Ξεκινά – μετά από αρκετά «παγώματα» και καθυστερήσεις των διαδικασιών και των συζητήσεων – εντός των ημερών η διαδικασία αγοραπωλησίας μετοχών της ABBANK μεταξύ των υπαρχόντων μετοχών και του επιχειρηματία Τέλη Μυστακίδη, στο τέλος της οποίας ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής θα βρεθεί με το έλεγχο της τράπεζας με το ποσοστό του 50%.
Να θυμίσουμε ότι πριν από έναν μήνα υπεγράφη το Προσύμφωνο για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της Aegean Baltic Bank (ABBank) από τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή από τη Θεσσαλονίκη.
Από τα πρώτα βήματα, στη διεθνή φήμη και τη θέση ως «βασιλιάς του χαλκού»
Η φήμη του Τέλη Μυστακίδη βγαίνει και εκτός συνόρων, με τα διεθνή ΜΜΕ να τον χαρακτηρίζουν ως τον «βασιλιά του χαλκού», ενώ στον κλάδο είναι γνωστός απλά ως «Telis».
Ο 62χρονος πια, Αριστοτέλης Μυστακίδης, διαθέτει έντονη επενδυτική παρουσία στη χώρα, κυρίως στον τομέα των τραπεζών, αλλά και του real estate. Στην πραγματικότητα, είναι δισεκατομμυριούχος έμπορος μετάλλων, με την καθαρή περιουσία του για το 2022 να υπολογίζεται στα 3,2 δις. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους Έλληνες.
Κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο έχει ελληνική και βρετανική ιθαγένεια, ενώ γεννήθηκε στη Ρώμη, πόλη στην οποία υπηρετούσε ο πατέρας του ως επιστημονικός σύμβουλος του ΟΗΕ, στο πρόγραμμα για την καταπολέμηση του επισιτισμού. Αργότερα, η οικογένειά του μετακόμισε στη Μεγάλη Βρετανία και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο London School of Economics.
Ο ίδιος εργάστηκε για 6 χρόνια στα έγχρωμα μέταλλα στην Αμερικανική εταιρία Cargill. Ωστόσο, εταιρία – σταθμός στην καριέρα του ήταν η εταιρία Marc Rich & Co, στην οποία εισήχθη το 1993, λίγο πριν την εξαγορά της και τη μετονομασία της σε Glencore. Επρόκειτο για έναν κολοσσό στον τομέα του χαλκού, ψευδαργύρου και μολύβδου. Εκεί, μάλιστα, ο Μυστακίδης διετέλεσε διευθυντής εμπορίας χαλκού. Για να αντιληφθούμε το εκτόπισμα της εταιρίας, αρκεί να αναφέρουμε ότι μόλις λίγα χρόνια μετά την ίδρυσή της, κατάφερε να ελέγχει το 3% των καθημερινών παγκόσμιων συναλλαγών σε συμβόλαια πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων πρώτων υλών διαφόρων ειδών.
Η επιτυχία και τα οικονομικά ρεκόρ δεν ήταν όμως οι μόνοι λόγοι για τους οποίους η φήμη της εταιρίας έφτασε σε όλον τον κόσμο. Αντίθετα, απασχόλησε τη δημοσιότητα για διάφορα σκάνδαλα. Ίσως το πιο ηχηρό να ήταν αυτό που συνέβη το 1994, όταν και ο ιδρυτής της εταιρίας, Μαρκ Ριτς βρέθηκε στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών για φορολογικές παραβάσεις, ακόμη και συνεργασία με καρτέλ ναρκωτικών. Τότε εκείνος αποχώρησε από την εταιρία και άφησε πίσω του επικεφαλής τους πιο στενούς συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων και ο Τέλης Μυστακίδης. Τα χρόνια πέρασαν, όμως οι δοκιμασίες για την εταιρία δεν σταμάτησαν. Λίγο πριν την αποχώρηση του Μυστακίδη από την εταιρία το 2018, αυτή συνδέθηκε με σενάρια για πιθανή διαφθορά και δωροδοκία.
Η αποχώρηση μάλιστα έπεσε σαν βόμβα στην επικαιρότητα, με το Bloomberg να αναφέρει ότι η έξοδος του επιχειρηματία από την Glencore είναι «το πιθανό τέλος της βασιλείας του». Η μετέπειτα πορεία του ωστόσο, φαίνεται πως το διέψευσε.
Η ανάγκη για προσφορά
Το όνομα του Τέλη Μυστακίδη μπορεί να έχει φτάσει σε διάφορα μέρη ανά τον κόσμο, όμως ο ίδιος, παρότι πλέον ζει και δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, δεν ξεχνά τη βορειοελλαδίτικη ταυτότητα και την αγάπη για τη χώρα του, κάτι που φροντίζει να δείχνει έμπρακτα. Λίγο μετά την καταστροφική πλημμύρα στη Θεσσαλία του Σεπτέμβρη 2023, που κόστισε μία ζημιά που υπολογίστηκε πως έφτασε τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, ισοπεδώνοντας ολόκληρες καλλιέργειες και σκοτώνοντας μεγάλο αριθμό ζώων κτηνοτρόφων, ο ίδιος δεν δίστασε να καταθέσει 2 εκατ. ευρώ στον ειδικό λογαριασμό της Ελληνικής Πολιτείας για τους πληγέντες της Θεσσαλίας.
Παρότι ο ίδιος κρατά χαμηλό προφίλ όσον αφορά τα φώτα της δημοσιότητας, σε κάθε ευκαιρία δε διστάζει να αναφέρει τη θέλησή του για να προσφέρει, με τον τρόπο του, στη χώρα του, μέσα από δωρεές και φιλανθρωπικό έργο.
Οι επενδύσεις και η επιχειρηματική παρουσία στην Ελλάδα
Πλέον ζει μεταξύ Λονδίνου και Ελβετίας, ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, από το 2021 είναι ένας από τους μεγαλομετόχους της Τράπεζας Πειραιώς. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο ίδιος εισέρχεται στην τραπεζική αγορά, καθώς το 2013, εν μέσω κρίσης, συμμετείχε και στην ΑΜΚ της Εθνικής Τράπεζας.
Επίσης, έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον και για τον χώρο του real estate, με ακίνητα σε Aθήνα και Θεσσαλονίκη. Από έναν επιχειρηματία τέτοιου βεληνεκούς δεν θα μπορούσε να ξεφύγει ούτε η ναυτιλία, καθώς στα τέλη του 2021 αποκαλύφθηκε ότι ο Μυστακίδης πραγματοποίησε μια σημαντική επένδυση και στην ναυτιλιακή Union Maritime με έδρα το Λονδίνο, ενώ διατηρεί στενές επαφές και με τον εφοπλιστικό κύκλο της Ελλάδας, με το «βλέμμα», προς τον κλάδο τον ξενοδοχειακό κλάδο και του τουρισμού γενικότερα. Προς το παρόν, όλα δείχνουν πως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του βρίσκονται οι τραπεζικές εξελίξεις και η ενίσχυση της παρουσίας του στον χώρο.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.