29 Απρ 2024
READING

efood local: Τι αναζητά η efood στις γειτονιές της Αθήνας;

4 MIN READ

efood local: Τι αναζητά η efood στις γειτονιές της Αθήνας;

efood local: Τι αναζητά η efood στις γειτονιές της Αθήνας;

Σε μία απόφαση που έχει ως στόχο την εδραίωσή της και στα φυσικά καταστήματα αγορών προχωράει το efood, το οποίο επεκτείνεται στο φυσικό δίκτυο αγορών, με τα δικά του καταστήματα μικρής λιανικής, με το όνομα efood local.

Το project περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας νέας γενιάς καταστημάτων γειτονιάς και την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας για τους καταναλωτές, με το συνδυασμό των φυσικών και των ηλεκτρονικών αγορών. Τα καταστήματα θα έχουν ως πεδίο δραστηριοποίησης αλλά και διαφοροποίησής τους από τον ανταγωνισμό, τη «γειτονιά», ενώ στο νέο concept μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στο φαγητό, με κύρια στοιχεία του καταστήματος τη γωνιά του καφέ και τη ζεστή γωνιά.

Έμφαση θα δοθεί και στο λεγόμενο grab & go, δηλαδή οι πελάτες θα μπορούν να αγοράζουν τον καφέ και το σνακ τους και να αποχωρούν, ενώ, σε επίπεδο κωδικολογίου, τα καταστήματα θα προσφέρουν διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων, όπως κάβα, καπνικά και είδη mini market, κυρίως τρόφιμα και snacks.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που ανακοινώθηκε, η πρώτη φάση ανάπτυξης των efood local περιλαμβάνει τη δημιουργία 2 καταστημάτων εντός της Αττικής, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, ενώ στη συνέχεια θα υλοποιηθεί το στρατηγικό πλάνο επέκτασης του δικτύου.

Από την πλευρά του, ο Χάρης Τάκας, General Manager – Quick Commerce & Integrated Verticals, σχολιάζοντας το νέο επιχειρηματικό εγχείρημα τoυ efood, τόνισε χαρακτηριστικά: «To efood επεκτείνει την παρουσία του και δημιουργεί τα δικά του φυσικά καταστήματα, με το όνομα efood local. Στο μέλλον οι καταναλωτές θα μπορούν να απολαμβάνουν μια συνδυαστική εμπειρία ανάμεσα στον online και το φυσικό κόσμο. Τα νέα στοιχεία που φέρνει το efood local είναι ο καφές και το φαγητό, με τη δημιουργία μιας ζεστής γωνιάς, ενώ δίνει έμφαση στο φαγητό grab & go. Παράλληλα οι κατηγορίες mini market θα περιλαμβάνουν όλα τα προϊόντα των στρατηγικών συνεργατών του ομίλου στο κομμάτι της λιανικής. Τα δύο πρώτα καταστήματα θα είναι η βάση για να κατανοήσουμε καλύτερα τη μικρή λιανική και να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο καταστημάτων νέας γενιάς με το σήμα του efood».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παράλληλα με τη συγκεκριμένη κίνηση, συνεχίζεται κανονικά η διαχείριση του δικτύου καταστημάτων Kiosky’s Convenience Stores, με 51 καταστήματα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε πόλεις της περιφέρειας.

Η εξαγορά που άνοιξε τον δρόμο

Μπορεί η απόφαση αυτή να μοιάζει ξαφνική, η αλήθεια όμως είναι ότι προπαρασκευαστικά βήματα είχαν γίνει αρκετό καιρό πριν. Κορυφαίο όλων, φυσικά, η εξαγορά των εταιρειών Άλφα Διανομές, ΙΝΚΑΤ (Kiosky’s), Delivery.gr και e-table του oμίλου Μούχαλη από τη Delivery Hero. Η κίνηση αυτή τότε είχε αξιολογηθεί ως μία φυσική εξέλιξη της επιθυμίας της εταιρείας να επεκταθεί στο φυσικό δίκτυο καθώς η ΙΝΚΑΤ Α.Ε. είχε πολυετή δραστηριότητα στην ελληνική αγορά, διαθέτοντας στελέχη με σημαντική πείρα και ένα εκτενές δίκτυο ιδιόκτητων και συνεργαζόμενων καταστημάτων (περίπτερα, mini markets, ψιλικά, convenience stores) .

