22 Δεκ 2024
READING

Πύργος Πειραιά: Από κτίριο – «φάντασμα» σε sold out ουρανοξύστη

5 MIN READ

Πύργος Πειραιά: Από κτίριο – «φάντασμα» σε sold out ουρανοξύστη

Πύργος Πειραιά: Από κτίριο – «φάντασμα» σε sold out ουρανοξύστη

Αντίστροφη μέτρηση για την αναγέννηση του εμβληματικού κτιρίου του Πύργου του Πειραιά, το οποίο παρέμενε εγκαταλελειμμένο για χρόνια, με τα επίσημα εγκαίνια έναρξης της λειτουργίας να έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Ιούνιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθύνοντος συμβούλου της Dimand, Δημήτρη Ανδριόπουλου.

Το κτίριο που είναι χτισμένο στο οικόπεδο που σχηματίζεται μεταξύ των οδών Ακτή Ποσειδώνος, Δημοσθένους, Τσαμαδού, Ιπποκράτους και Μακράς Στοάς έχει συνολική επιφάνεια 34.600, αποτελείται από 22 ορόφους, υψώνεται σε 88 μέτρα και προσφέρει πανοραμική θέα. Επίσης, διαθέτει δύο υπόγεια, ένα τριώροφο χαμηλό όγκο και στη συνέχεια τον κυρίως όγκο του πύργου, με το δώμα στην κορυφή. Πλέον, πρόκειται να στεγάσει τόσο καταστήματα λιανικής, όσο και χώρους γραφείων, αλλά και εστίασης.

Να αναφέρουμε ότι ήδη από τον Ιανουάριο «τα πρώτα σημάδια ζωής» έχουν ξεκινήσει να φαίνονται στον Πύργο, με την έναρξη της λειτουργίας του καταστήματος με αθλητικά είδη ένδυσης και υπόδησης της βρετανικής εταιρίας που διατηρεί ισχυρό όνομα στο retail, και πλέον έχει κάνει απόβαση στο μεγάλο λιμάνι, JD Sports. Το συγκεκριμένο κατάστημα έχει επιφάνεια 1.200 τ.μ..

Σειρά παίρνει η εταιρία παροχής συμβουλευτικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, Dialectica. Πρόκειται μάλιστα για τον πρώτο «ένοικο» του κτιρίου που είχε ανακοινωθεί. Η εταιρία έχει «εξασφαλίσει» έξι από τους 22 ορόφους του κτιρίου, συνολικής μικτής επιφάνειας περίπου 6.210 τ.μ..

Το έργο έχει αναλάβει ως σύμβουλος ανάπτυξης η Dimand, με φορέα υλοποίησης την Piraeus Tower, εταιρεία που αποτελεί κοινοπραξία των Dimand, EBRD και Prodea Investments. Τις κατασκευαστικές εργασίες υλοποιεί η Τέρνα, εταιρία του ομίλου ΓΕΚ Tέρνα.

Αξίζει να αναφέρουμε το γεγονός ότι είναι το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα, μετά τον παρόμοιας αρχιτεκτονικής Πύργο Αθηνών.

Η νέα «πράσινη» ζωή

Μέσα από την ανακατασκευή του, ουσιαστικά ο Πύργος του Πειραιά μετατρέπεται σε ένα βιοκλιματικό, «πράσινο» κτίριο, για την κατασκευή του οποίου ενσωματώθηκαν, όπως αναφέρει ο φορέας υλοποίησης του έργου, Piraeus Tower, οι καλύτερες περιβαλλοντικές μέθοδοι και χρησιμοποιήθηκαν βιώσιμα υλικά. Έτσι, εξασφαλίζει τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας και, αντίστοιχα, όσο το δυνατόν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το κτίριο μάλιστα φέρει τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις «LEED PLATINUM»- η υψηλότερη βαθμίδα του πιο διαδεδομένου συστήματος αξιολόγησης αειφόρων κτηρίων- και «WELL», με την τελευταία να αφορά στην υγεία και ευεξία των χρηστών και η νέα του μορφή δε θυμίζει σε τίποτα την εικόνα εγκατάλειψης του παρελθόντος.

Η πρόσοψη του κτιρίου είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να εντάσσει το κτίριο στην καθημερινή ζωή της πόλης, καθώς το σχέδιο ακολουθεί την κλίμακα του περιγράμματός της και του ύψους του πύργου. Ακόμη, όπως αναφέρεται στο σχέδιο, μία δομή σκίασης που αποτελείται από κατακόρυφες και οριζόντιες προεξοχές και επενδύσεις ισορροπεί τον όγκο του κτιρίου.

«Μεταμορφώνουμε τον Πύργο του Πειραιά σε ένα δυναμικό τοπόσημο το οποίο θα αντανακλά την σφύζουσα ζωή σε μια πολυάσχολη περιοχή της πόλης του Πειραιά, ενώ θα μειώνει δραστικά το περιβαλλοντικό ίχνος του κτιρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά η Piraeus Tower.

