29 Απρ 2024
READING

Χρ. Χαρπαντίδης: Οι νέες «περιπέτειες» του ανθρώπου που άλλαξε την Παπαστράτος

3 MIN READ

Χρ. Χαρπαντίδης: Οι νέες «περιπέτειες» του ανθρώπου που άλλαξε την Παπαστράτος

Χρ. Χαρπαντίδης: Οι νέες «περιπέτειες» του ανθρώπου που άλλαξε την Παπαστράτος

Ο Χρήστος Χαρπαντίδης, χωρίς αμφιβολία, αποτελεί έναν άνθρωπο με σπουδαία διαδρομή στον χώρο των επιχειρήσεων, έχοντας καταφέρει να θεωρείται ως ένας από τους πιο επιδραστικούς και με σημαντικό έργο Έλληνες manager. Τις τελευταίες μέρες, το όνομά του ήρθε έντονα στη δημοσιότητα, καθώς η Philip Morris International Inc. ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, αναλαμβάνει από 1ης Μαΐου καθήκοντα ανώτερου αντιπροέδρου Εξωτερικών Υποθέσεων της πολυεθνικής. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική διάκριση, καθώς θα έχει την εποπτεία σχεδόν 150 χωρών.

Ποιος είναι ο Χρήστος Χαρπαντίδης

Ο Χρήστος Χαρπαντίδης γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου του 1970, στη Θεσσαλονίκη. Από τον Αύγουστο του 2015 έχει τοποθετηθεί Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, θυγατρικής εταιρείας της Philip Morris International.

Η καριέρα του ξεκίνησε σχεδόν είκοσι χρόνια νωρίτερα, και συγκεκριμένα το 1997, στην Coca-Cola Hellenic, ως Marketing & Sales Trainee. Η πορεία του στην Παπαστράτος ξεκίνησε το 2003,αναλαμβάνονας αρχικά καθήκοντα Export Manager. Στη συνέχεια, μέσω της σκληρής δουλειάς και των αποτελεσμάτων που έφερνε, ξεκίνησε να αναλαμβάνει μία σειρά από θέσεις ευθύνης στα εμπορικά τμήματα της εταιρείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως Country Manager Papastratos για τις αγορές της Κύπρου και της Μάλτας (2004 – 2005), Group Brand Manager Papastratos (2006 – 2007), National Sales Manager (2008-2009) και Sales & Distribution Director Papastratos (2010 – 2011).

Τα τελευταία χρόνια πριν αναλάβει πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, κατείχε θέσεις υψηλής ευθύνης στο επιχειρησιακό κέντρο της Philip Morris International στη Λωζάνη της Ελβετίας. Συγκεκριμένα, υπηρέτησε διαδοχικά στα τμήματα Στρατηγικής Πωλήσεων (Global Sales Strategy Director, 2012 – 2013) και Καινοτόμων Προϊόντων (RRPs Commercialization Director, 2014 – 2015).

Τελικά, τον Αύγουστο του 2015, τοποθετήθηκε στην ανώτατη θέση της Παπαστράτος και έμελλε να είναι ο άνθρωπος που θα είχε τεράστια συμμετοχή στην αλλαγή ολόκληρης της ιστορίας της.

Αλλάζοντας την ιστορία της Παπαστράτος

Το 2016 ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα, με τις τράπεζες να μη λειτουργούν και τους πολίτες να βιώνουν μία ακόμα χρονιά μνημονιακής κρίσης. Όπως είναι λογικό, οι οικονομικές δυσκολίες είχαν ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να ψάχνουν τρόπους να περιορίζουν τα έξοδά τους, ανάμεσα σε αυτά και εκείνα του καπνίσματος. Έτσι, 1 στους 4 καπνιστές στην Ελλάδα είχε πλέον στραφεί στα παράνομα τσιγάρα (ποσοστό 25% έναντι 2% πριν την οικονομική κρίση), με τις καπνοβιομηχανίες να δέχονται ένα ισχυρό πλήγμα.

Εκείνη την περίοδο, η Παπαστράτος, με τον Χρήστο Χαρπαντίδη στη «πρώτη γραμμή» αποφάσισαν να αλλάξουν σελίδα και να προχωρήσουν στον μετασχηματισμό της εταιρείας, από βιομηχανία τσιγάρων, σε βιομηχανία παραγωγής ράβδων καπνού.

Εκμεταλλευόμενη τις άριστες σχέσεις με την μητρική Philip Morris International (PMI), την γεωγραφική τοποθεσία της χώρας και τον εξαιρετικής ποιότητας ελληνικόκαπνό, πείθει την PMI να λειτουργήσει στην Ελλάδα ένα από τα πρώτα ευρωπαϊκά εργοστάσια στα οποία θα κατασκευάζονταν τα λεγόμενα heets. Τα heets είναι ουσιαστικά ράβδοι που λειτουργούν με το IQOS, μία συσκευή που θερμαίνει αντί να καίει τον καπνό και θεωρητικά έχει μικρότερο κίνδυνο για τους καπνιστές.

Κάπως έτσι η Παπαστράτος έλαβε μία -αρχική- επένδυση 300 εκατ. ευρώ, «έσβησε» για πάντα το τσιγάρο, ενώ δημιούργησε και 400 νέες θέσεις εργασίας. Μάλιστα η επένδυση δε σταμάτησε εκεί, καθώς από το 2016 έχουν επενδυθεί συνολικά 700 εκατ. ευρώ, με τα τελευταία 200 εκατ. να ανακοινώνονται το 2023. Μάλιστα η επένδυση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ακόμα 300 θέσεις εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η PMI θεώρησε τόσο επιτυχημένη την επένδυσή της που αναβάθμισε την Παπαστράτος σε διοικητικό κέντρο των λειτουργιών της PMI για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τομέα ευθύνης 12 χώρες και επικεφαλής τον Χρήστο Χαρπαντίδη, ενώ η νέα προαγωγή του Έλληνα manager αποτελεί την καλύτερη απόδειξη της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει.

Ο Χρήστος Χαρπαντίδης σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από όπου και κατάγεται. Είναι κάτοχος MBA in Economics, όπως και Μ.Α. in Economics, από το Πανεπιστήμιο του Kent (Αγγλία).

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.