Τότε οι εξαγγελίες είχαν κάνει λόγο για επέκταση του δικτύου καταστημάτων της Kiosky’s, ενώ δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να αλλάξει και όνομα. Η επέκταση μπορεί να πραγματοποιήθηκε στο επίπεδο των πόλεων δραστηριοποίησης, όχι όμως και στον αριθμό των καταστημάτων, αφού από 55 που λειτουργούσαν τότε (κυρίως στην Αττική), τώρα λειτουργούν 51, σε Αττική, Θεσσαλονίκη και επιλεγμένες πόλεις της περιφέρειας.

Η συγκεκριμένη εξαγορά είχε κοστίσει 39,4 εκατ. ευρώ σε μετρητά, ενώ, όπως ανέφερε τότε η efood, είχε ως στόχο «να αναβαθμίσει τη στρατηγική γρήγορου εμπορίου της, ώστε να γίνει το κορυφαίο εμπορικό σήμα για γρήγορες αγορές παντοπωλείου, τόσο online όσο και εκτός σύνδεσης».

Προάγγελος της συμφωνίας ήταν η, από το 2020, συνεργασία των δύο πλευρών για τη διανομή προϊόντων λιανικής από την υπηρεσία efood market. Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, οι επιχειρησιακές διαδικασίες και το στελεχικό δυναμικό των εταιρειών του Ομίλου Μούχαλη ενσωματώθηκαν στο efood, ενισχύοντας τη στρατηγική ανάπτυξη της εταιρείας και την επέκταση της υπηρεσίας διανομής ειδών σούπερ μάρκετ.

Τα επόμενα βήματα

Πλέον, αυτό που μένει να φανεί είναι αν τα Project των καταστημάτων Kiosky’s και των  efood local θα συνεχίσουν να «τρέχουν» ως δύο ξεχωριστές επιχειρηματικές κινήσεις ή, σε περίπτωση που τα δύο πρώτα καταστήματα του νέου εγχειρήματος της efood στεφθούν από επιτυχία, θα ακολουθήσει η «ένωση» των δύο σε… ταμπέλα μία, με πιθανή αναβάθμιση των καταστημάτων Kiosky’s προκειμένου να διαθέτουν κι εκείνα την απαραίτητη «ζεστή γωνιά» με προϊόντα όπως σφολιάτες, κουλούρια, snaks κτλ.

Βέβαια είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προβλέψουμε όλα όσα θα ακολουθήσουν, πάντως κανένα ενδεχόμενο δε μπορεί να αποκλειστεί, με αποτέλεσμα οι εξελίξεις να αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον. Αξίζει να σημειωθεί ότι το e-Food έχει καταφέρει να ανταποκριθεί με μεγάλη επιτυχία στις προκλήσεις των εποχών και πλέον διαθέτει παρουσία σε 100 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, μέσω των συνεργαζόμενων καταστημάτων που ξεπερνούν τις 21.000.

Ακόμα, το 2022 σημειώθηκε σημαντική αύξηση, ύψους 62% των τοπικών καταστημάτων (κάβες, μανάβικα, ανθοπωλεία και κρεοπωλεία) τα οποία πλέον ανέρχονται σε 4000. Ακόμα, περισσότερα από 7500 καταστήματα αξιοποιούν την υπηρεσία delivered by efood, αριθμός που σημαίνει ότι υπάρχει αύξηση κατά 18,5% των σημείων που χρησιμοποιούν το own delivery της πλατφόρμας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.