθε στη ΔΕΗ έναντι τιμήματος 1,260 δισ. ευρώ. Μέσα από την εξαγορά αυτή η ΔΕΗ κατάφερε να ενισχύσει τη θέση της στην ενιαία περιφερειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ιδιαίτερα όσον αφορά τον άξονα Ρουμανία – Βουλγαρία – Ελλάδα. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο η εταιρία καθετοποιεί τη δραστηριότητά της στη Ρουμανία.

Κινήσεις όπως η συγκεκριμένη έρχονται ως μέρη ενός γενικότερου business plan, που όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, αποδεικνύεται αποτελεσματικό.

Γιώργος Στάσσης: Το πρόσωπο – οδηγός της αναγέννησης της ΔΕΗ

Πίσω από την ολική μεταστροφή της φιλοσοφίας της ΔΕΗ, τη σύγχρονη, ανθρωποκεντρική προσέγγιση και τα εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα, βρίσκεται ο Γιώργος Στάσσης, ο οποίος ανέλαβε το 2019 τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας, με όραμα και φιλοδοξία να της δώσει νέα ζωή, θέτοντας δυναμικούς στόχους, αλλά και προκλήσεις. Σύμμαχός του, η πολυετής εμπειρία σε αντίστοιχες θέσεις ευθύνης.

Παρότι σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Kingston στη Μεγάλη Βρετανία, σταδιακά άρχισε να μπαίνει στον κλάδο του management, καθώς είναι κάτοχος MBA στο Construction Management, και αργότερα της ενέργειας.

Από το 2016 έως το 2019 κατείχε τη θέση του διευθύνοντος στην Enel Romania SrL – την οποία και η ΔΕΗ εξαγόρασε -,  ενώ το 2007 διετέλεσε επικεφαλής της Εnel Green Power για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή, υπεύθυνος μεταξύ άλλων για Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, και Αίγυπτο.  Νωρίτερα, από το 2001 έως το 2006 εργάστηκε στην Tellas Telecommunications S.A., ως μέλος της Διοικητικής Ομάδας και ως Executive Director of Strategic Projects and Procurement.

Πλέον, με όλη του την προσοχή στραμμένη στην πορεία και την εξέλιξη της ΔΕΗ, σε μία εταιρία που δεν θυμίζει σχεδόν σε τίποτα τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας που ξέραμε, μένει να δούμε ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της στρατηγικής του και το αποτέλεσμα που αυτές θα φέρουν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.