29 Απρ 2024
READING

Σε συνεχή τροχιά επενδύσεων η Aegean Airlines

6 MIN READ

Σε συνεχή τροχιά επενδύσεων η Aegean Airlines

Σε συνεχή τροχιά επενδύσεων η Aegean Airlines

Έτοιμη να αδράξει τη θερινή σεζόν με κάθε τρόπο φαίνεται πως είναι η Aegean Airlines, που έρχεται με επενδυτικό «αέρα», να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τις διεθνείς αεροπορικές εταιρίες.

Να αναφέρουμε ότι αυτή η στρατηγική ήρθε βέβαια ως επακόλουθο της ανοδικής πορείας από πλευράς κίνησης και εσόδων, καθώς ήδη το α’ τρίμηνο του 2024 η εταιρία κατάφερε να αυξήσει κατά 11% το επιβατικό της κοινό, μεταφέροντας περίπου 2,9  εκατ. επιβάτες.

Πετώντας στα σύννεφα, κυριολεκτικά και μεταφορικά

Μιλώντας με αριθμούς, η θετική πορεία της εταιρίας έδειξε τα σημάδια της ήδη από την περασμένη χρονιά, κάνοντας τους ιθύνοντές της να νιώθουν σιγουριά και ετοιμότητα για τα επόμενα βήματα που θα την οδηγήσουν στον στόχο της ενίσχυσης της παρουσίας της στη διεθνή αγορά. Η Aegean το 2023 προσέφερε συνολικά περισσότερες από 18,5 εκατ. θέσεις, εκ των οποίων 11,1 εκατ. θέσεις εξωτερικού, 2,1 εκατ. περισσότερες, σε σύγκριση με το 2022 και 800 χιλιάδες περισσότερες από το 2019. Το δίκτυο της εταιρίας περιελάμβανε συνολικά 180 προορισμούς σε 49 χώρες με 307 απευθείας δρομολόγια τακτικών και ναυλωμένων πτήσεων.

Αξίζει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό και το feedback που φαίνεται πως λαμβάνει η εταιρία από το επιβατικό κοινό. Η Aegean ανακηρύχθηκε μάλιστα για 13η χρονιά πρώτη στις προτιμήσεις των επιβατών, μέσα από την κατάκτηση του τίτλου της «Καλύτερης Περιφερειακής Αεροπορικής Εταιρείας στην Ευρώπη» στα Skytrax World Airline Awards 2023.

Τα χειροπιαστά αποτελέσματα είναι γεγονός, οι οιωνοί είναι καλοί, όμως ο ισχυρός ελληνικός αερομεταφορέας δεν εφησυχάζει, επιθυμώντας να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την κερδοφορία και την ενίσχυση της θέσης του στην αγορά, έχοντας πίσω του την ασφάλεια της επιτυχίας που διαγράφει ήδη από την αρχή του έτους. Πώς σκοπεύει να το κάνει;

Η εταιρία ανακοίνωσε ήδη, την ενίσχυση υφιστάμενων δρομολογίων, όσο και με το σημαντικό βήμα της προσθήκης νέων δρομολογίων, αλλά και τη γενικότερη αναβάθμιση των υπηρεσιών της, στοχεύοντας σε μία ακόμη πιο υψηλών προδιαγραφών συνολική εμπειρία μεταφοράς για τον επιβάτη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, μεταξύ άλλων, δίνει πρόσβαση σε νέους προορισμούς που μέχρι τώρα δεν προσέγγιζε, επεκτείνοντας το δίκτυό της, αλλά και το brand awareness της σε νέες αγορές και το κοινό τους. Εκτός από το διεθνές επίπεδο, η Aegean δεν ξεχνά και το ελληνικό κοινό, καθώς η επέκταση των προορισμών που εξυπηρετεί εφαρμόζεται και σε εγχώριο πλαίσιο.

Μέχρι πού «εξαπλώνεται» η Aegean

Δίνοντας έμφαση στους νέους προορισμούς εκτός συνόρων, στα άμεσα σχέδια της εταιρίας προς υλοποίηση είναι οι ευρωπαϊκοί προορισμοί. Πιο συγκεκριμένα, στο portfolio μπαίνουν πια το Σαράγεβο, αλλά και το Βίλνιους της Λιθουανίας. Ακόμη από τον ερχόμενο Ιούνιο, η Βόρεια Μακεδονία θα συνδέεται με το διεθνές αεροδρόμιο της Κέρκυρας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι εκτός από τη στόχευση στην Ευρώπη, πρόσφατα η Aegean «άνοιξε τα φτερά της» και μέχρι το Ντουμπάι, έναν προορισμός που μένει να δούμε και στην πράξη πώς θα «γράψει» για την εταιρία και όσον αφορά τη θερινή σεζόν.

Σε επίπεδο εκτός Ευρώπης, η Aegean ταξιδεύει αυτή τη στιγμή σε προορισμούς όπως το Γιερεβάν της Αρμενίας, η γειτονική Κωνσταντινούπολη, το Κάιρο, η Σμύρνη, το Τελ Αβίβ, το Γιοχάνεσμπουργκ, η  Βηρυτός, το Κουβέιτ, το Αμμάν, η Αλεξάνδρεια, το Αμπου Ντάμπι, το Μαρακές, αλλά και η Μελβούρνη, το Σίδνεϊ και η Σιγκαπούρη.

