22 Ιαν 2025
READING

Τράπεζα Πειραιώς: Πώς «μπαίνει» στη ψηφιακή τραπεζική μέσω της snappi

4 MIN READ

Τράπεζα Πειραιώς: Πώς «μπαίνει» στη ψηφιακή τραπεζική μέσω της snappi

Τράπεζα Πειραιώς: Πώς «μπαίνει» στη ψηφιακή τραπεζική μέσω της snappi

Σε μια πρωτοποριακή κίνηση για να αυξήσει τα μερίδιά της και να προχωρήσει στη νέα εποχή προχώρησε πριν λίγα χρόνια η Τράπεζα Πειραιώς, εξαγοράζοντας πλειοψηφικό ποσοστό της snappi, μιας ψηφιακής τράπεζας, δημιούργημα του Θανάση Ναυρόζογλου της Natech.

Αν και ακόμα δεν έχει λάβει αδειοδότηση, πράγμα το οποίο αναμένεται να γίνει πραγματικότητα το προσεχές διάστημα, η snappi θα γίνει η πρώτη ψηφιακή τράπεζα της Ελλάδας, με την Πειραιώς να φιλοδοξεί να την μετατρέψει σε μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης.

Πώς ξεκίνησε

Η ιστορία της snappi μας πηγαίνει στα Γιάννενα, όπου μια εταιρεία τεχνολογίας, η οποία κάνει «θραύση» στο fintech οικοσύστημα, αποφασίζει να κάνει την πρώτη αμιγώς ψηφιακή τράπεζα στη χώρα.

Η Natech, εταιρεία του Θανάση Ναυρόζογλου, με παρουσία σε πάνω από 40 χώρες παγκοσμίως, ήδη από το 2021 είχε πλάνο να φτιάξει μια BankTech, η οποία θα βασίζεται αποκλειστικά στη τεχνολογία. Έχοντας κάνει τον σχεδιασμό και με όπλο την τεχνογνωσία τους που έχει εξελίξει όλα τα προηγούμενα χρόνια, η διοίκηση της Natech χτυπούσε την πόρτα σε ευρωπαϊκές τράπεζες για να στηρίξουν το νέο τους εγχείρημα.

Κάπως έτσι έφτασαν και στην Τράπεζα Πειραιώς, όπου παρουσίασαν το πλάνο τους και μετά από κάποιους μήνες διαπραγματεύσεων κατέληξαν ότι τα «χνώτα» τους ταιριάζουν και έχουν κοινό όραμα.

Η εταιρεία Snappi συστάθηκε στα Ιωάννινα τον Ιούνιο 2022, με αποκλειστικό μέτοχο την Natech και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 5.998.439 ευρώ. Εξ αυτών το 1 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε τοις μετρητοίς από την Natech και τα υπόλοιπα 4,99 εκατ. ευρώ με εισφορά εις είδος.

Έναν μήνα μετά έγινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου την οποία κάλυψε πλήρως η Τράπεζα Πειραιώς, με ένα ποσό στα 19 εκατ. ευρώ. Με την Πειραιώς να κατέχει έτσι το 55% του μετοχικού κεφαλαίου της Snappi και το 45% να ανήκει στη Natech.

Που βρίσκεται το εγχείρημα

Το εγχείρημα της snappi, που έρχεται να βάλει φωτιά στα ελληνικά παραδοσιακά πρότυπα της τραπεζικής, βρίσκεται ακόμα στη φάση της αδειοδότησης.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο φάκελος της νέας τράπεζας βρίσκεται στα αρμόδια όργανα, τα οποία εξετάζουν τα δικαιολογητικά προκειμένου να δώσουν την πρώτη άδεια τράπεζας μετά από 20 χρόνια. Ένα εγχείρημα αρκετά πολύπλοκο, που όμως γνώριζαν τόσο τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς όσο και της Natech. Όμως ποτέ δεν τους εμπόδισε από το να βάλουν μπροστά τον σχεδιασμό και να τρέξουν τη snappi.

Αρχικά στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου τοποθετήθηκε ο κ. Δημήτρης Λιτσικάκης, ο οποίος όμως αποχώρησε τον Ιούνιου του 2023. Μόλις την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος ορίστηκε η Gabriella Kindert, έμπειρο στέλεχος στον τραπεζικό και επενδυτικό κλάδο.

Η κ. Kindert έρχεται στη snappi με στόχο να αναπτύξει την πρώτη 100% ψηφιακή τράπεζα στην Ελλάδα, η οποία θα είναι προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες των νεότερων γενιών, και έχει ένα φιλόδοξο πλάνο για διεθνή επέκταση.

Η κ. Kindert έχει πάνω από 20 χρόνια διεθνούς εμπειρίας σε κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των Mees Pierson, Fortis, BNP Paribas, Mizuho και NN IP. Επιπλέον, έχει συγγράψει μαζί με άλλους βιβλία best seller, μεταξύ των οποίων τα Alternative Credit and its Asset Classes και The Wealthtech Book.

Έχει σπουδάσει Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Debrecen KLTE και Οικονομία στο Πανεπιστήμιο Corvinus της Βουδαπέστης. Έχει επίσης MBA σε Λογιστική και Χρηματοοικονομικά από το Maastricht School of Management και Διδακτορικό (PhD) στα Οικονομικά από το International School of Management (ISM).

Στόχοι της Πειραιώς για τη snappi

Πριν από περίπου ένα μήνα, η Τράπεζα Πειραιώς, μαζί με τα επίσημα οικονομικά στοιχεία χρήσης 2023, αναφέρθηκε στο εγχείρημα snappi, με την διοίκηση να τονίζει ότι το 2024 θα είναι η χρονιά της snappi, ενώ το 2026 η neobank θα διαθέτει 1 εκατομμύριο πελάτες και 150 συνεργασίες με εμπόρους σύμφωνα με το μοντέλο «embedded finance».

Στόχος είναι η αμιγώς ψηφιακή τράπεζα να προσφέρει από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας της μικροχρηματοδοτήσεις μέσω ψηφιακών καναλιών και προϊόντα edded finance για τους συνεργαζόμενους εμπόρους, καθώς και ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών και προϊόντων πληρωμών.

Η Πειραιώς προβλέπει διεθνή επέκταση της Snappi έως το 2030 και συνεργάτες σε επίπεδο «banking as a service» από διαφορετικές χώρες. Σε επίπεδο budget, το λειτουργικό κόστος της Snappi ανέρχεται σήμερα σε 7 εκατ. ευρώ, το 2024 θα αυξηθεί στα 15 εκατ. ευρώ και την επόμενη διετία θα ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ το 2025 και 30 εκατ. ευρώ το 2026.

Τράπεζα Πειραιώς: Αποχωρεί ο Δημήτρης Λιτσικάκης από τη θέση του CEO της υπό ίδρυση Snappi - Radar.gr | Radar.gr

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.