22 Ιαν 2025
READING

Ζητούνται εργαζόμενοι | Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος»

6 MIN READ

Ζητούνται εργαζόμενοι | Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος»

Ζητούνται εργαζόμενοι |  Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος»

Χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας συνεχίζουν να «γράφουν» σε ένα κοντέρ που οδηγεί αρκετούς από τους επαγγελματίες σε έντονη ανησυχία και αβεβαιότητα για το μέλλον των επιχειρήσεών τους. Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι θέσεις που παραμένουν χωρίς το απαραίτητο για τη λειτουργία και ανάπτυξη των επιχειρήσεων, ανθρώπινο δυναμικό, αφορούν περισσότερους από έναν κλάδους. Από την εστίαση και τον τουρισμό – που αποτελούν από τους πιο ισχυρούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας- , μέχρι τη λιανική, την πληροφορική και τη βιομηχανία.

Ενδεικτικά, αυτή τη στιγμή η αγορά εργασίας καταγράφει έλλειμμα «εργατικών χεριών» που φτάνει τις 150.000, με την κατάσταση να μην παρουσιάζει βελτίωση. Στον αντίποδα, αξίζει να σημειωθεί το σχετικά χαμηλό ποσοστό της ανεργίας (στο 10,4% τον περασμένο Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ), το οποίο όμως δεν συνεπάγεται με «πληρότητα» όσον αφορά τις θέσεις που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις.

Το φαινόμενο παρατηρήθηκε ήδη από το περασμένο έτος, καθώς με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 82,1% στον αριθμό των κενών θέσεων εργασίας όσον αφορά στο δ’ τρίμηνο του 2023, συγκριτικά με το δ’ τρίμηνο του 2022.  Αντίστοιχα, την ίδια περίοδο του 2022 υπήρχε μία αύξηση κατά 42,2%, σε σχέση με το 2021. Το αποτέλεσμα; Όλο και περισσότεροι κλάδοι που «ξεμένουν» από εργαζόμενους.

Η θερινή σεζόν φτάνει, 50.000 εργαζόμενοι ακόμη αναζητούνται στα ξενοδοχεία

Την ώρα που η θερινή τουριστική περίοδος βρίσκεται προ των πυλών, με τους επιχειρηματίες να ποντάρουν στην κίνηση επισκεπτών από το εξωτερικό που έχει ήδη ξεκινήσει, η στελέχωση παραμένει ελλιπής, σε τέτοιο σημείο που «τρέχουν δε φτάνουν» για να προλάβουν το τουριστικό κύμα που αναμένεται, με τις προβλέψεις για το καλοκαίρι 2024 και τους αναμενόμενους τζίρους, να είναι αισιόδοξες.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν σημάδια ότι η σεζόν σταδιακά επιμηκύνεται, γεγονός που προκαλεί αισιοδοξία στους επιχειρηματίες του κλάδου, αλλά και έντονο προβληματισμό για το πώς θα καταφέρουν να βγάλουν εις πέρας τον φόρτο εργασίας, εξυπηρετώντας το κοινό.

Η πιθανή λύση για τον τουρισμό

Όπως ανακοινώθηκε, μέσα στον Απρίλιο, η ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) θα ενεργοποιήσει μια  νέα πλατφόρμα για την κάλυψη των 50.000 κενών θέσεων εργασίας που καταγράφονται αυτή τη στιγμή στον τομέα του τουρισμού.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να δημιουργήσει ένα προσωπικό προφίλ, να διαμορφώσει με τη χρήση φίλτρων τις επιλογές του, όπως το επάγγελμά του, το ωράριο, την περιοχή που μπορεί να εξυπηρετήσει, αλλά και το εύρος της αμοιβής την οποία αναζητά. Αντίστοιχη δυνατότητα θα δίνεται και στον εργοδότη, ο οποίος θα μπορεί να διαμορφώσει το επαγγελματικό του προφίλ και να κάνει άμεσα σύνδεση  (match) με τον εργαζόμενο στην θέση εργασίας που έχει ανοίξει, βάση της περιοχής της επιχείρησης τους, του εύρους μισθού και της αξιολόγησης τους, στοιχείων δηλαδή που έχει συμπληρώσει και ο υποψήφιος, από την πλευρά του. Επόμενο βήμα θα είναι, εφόσον υπάρχει αντιστοίχιση εργαζομένου και εργοδότη, το κλείσιμο ραντεβού, είτε δια ζώσης, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης ή τηλεφώνου.

Η λύση αυτή κρίνεται αυτή τη στιγμή αναγκαία και αποτελεί σημαντικό «χέρι βοηθείας» και βασική ελπίδα για τους επαγγελματίες του τουρισμού, καθώς μαζί με τις 50.000 κενές θέσεις εργασίας, έρχονται και τα τεράστια κενά στην εστίαση, δημιουργώντας μία συνολική «τρύπα» 80.000 θέσεων που κάνει τον κλοιό να σφίγγει ακόμη περισσότερο. Αυτή τη στιγμή, κυρίως σεφ, μάγειρες, καμαριέρες, ρεσεψιονίστ, αλλά και κηπουροί, είναι οι ειδικότητες στις οποίες εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ελλείψεις.

