20 Δεκ 2024
READING

ΕΛΤΑ: Βρήκαν «ανάσα», αναζητούν «φιλί της ζωής»

5 MIN READ

ΕΛΤΑ: Βρήκαν «ανάσα», αναζητούν «φιλί της ζωής»

ΕΛΤΑ: Βρήκαν «ανάσα», αναζητούν «φιλί της ζωής»

Από μία απώλεια που αν τελικά έπαιρνε «σάρκα και οστά» ίσως αποτελούσε κι ένα «χτύπημα» με μεγάλες συνέπειες σώθηκαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, τα οποία θα συνεχίσουν να είναι υπεύθυνα για την διανομή της αλληλογραφίας των κρατικών οργανισμών για την επόμενη τριετία.

Παρά το γεγονός όμως ότι το συγκεκριμένο έργο ήταν μέχρι σήμερα στην ευθύνη των ΕΛΤΑ, δε σημαίνει ότι η ανανέωση της σύμβασης των 82 εκατ. ευρώ αποτελούσε μία απλή υπόθεση. Αντιθέτως, αυτή τη φορά το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αποφάσισε να προχωρήσει στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού, ο οποίος προσέλκυσε πλήθος ενδιαφερομένων, δηλαδή ιδιωτικών επιχειρήσεων με ενεργή παρουσία στον κλάδο των ταχυμεταφορών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Τελικά, τα ΕΛΤΑ κατάφεραν να επικρατήσουν του ανταγωνισμού και κατάφεραν να αναδειχθούν ανάδοχος του έργου, σε μία εξέλιξη που περισσότερο μοιάζει με «ανάσα», παρά με το «φιλί της ζωής» που αναζητά η θυγατρική του υπερταμείου προκειμένου να επιστρέψει στην κερδοφορία.

Η εθελούσια και το πλάνο εξυγίανσης

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από περίπου έναν χρόνο ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να επιχειρηθεί η εξυγίανση και ο εκσυγχρονισμός του οργανισμού. Ενός οργανισμού ο οποίος, μέχρι σήμερα, παρά τις κινήσεις που έχουν γίνει, όπως το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου περίπου 2000 εργαζομένων το 2011, το οποίο κόστισε πάνω από 112 εκατ. ευρώ δεν έχει καταφέρει να καταγράψει κερδοφορία, αντιθέτως, «χάνει» πολλά εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

Το πλάνο που έχουν θέσει σε εφαρμογή οι άνθρωποι του Υπερταμείου κρίνεται, με μετριοπαθείς χαρακτηρισμούς, ως φιλόδοξο, αφού σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, επιχειρείται η επιστροφή σε κερδοφορία, τα επόμενα δύο χρόνια. Σε περίπτωση που αυτό τελικά συμβεί, θα επιχειρηθεί η ανεύρεση ενός «συμπαίκτη» προκειμένου το ελληνικό δημόσιο να παραχωρήσει μέρος του ποσοστού συμμετοχής του. Για το 2024, κύκλοι των ΕΛΤΑ κάνουν λόγο σχετικά με μία χρονιά που θα επιχειρηθεί ο περιορισμός των απωλειών, προκειμένου το 2025 να αποτελέσει το έτος επιστροφής σε οργανική κερδοφορία.

Είναι όντως ρεαλιστικό;

Στα χαρτιά, η συγκεκριμένη πρόβλεψη σίγουρα είναι ενδιαφέρουσα, στην πράξη όμως προκαλεί τουλάχιστον σκεπτικισμό. Πώς αλλιώς, όταν το 2022, στα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, παρουσιάστηκαν ζημιές ύψους 28 εκατ. ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια των 102 εκατ. ευρώ. Νούμερα δηλαδή που μαρτυρούν μία επιχείρηση σε σοβαρή κρίση, που σίγουρα δεν είναι εύκολο να αντιστραφεί μόνο με την διατήρηση των κεκτημένων ή την μείωση του προσωπικού.

