29 Απρ 2024
READING

Νίκος Βερόπουλος: Η δεύτερη ευκαιρία και ο βαλκανικός θρίαμβος

4 MIN READ

Νίκος Βερόπουλος: Η δεύτερη ευκαιρία και ο βαλκανικός θρίαμβος

Νίκος Βερόπουλος: Η δεύτερη ευκαιρία και ο βαλκανικός θρίαμβος

Στη ζωή λένε ότι κάθε τέλος είναι και μία καινούργια αρχή. Το αξίωμα αυτό βρίσκει εφαρμογή, χωρίς αμφιβολία, στη περίπτωση του Νίκου Βερόπουλου. Του Έλληνα επιχειρηματία που παρά το γεγονός ότι το 2016 πήρε μία δύσκολη απόφαση, να πουλήσει δηλαδή τα καταστήματα σούπερ μάρκετ του ομίλου του στον όμιλo METRO της οικογένειας Παντελιάδη, όχι μόνο δεν απογοητεύτηκε αλλά επικεντρώθηκε στην πορεία του εκτός συνόρων, πετυχαίνοντας επιδόσεις-ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία Αφοί Βερόπουλοι ΑΕΒΕ είχε παρουσία πολλών δεκαετιών στην Ελλάδα, αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη χώρα, στην οποία δραστηριοποιήθηκε με την επωνυμία Βερόπουλος Spar έως το 2016. Για πολλά χρόνια γνώρισε μεγάλη επιτυχία, με το σλόγκαν «Είναι κεφάτη, γυρίζει απ’ του Βερόπουλου» να είναι μία από τις χαρακτηριστικές ατάκες της εποχής.

Η μεγάλη της επιτυχία της επέτρεψε να επεκταθεί και μέσω εξαγορών. Η πρώτη της κομβική κίνηση πραγματοποιήθηκε το 1993, όταν εξαγόρασε τα σούπερ μάρκετ Αθηνά, τα οποία διέθεταν 24 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Το 2001 προχώρησε σε μία ακόμα σημαντική ενέργεια, εξαγοράζοντας την Πανεμπορική, με δυναμική 43 καταστημάτων σε 11 πόλεις της Ελλάδας, ενώ, τέλος, το 2007 εξαγόρασε τις αλυσίδες Τροφίνο και Αστέρας στην Αθήνα.

Τα οικονομικά προβλήματα και η εξαγορά από την METRO

Mέχρι το τέλος του 2015, η αλυσίδα διέθετε 180 καταστήματα και 4.500 εργαζόμενους ανά την ελληνική επικράτεια, ενώ ήταν ο αποκλειστικός συνεργάτης της Ολλανδικής εταιρείας σούπερ μάρκετ SPAR για την Ελλάδα. Μία συνεργασία που της έδινε τη δυνατότητα χρήσης του σήματος και διάθεσης των προϊόντων SPAR. Τα πράγματα όμως στην ελληνική αγορά δεν πήγαιναν καλά, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που επικρατούσε στη χώρα, αλλά και των capital controls που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2015.

Οι φήμες ήθελαν την αλυσίδα σούπερ μάρκετ να αντιμετωπίζει προβλήματα πληρωμών με τους προμηθευτές, η διοίκηση όμως, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, είχε έντονη διαφημιστική παρουσία. Αρχικά, έγινε γνωστό ότι είναι πολύ πιθανή η εξαγορά από τον όμιλο Σκλαβενίτη, ο οποίος όμως θεώρησε ότι πρόκειται για μία κίνηση υψηλού ρίσκου και δεν την ολοκλήρωσε.

Τελικά, τον Φεβρουάριο του 2016, οι δραστηριότητες της Βερόπουλος στην Ελλάδα, αποσχίστηκαν από αυτές του εξωτερικού και εξαγοράστηκαν από τον όμιλο ΜETRO της οικογένειας Παντελιάδη. Η εξαγορά εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ σε όλα τα καταστήματα της αλυσίδας τοποθετήθηκε το σήμα της My Market.

Σημειώνεται ότι την ίδια περίοδο αποχώρησε από την Ελλάδα και το σήμα της Spar, το οποίο επέστρεψε ξανά στην ελληνική αγορά το 2017 με τη δημιουργία της Spar Hellas σε συνεργασία με τους ομίλους αγορών «Αστέρας» και «Mesis».

Η μεγάλη επιτυχία στα Βαλκάνια

Η απόφαση να πουλήσει τα καταστήματα στην Ελλάδα, δε σήμαινε σε καμία περίπτωση ότι ο Νίκος Βερόπουλος «βγαίνει» από το «παιχνίδι». Αντιθέτως, του δόθηκε η ευκαιρία να στρέψει την προσοχή του ακόμα περισσότερο στις δραστηριότητες του στα Βαλκάνια, στα οποία δραστηριοποιείται από το 1996. Συγκεκριμένα, διατηρεί καταστήματα σε Σερβία (με την επωνυμία Super Vero) και στα Σκόπια (με την επωνυμία Vero).

O ίδιος, σχολιάζοντας την απόφασή του, πριν σχεδόν 30 χρόνια, να ανοιχτεί στην αγορά των Βαλκανίων, την είχε χαρακτηρίσει ως: «Ένα ρίσκο που πήραμε και μας βγήκε». Συνολικά, στο «χαρτοφυλάκιό» του τα Vero, Super Vero, το Vero Center, αλλά και τα Vero-Jumbo. Τα τελευταία, επί της ουσίας, είναι στο πλαίσιο της ανάληψης του master franchise της Jumbo στα δυο βαλκανικά κράτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τις δραστηρίοτητες του ομίλου στη Σερβία, καθώς «έσπασε» όλα τα ιστορικά ρεκόρ από την άφιξή της στη χώρα, το 2018, ενώ οι εργαζόμενοι εκεί αναμένεται να ξεπεράσουν τους 800. Συνολικά ο Όμιλος διαθέτει 8 καταστήματα στην χώρα καθώς το 2023 άνοιξε ένα νέο Jumbo σε mall στο κέντρο Βελιγραδίου. Αναφορικά με την ΠΓΔΜ, ο όμιλος διαθέτει ένα δίκτυο με 14 καταστήματα σε Σκόπια, Βίτολα (Μοναστήρι) , Τέτοβο και Κουμάνοβο, ενώ δραστηριοποιείται μέσω franchise και με τα σήματα Jumbo και Goody’s.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι ο Νίκος Βερόπουλος, στις δυσκολίες, όχι μόνο δε τα παράτησε αλλά, αντιθέτως, δημιούργησε τις προϋποθέσεις ενός νέου success story το οποίο βρίσκει τον ίδιο, ξανά, σε θέση ισχύος.

Vero: O τζίρος των 127,5 εκατ. ευρώ και οι νέες κινήσεις ανάπτυξης στα Βαλκάνια

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.