Δυσεύρετοι οι πληροφορικάριοι

Αξιοσημείωτα κενά σε εργαζόμενους καταγράφονται και στον τομέα της πληροφορικής, σε μία εποχή μάλιστα όπου ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπαίνει ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητά μας, τόσο σε ιδιωτικό, όσο και σε δημόσιο επίπεδο και οι ανάγκες αυξάνονται κατακόρυφα.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών), επτά στις δέκα εταιρίες στην Ελλάδα έχουν ακάλυπτες θέσεις ειδικών στον τεχνολογικό κλάδο (ΤΠΕ), δημιουργώντας ένα αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Συνολικά, ο κλάδος απαιτεί πια περίπου 16.000 ειδικούς ετησίως στον τομέα της πληροφορικής, ενώ από τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά ιδρύματα αποφοιτούν 8.000. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στο γεγονός της έλλειψης εργαζομένων έπαιξε και το brain drain, με πολλούς από τους αποφοίτους να αναζητούν ευκαιρίες καριέρας στο εξωτερικό, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Επιπλέον, η χαμηλή εξειδίκευση στον τεχνολογικό κλάδο σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, δυσχεραίνει την κατάσταση.

Συνεπώς, ειδικότητες όπως προγραμματιστές, αναλυτές δεδομένων, αλλά και όσες έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη λογισμικού, είναι αυτές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο βαθμό «στο κενό», όσον αφορά στον τεχνολογικό κλάδο.

Προβλήματα και στη λιανική

Έντονες προκλήσεις αντιμετωπίζουν και οι επιχειρήσεις λιανικής, με μεγάλα κενά στις θέσεις εργασίας.  Με βάση εκτιμήσεις, ήδη από τα τέλη του 2023, οι κενές θέσεις έφταναν τις 8.000, με την κατάσταση να μην παρουσιάζει ιδιαίτερη βελτίωση. Το φαινόμενο αυτό έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία, όπως υποστηρίζουν οι ιθύνοντες του κλάδου, οι αυξήσεις στους μισθούς είναι συχνές και υπερβαίνουν τον πληθωρισμό της επόμενης χρονιάς. Παρ’ όλα αυτά, όπως λένε, εξακολουθούν να μη βρίσκουν προσωπικό.

Κατασκευαστικά έργα που κινδυνεύουν να μείνουν στον αέρα – Κυνήγι εργαζομένων και από τη βιομηχανία

Ιδιαίτερα ασφυκτική είναι η κατάσταση και στον τομέα των κατασκευών με το ανεκτέλεστο των μεγάλων τεχνικών εταιριών να ξεπερνά τα 16 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα προκηρύσσονται συνεχώς νέα έργα και επενδύσεις, με χρονικά deadlines που κινδυνεύουν να χαθούν, λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού.  Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του κλάδου, αυτή τη στιγμή λείπει μία μεγάλη μερίδα βασικών ειδικοτήτων, που έχουν να κάνουν από το μηχανικούς, μέχρι χειριστές μηχανημάτων, εργοταξιάρχες, αλλά και ανειδίκευτο προσωπικό που απασχολείται σε ιδιωτικά έργα.

Στο προσκήνιο ήρθε αυτές τις μέρες και η περίπτωση της βιομηχανίας και μεταποίησης, με την ενίσχυση της επαγγελματικής κατάρτισης να αποτελεί την πιθανή σωτηρία για τον κλάδο, με βάση την έρευνα της Deloitte, για λογαριασμό του ΣΒΕ. Η προσοχή στρέφεται στην αξιοποίηση των κονδυλίων που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάρτιση του εργατικού δυναμικού.

Ταυτόχρονα, στο επίκεντρο βρίσκεται και η ενσωμάτωση και αξιοποίηση των μεταναστών όσον αφορά τους παραπάνω κλάδους, μέσα από τη νομιμοποίησή τους και με περίπου 14.000 αιτήσεις να έχουν ήδη λάβει έγκριση. Στόχος είναι μάλιστα, μέχρι το τέλος του 2024 είναι ο αριθμός τους να φτάσει τις 30.000.

Κλείνοντας, παρά τους κλάδους στους οποίους παρατηρείται το εντονότερο πρόβλημα, δυστυχώς οι αριθμοί και η κατάσταση μαρτυρούν πως κενά υπάρχουν παντού. Όπως υποστηρίζουν πολλοί επιχειρηματίες, θέσεις που πρέπει να καλυφθούν άμεσα υπάρχουν στον αγροτικό τομέα, τα τεχνικά επαγγέλματα, αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό. Ο χρόνος τρέχει και η κατάσταση παραμένει στάσιμη, κάνοντας το μέλλον των επιχειρήσεων ακόμη πιο αβέβαιο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.