29 Απρ 2024
READING

Φοιτητικές κατοικίες: Οι αυξήσεις-σοκ και οι εξελίξεις λόγω ιδιωτικών ΑΕΙ

4 MIN READ

Φοιτητικές κατοικίες: Οι αυξήσεις-σοκ και οι εξελίξεις λόγω ιδιωτικών ΑΕΙ

Φοιτητικές κατοικίες: Οι αυξήσεις-σοκ και οι εξελίξεις λόγω ιδιωτικών ΑΕΙ

Η στέγαση, και οι αυξήσεις στο κόστος των ενοικίων, χωρίς αμφιβολία, αποτελεί μία από τις πιο συχνές συζητήσεις που πραγματοποιούνται στην ελληνική κοινωνία. Η μεγάλη άνοδος των τιμών, σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά αλλά και το γεγονός ότι αποτελεί μία ανελαστική ανάγκη, δημιουργούν ένα «εκρηκτικό μείγμα» που απειλεί να ανατινάξει τον μέσο οικογενειακό προϋπολογισμό. Ανάλογη είναι και η κατάσταση που επικρατεί στις φοιτητικές κατοικίες, αφού οι γονείς έρχονται, ουσιαστικά, προ τετελεσμένων γεγονότων, καλούμενοι να πληρώσουν ακόμα και σχεδόν διπλάσια ενοίκια σε σύγκριση με μία δεκαετία πίσω.

Εξελίξεις αναμένεται να φέρουν οι αλλαγές εξαιτίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων, καθώς, από τη μία πλευρά, θα αυξηθεί ο αριθμός των φοιτητών που αναζητούν κατοικία, και, από την άλλη, μεγαλώνει το ενδιαφέρον επενδυτών και κατασκευαστικών εταιρειών να ασχοληθεί με τον τομέα.

Αβάσταχτο το κόστος μιας φοιτητικής κατοικίας

Αρχικά, αξίζει να παρατηρήσουμε την κατάσταση που ισχύει στις φοιτητικές κατοικίες και στη μεγάλη οικονομική «θυσία» που πρέπει να προχωρήσουν οι ενδιαφερόμενοι -κυρίως οι γονείς των φοιτητών-, προκειμένου να νοικιάσουν μία.

Συγκεκριμένα, όπως και σε όλη την αγορά ακινήτων, έτσι και στα σπίτια εκείνα που παρουσιάζουν τις απαραίτητες προδιαγραφές προκειμένου να ενοικιαστούν ως φοιτητικές εστίες, παρατηρείται σοβαρή έλλειψη. Αυτό καθώς ο αριθμός των μικρών διαμερισμάτων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φοιτητικές κατοικίες δεν αρκεί για να καλύψει τη ζήτηση, με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί η διαδικασία αυτή σε «πλειστηριασμό», με κερδισμένους τους ιδιοκτήτες και χαμένους, ως φυσικό επακόλουθο, τους ενοικιαστές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2023 παρουσιάστηκε άνοδος της μέσης ζητούμενης τιμής ύψους 10%, ενώ η μέση τιμή ενοικίου φοιτητικής κατοικίας υπολογίζεται στα 9,1€/τ.μ.

Όπως είναι αναμενόμενο, «πρωταθλήτρια» στις τιμές ενοικίασης -και- των φοιτητικών κατοικιών είναι η Αθήνα, στην οποία ζητούνται υψηλότερες τιμές σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ στις πρώτες θέσεις εμφανίζονται οι κατοικίες σε Κολωνάκι – Λυκαβηττό, Κουκάκι, Μετς, Δάφνη, Γουδή και Εξάρχεια.

Στον αντίποδα, σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνται οι τιμές ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών στη Νίκαια και τα ευρύτερα προάστια του Πειραιά, στην Κυψέλη αλλά και στην περιοχή Πατησίων – Αχαρνών.