Στο πλαίσιο της επέκτασης και του οράματος και σταδιακή εξάπλωση, η Aegean, όπως έδειξε πρόσφατα, δεν στηρίζεται αποκλειστικά στις δικές της δυνάμεις, αλλά αναζητά και στρατηγικούς συνεργάτες που θα τη φέρουν πιο κοντά στον στόχο της.

Αξίζει να σημειώσουμε το σημαντικό βήμα της συνεργασίας με την κινεζική αεροπορική Juneyao Airlines, η οποία, σε συνεργασία με την Aegean, στις 2 Απριλίου ξεκίνησε απευθείας δρομολόγια μεταξύ Αθήνας και Σαγκάης που θα πραγματοποιεί τρεις φορές την εβδομάδα. Το εγχείρημα φαίνεται πως πέτυχε, αφού 300 επιβάτες έφτασαν στην Αθήνα μέσω της συγκεκριμένης πτήσης, όπως αναφέρει σχετικό δελτίο τύπου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».

Να αναφέρουμε επίσης και την προηγούμενη ενίσχυση της συνεργασίας της εταιρίας με τη Volotea τον Απρίλιο του 2023, με χρήση κοινών κωδικών σε περισσότερα από 90 δρομολόγια μέσα στο έτος.

«Δυναμώνουν» και τα ήδη υπάρχοντα δρομολόγια με περισσότερες πτήσεις

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όσον αφορά τα ήδη υπάρχοντα δρομολόγια βρίσκεται η ενίσχυση της επιλογής δρομολογίων που συνδέει την Αθήνα, αλλά και τη συμπρωτεύουσα, με κάποιες από τις πιο μεγάλες και σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως είναι το Λονδίνο (με τέσσερα δρομολόγια, πια), μέσω του αεροδρομίου του Χίθροου. Στη λίστα με τις πόλεις με τις οποίες θέλει να αποκτήσει πιο άμεση και συχνή σύνδεση βρίσκεται και η Φρανκφούρτη (με πέντε πτήσεις συνολικά – από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, αλλά και Ηράκλειο) σε καθημερινή βάση. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν βέβαια και πρωτεύουσες όπως το Παρίσι, η Ρώμη, το Βερολίνο και η Ζυρίχη, για τις οποίες η Aegean προσθέτει περισσότερες, από τις ήδη υπάρχουσες, πτήσεις. Αρκετές επιλογές δίνονται επίσης και σε όσους ταξιδεύουν προς την Κύπρο, με οκτώ πτήσεις προς την Λάρνακα.

Η στρατηγική της Aegean δεν ξεχνά ούτε τους μικρότερους προορισμούς, οι οποίοι βέβαια, λόγω του έντονου πολιτιστικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν, αλλά και της εγγύτητας με την Ελλάδα, που τις κάνει να προσφέρονται για σχετικά κοντινά ταξίδια αναψυχής που μπορούν να γίνουν ακόμη και μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, προσελκύουν πλήθος τουριστών. Έτσι, πολλαπλασιάζει τα δρομολόγια προς περιοχές όπως η Νάπολη, η Βενετία, η Κατάνια, η Νίκαια και όχι μόνο.

Focus και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών

Έχοντας θέσει ψηλά τον πήχη και όσον αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες και κατά τη διάρκεια των πτήσεων, η Aegean φαίνεται ασταμάτητη και προχωρά σε σημαντικά εγχειρήματα για να βελτιώσει όσο το δυνατόν περισσότερο το πακέτο παροχών της, ποντάροντας στην ψυχολογία και τη θετική, συνολική εμπειρία του επιβάτη.

Βασικός πυλώνας της φιλοσοφίας της όσον αφορά την κατεύθυνση αυτή είναι η «επιβράβευση» των σταθερών πελατών – μελών της, τους οποίους αναδεικνύει σε premium επιβάτες, μέσω έξτρα υπηρεσιών. Ειδικότερα, σύντομα σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα νέο business lounge στο αεροδρόμιο της Λάρνακας στην Κύπρο, στην πτέρυγα των αναχωρήσεων, που θα προσφέρεται για εξυπηρέτηση προς τα Gold μέλη του Miles & Βonus. Ταυτόχρονα, το «bonus» υπηρεσιών θα δίνεται και στους  business class επιβάτε, οι οποίοι επιλέγουν τακτικά την αεροπορική.

Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι η εταιρία διαθέτει ήδη δύο business lounges σε στρατηγικές θέσεις που έχουν τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση, που δεν είναι άλλες από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα και το «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Πλέον, μέσω της επέκτασης της υπηρεσίας στη Λάρνακα, στοχεύει σε ένα νέο κοινό εκτός συνόρων, και τη δημιουργία «δεσμών» μαζί του, αυτό της Κύπρου.

Συνεπώς, στρατηγικές συνεργασίες και ενίσχυση ποσοτική (μέσω των νέων δρομολογίων), αλλά και ποιοτική, μέσω των νέων υπηρεσιών και της βελτίωσης της ταξιδιωτικής εμπειρίας του επιβάτη, αποτελούν τα «όπλα» της εταιρίας για την ισχυροποίησή της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.