Εξάλλου, οι έρευνες σχετικά με τον κλάδο έχουν δείξει ότι η αλληλογραφία δεν παρουσιάζει την ίδια κίνηση όπως παλιά, με τους πελάτες να χρησιμοποιούν κυρίως υπηρεσίες αποστολής δεμάτων. Ο συγκεκριμένος τομέας όμως βρίσκεται εν μέσω τεκτονικών αλλαγών, αφού όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που επιλέγουν υπηρεσίες όπως το box now (ή ανάλογες των ACS και Skroutz) και δύσκολα θα επιλέξουν να στηθούν στην ουρά ενός ταχυδρομείου προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Η πολύτιμη κρατική βοήθεια

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι ο λόγος που μέχρι σήμερα τα ΕΛΤΑ έχουν καταφέρει να παραμείνουν «ζωντανά» στην προσπάθεια εξυγίανσης, είναι το γεγονός ότι το κράτος στηρίζει με ενέσεις «ρευστότητας». Τελευταίο, και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα 280 εκατ. ευρώ που έλαβαν πριν μερικά χρόνια στην προσπάθεια εξυγίανσης του ισολογισμού. Επίσης, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τα ΕΛΤΑ εισπράττουν κάθε χρόνο από τα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ για την παροχή της λεγόμενης «καθολικής υπηρεσίας», δηλαδή την ταχυδρομική κάλυψη απομακρυσμένων και οικονομικά ζημιογόνων προορισμών.

Επιπροσθέτως, ακόμα κι αν επιτευχθεί με κάποιον τρόπο η επιστροφή στην κερδοφορία, δε μπορεί να θεωρηθεί εύκολη υπόθεση η ανεύρεση επενδυτή. Άλλωστε, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Eurobank, η οποία είχε μέχρι πριν μερικά χρόνια ένα μικρό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου στην κατοχή της, και έσπευσε να το παραχωρήσει. Υπενθυμίζουμε ότι τα ΕΛΤΑ το 2018 βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας για έναν πολύ αρνητικό λόγο. Συγκεκριμένα, προκειμένου να καλύψουν το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετώπιζαν, έφτασαν στο σημείο να μην αποδίδουν στη ΔΕΗ χρήματα που είχαν εισπράξει για την πληρωμή λογαριασμών, με αποτέλεσμα οι πολίτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο διακοπής της ηλεκτροδότησής τους.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στις 20 Μαρτίου του 2022 διαπιστώθηκε «μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε δεδομένα που τηρούνται από την εταιρεία». Το αποτέλεσμα ήταν να γνωστοποιηθούν σε αγνώστους προσωπικά δεδομένα πελατών των ΕΛΤΑ, φυσικών και νομικών προσώπων, τα οποία αποτελούν και στόχο των διάφορων παραπλανητικών e-mails που στέλνονται με σκοπό την απόσπαση χρηματικών ποσών.

Η φιλότιμη προσπάθεια και η μεγάλη ιστορία

Την κατάσταση αυτή γνωρίζει, περισσότερο απ’ όλους, ο Γρηγόρης Σκλήκας, ο CEO των ΕΛΤΑ, που από τις αρχές του 2023 έχει επιδοθεί σε έναν πραγματικό «αγώνα δρόμου» προκειμένου να καταφέρει να σταματήσει την οικονομική «αιμορραγία» και να βοηθήσει τα Ελληνικά Ταχυδρομεία να μετασχηματιστούν σε έναν σύγχρονο και οικονομικά βιώσιμο οργανισμό που δε θα επιβιώνει εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού αλλά από το έργο που παράγει. Ο ίδιος έχει διαπιστώσει τις παθογένειες που «μάστιζαν» για σειρά ετών τα ΕΛΤΑ και εργάζεται σκληρά, όπως επιβεβαιώνουν άνθρωποι που τον γνωρίζουν, για να τις αντιμετωπίσει, το έργο του όμως είναι δύσκολο.

Το πλάνο εξυγίανσης που έχει θέσει σε εφαρμογή θεωρείται φιλόδοξο, είναι όμως η τελευταία ελπίδα για τον ιστορικό οργανισμό, ο οποίος ξεκίνησε με απόφαση του… Ιωάννη Καποδίστρια, το 1828. Αρκεί όμως η ιστορία και οι καλές προθέσεις να κρατήσουν στη ζωή έναν οργανισμό που ακόμα και μετά την εθελούσια έξοδο εξακολουθεί να απασχολεί 5.000 εργαζόμενους (1.500 συμβασιούχοι και 3.500 οργανικό προσωπικό) ενώ είναι ζημιογόνος; Αυτό το ερώτημα μένει να το απαντήσει μόνο ο χρόνος, ο οποίος πάντως δεν είναι απεριόριστος, ούτε…δωρεάν.

Ο Γρηγόρης Σκλήκας νέος πρόεδρος στην ΕΛΤΑ Courier

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.