Αρκετές δυσκολίες παρουσιάζει και η εικόνα στη Θεσσαλονίκη, στην οποία η μέση τιμή ενοικίασης ανά τετραγωνικό μέτρο στις φοιτητικές εστίες φτάνει στα 9,2 ευρώ . «Άλμα» 14% έχουν παρουσιάσει οι αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων στην περιοχή Τριανδρία – Δόξα, με το τετραγωνικό μέτρο να ενοικιάζεται στα 9,6€/τ.μ.. Την πρώτη θέση στις τιμές συνεχίζει να κρατάει το κέντρο της Θεσσαλονίκης, που είναι και πολύ κοντά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με μέση ζητούμενη τιμή τα 10,7€/τ.μ. Αυξητική είναι η τάση που παρατηρείται ακόμα και στις περιοχές που θεωρούνται οι πιο οικονομικές, καθώς σε Σταυρούπολη και Εύοσμο η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών αυξήθηκε κατά 8% και 6% αντιστοίχως.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι τιμές για φοιτητικές κατοικίες έχουν παρουσιάσει την τελευταία δεκαετία μεσοσταθμική αύξηση ύψους 61,9%. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στην Αθήνα, καθώς έχει καταγραφεί τεράστια άνοδος των τιμών κατά 80,42%. Χονδρικά, ένα σπίτι που παλαιότερα κόστιζε τον μήνα 300 ευρώ, τώρα ενοικιάζεται κοντά στα 540. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αναμένεται αποκλιμάκωση των τιμών, καθώς η μεγάλη ζήτηση σε συνάρτηση με τη μειωμένη προσφορά δεν ευνοούν ανάλογες τάσεις. Κάπως έτσι, θεωρείται δεδομένο ότι ο τομέας των φοιτητικών κατοικιών βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών και των ΑΕΕΑΠ.

Οι εξελίξεις που αναμένονται

Είναι λοιπόν αναμενόμενο, με βάση τα στοιχεία που προηγήθηκαν, ότι οι «μεγάλοι παίκτες» της αγοράς έχουν στρέψει την προσοχή τους στον τομέα της ανάπτυξης συγκροτημάτων φοιτητικών κατοικιών, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε άλλες περιοχές με έντονη φοιτητική παρουσία, όπως η Ξάνθη.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Dimand, η οποία έχει ήδη στα «σκαριά» το πλάνο της για ανάπλαση του -πάλαι ποτέ- εμβληματικού εργοστασίου της Softex, στην περιοχή του Βοτανικού, κοντά στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Στόχος της είναι να το μετατρέψει σε κτηριακό συγκρότημα μεικτών χρήσεων, ενώ ήδη υπάρχουν συζητήσεις με δύο ενδιαφερόμενους, προκειμένου να πραγματοποιηθεί εκεί η εγκατάσταση παραρτήματος ιδιωτικού πανεπιστημίου. Μάλιστα, στο ακίνητο, το οποίο θα έχει συνολική επιφάνεια 50.000 τ.μ., θα δημιουργηθούν και φοιτητικές κατοικίες που θα απευθύνονται όχι μόνο στους φοιτητές του ιδιωτικού πανεπιστημίου αλλά σε όλους τους ενδιαφερόμενους, και φυσικά στους φοιτητές του Γεωπονικού.

Παρόμοια πλάνα έχει και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Το δικό του σχέδιο έχει στο επίκεντρο την περιοχή του Ελληνικού, ενώ στην επένδυση θα έχει συμμετοχή και το Hellenic Healthcare Group (ΗΗG), το οποίο «φιλοξενεί» κάτω από την «ομπρέλα» του τα θεραπευτήρια Υγεία, Metropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General και Λητώ του Ομίλου CVC. Το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας λοιπόν όχι μόνο θα δημιουργήσει παράρτημα στην Ελλάδα αλλά, σε κοντινό χώρο, σχεδιάζει την κατασκευή φοιτητικής εστίας με τη συνεργασία μεγάλης εταιρείας του χώρου των κατασκευών.

Δε θα πρέπει να παραβλέψουμε φυσικά και τις κινήσεις που πραγματοποιεί η Premia, η οποία κατασκευάζει τη δεδομένη περίοδο νέο συγκρότημα φοιτητικών κατοικιών, στην Ξάνθη, το οποίο θα έχει δυναμικότητα 102 διαμερισμάτων. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει ήδη στην κατοχή της τρία φοιτητικά συγκροτήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.