Ένας γίγαντας που δε λειτούργησε ποτέ

Η αρχή για τη δημιουργία του επιβλητικού Πύργου Πειραιά έγινε το 1968, όταν ο Δήμαρχος Πειραιά, Αριστείδης Σκυλίτσης, κατεδάφισε την ιστορική παλιά αγορά του Πειραιά και παραχώρησε την έκταση για να ανεγερθεί ο Πύργος, σε στρατηγική θέση, στην καρδιά του μεγαλύτερου επιβατικού λιμανιού της Ευρώπης. Λέγεται μάλιστα ότι ο ίδιος άντλησε έμπνευση για τον Πύργο από το 1967, όταν βρέθηκε ως προσκεκλημένος στα εγκαίνια του κινηματογράφου ODEON, στον πύργο Marble Arch, που βρισκόταν στο City του Λονδίνου, έμεινε έκθαμβος από τη θέα του κτιρίου και θέλησε να δημιουργήσει κάτι παρόμοιο στην πόλη του.

Το «πράσινο φως» έδωσε μάλιστα η ψήφιση νόμου από την κυβέρνηση των Συνταγματαρχών, ο οποίος προέβλεπε την παροχή αδειών κατασκευής υψηλών κτιρίων (12-28 όροφοι). Το πρώτο δείγμα που έκανε τον νόμο να πάρει σάρκα και οστά, ήταν αυτό του Πύργου των Αθηνών, όμως κρίθηκε ότι και η πόλη του Πειραιά, ως εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο, έδρα του μεγάλου λιμανιού, έπρεπε να διαθέτει ένα κτίριο τέτοιου βεληνεκούς.

Τελικά, ο Πύργος χτίστηκε το 1972, υπό τον σχεδιασμό των Ιωάννη Βικέλα, Δημοσθένη Μολφέση και του Αλέξανδρου Λοΐζου, με τη φιλοδοξία να γίνει ορόσημο, σε ένα λιμάνι που εκείνη την εποχή άλλαζε ραγδαία και εξελισσόταν σε διεθνή κόμβο για τη ναυτιλία και τις μεταφορές.

Δύο χρόνια μετά, ολοκληρώθηκε ο σκελετός του κτιρίου. Το 1983 επενδύθηκε εξωτερικά με γυαλί και μεταλλικά ελάσματα, όμως η «ζωή» του, παρά το όραμα και τα φιλόδοξα σχέδια, είχε άδοξο τέλος. Παρά το γεγονός ότι αρχικά λειτούργησαν εκεί κάποια γραφεία μόνο στους τρεις πρώτους ορόφους, το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου έμεινε ημιτελές, το έργο εγκαταλείφθηκε και ο Πύργος παρέμεινε άδειος για χρόνια, και για την ακρίβεια έως το 2020.

Στις 6 Ιουλίου του 2020, η κοινοπραξία των DIMAND, EBRD και PRODEA Investments ανέλαβε να αναστήσει τον αναξιοποίητο «γίγαντα» του λιμανιού του Πειραιά, υπογράφοντας με τον δήμο 99ετή σύμβαση παραχώρησης και δρομολογώντας την έναρξη των εργασιών που θα έδιναν νέα πνοή στο κτίριο.

Οι άγονες προσπάθειες εκμετάλλευσης

Πολύ πριν την επένδυση που μόλις υλοποιήθηκε, κι άλλοι διεκδίκησαν την αξιοποίηση του κτιρίου, με προσπάθειες οι οποίες ωστόσο έπεσαν στο κενό. Ειδικότερα, το 2001, ο νέος ιδιοκτήτης του Πύργου, που δεν ήταν άλλος από τον δήμο Πειραιά, προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού, τον οποίο κέρδισε ο όμιλος ΑΒΑΞ, ένας από τους ισχυρότερους κατασκευαστικούς ομίλους στην Ελλάδα, ωστόσο εν τέλει η επένδυση δεν προχώρησε, ενώ νέα προσπάθεια αξιοποίησης έγινε και το 2007, και πάλι χωρίς αποτέλεσμα.

Τα μεγάλα ονόματα που παίρνουν θέση στον Πύργο

Εκτός από τον κολοσσό, JD Sports, αρκετές επιχειρήσεις – ηχηρά ονόματα του retail και όχι μόνο, έσπευσαν να «κλείσουν» τη θέση τους στον ανανεωμένο Πύργο, ο οποίος έγινε γρήγορα πόλος έλξης για τον κόσμο του επιχειρείν. Ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση να είναι αυτή του ομίλου Inditex, με τα καταστήματα Zara και Zara Home που διατηρεί υπό την «ομπρέλα» του να εγκαθίστανται – μάλιστα εντός του ερχόμενου Μαΐου – στον Πύργο.

Το δικό της πόστο εντός του Πύργου έχει κατοχυρώσει η επίσης VGroup του Βύρωνα Βασιλειάδη, η οποία έχει μισθώσει το σύνολο του 22ου ορόφου, η Athlesis που θα δημιουργήσει γυμναστήριο, καθώς και ο όμιλος Nice n’ Easy, που αφορά το κομμάτι της εστίασης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.