21 Δεκ 2024
READING

Στις 10 πιο ακριβές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η Αθήνα

6 MIN READ

Στις 10 πιο ακριβές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η Αθήνα

Στις 10 πιο ακριβές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η Αθήνα

Η Αθήνα εντάσσεται και επίσημα στη λίστα με τις 10 πιο ακριβές πόλεις, «κατακτώντας» την ένατη θέση, με βάση τη σχετική ανάλυση της σουηδικής εταιρίας Finansvalp, που βασίζεται σε στοιχεία της πλατφόρμας στατιστικών Numbeo.

Η πρωτεύουσα της Ελλάδας «μοιράζεται» τη δεκάδα με τις πρωταθλήτριες πόλεις της ακρίβειας, με το Λονδίνο να βρίσκεται στην κορυφή. Ακολουθούν το Μόντε Κάρλο, το Δουβλίνο, το Λουξεμβούργο, η Βέρνη, το Άμστερνταμ, η Λισαβόνα, η Βαλέτα. Οριακά, στη λίστα βρίσκεται και το Όσλο, ακριβώς μετά την Αθήνα. Αξιοσημείωτη είναι η απουσία μεγάλων και σημαντικών πόλεων από τη λίστα, όπως το Παρίσι και το Βερολίνο, της οποίες, όπως φαίνεται, η Αθήνα πλέον ξεπερνά σε κόστος διαβίωσης.

Για τα αποτελέσματα της εν λόγω λίστας λήφθηκαν υπόψιν διάφοροι παράγοντες, οι οποίοι διαμορφώνουν το συνολικό κόστος ζωής, όπως οι τιμές ενοικίασης κατοικίας, το ενεργειακό κόστος και οι δαπάνες που έχουν να κάνουν με λογαριασμούς κοινής ωφέλειας (ηλεκτροδότηση, ύδρευση κλπ.), η καθημερινή μετακίνηση, αλλά και η ψυχαγωγία, με την εστίαση μάλιστα να παρουσιάζει σημαντικές αυξήσεις όσον αφορά τις τιμές, με ολοένα και περισσότερους Αθηναίους να μειώνουν πια στο ελάχιστο τις εξόδους τους που τείνουν να γίνουν πολυτέλεια.

Το βασικότερο πρόβλημα της δαπανηρής και για πολλούς αβάσταχτης ζωής στην Αθήνα, είναι το γεγονός ότι οι τιμές σε βασικές ανάγκες διαβίωσης έχουν «εκτοξευθεί» και σημειώνουν διαρκή άνοδο, με τις ανατιμήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη, τη στιγμή που τα εισοδήματα, αν και έχουν παρουσιάσει επίσης αύξηση τα τελευταία χρόνια, αυτή δεν ακολουθεί τις αντίστοιχες αυξήσεις στις δαπάνες, ενώ γίνεται με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς. Σε γενικές γραμμές, σε σχέση με το κόστος ζωής και τις συνεχείς αυξήσεις του, οι ελληνικοί μισθοί παραμένουν διαχρονικά χαμηλοί, δημιουργώντας μια ασφυκτική κατάσταση.

Υπό τη σκιά του πληθωρισμού

Παράλληλα, το ποσοστό του πληθωρισμού στην Ελλάδα συνεχώς αυξάνεται, ακόμη και από μήνα σε μήνα. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι από το 3,4% που ήταν τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο ανέβηκε στο 3,4%, με βάση τα στοιχεία της Eurostat.

Στέγαση: Μία πρόκληση για γερά νεύρα

Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» των κατοίκων της Αθήνας φαίνεται πως είναι το κόστος στέγασης, με τα ενοίκια να έχουν αυξηθεί κατά 40%-50% τα τελευταία χρόνια και να τρέχουν σε «ράλι» που φαίνεται να μην έχει τέλος.

Εν τω μεταξύ, ακόμη και ο δανεισμός που σε άλλες περιπτώσεις θα ήταν μία «ανάσα» για το πρόβλημα της στέγασης, κινείται σε υψηλό επίπεδο, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς το επιτόκιο για στεγαστικό δάνειο, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει «σκαρφαλώσει» στο 5,47%, τη στιγμή που σε άλλες χώρες είναι ακόμη στο 2%.

«Καίνε» ενέργεια και καύσιμα

Συνολικά, τα μηνιαία έξοδα στην Αθήνα για ηλεκτρικό, νερό, θέρμανση και ύδρευση για έναν χώρο 85 τετραγωνικών στην Αθήνα, διαμορφώνονται στα 203.04 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας Numbeo.

Η ενεργειακή κρίση καλά κρατεί, αν και πρέπει να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα HEPI για τις λιανικές τιμές του ηλεκτρικού σε χώρες της Ευρώπης που διεξάγουν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας και η εταιρία Vaasa ETT, η Αθήνα κατατάσσεται στην 16η θέση, όσον αφορά στην ακρίβεια, μεταξύ 33 ευρωπαϊκών πόλεων καθώς η μέση τιμή για την οικιακή κιλοβατώρα μειώθηκε κατά 3% και διαμορφώθηκε στα 22,97 σεντς ανά κιλοβατώρα (μαζί με φόρους και τέλη), χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ που ήταν 24,85 σεντς. Ωστόσο, το οικονομικό βάρος παραμένει υψηλό για τα νοικοκυριά.

Παράλληλα, «φωτιά» αποτελεί εδώ και καιρό το θέμα των καυσίμων μετακίνησης, καθώς με την έλευση του Απριλίου ήρθε νέο «κύμα» αυξήσεων, με την τιμή της αμόλυβδης να φτάνει στα 2 ευρώ στην Αθήνα, τη στιγμή που σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, τα ξεπερνά. Ως επακόλουθο, οι νέες αυξήσεις δημιουργούν φόβο για νέα άνοδο του πληθωρισμού.

Τα βασικά αγαθά που έγιναν «χρυσός»

Ίσως αυτό που συζητείται περισσότερο το τελευταίο διάστημα, να είναι οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, οι οποίες έχουν πάρει τον ανήφορο και συνεχίζουν, καθιστώντας δυσβάσταχτο το κόστος ακόμη και για τα απαραίτητα αγαθά μιας οικογένειας.

Πρόσφατα, το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) παρακολούθησε την πορεία των τιμών των προϊόντων στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο του 2024, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Με βάση αυτά, μπορεί σε κάποιες κατηγορίες να παρατηρήθηκαν μειώσεις (όπως πχ. στα γαλακτοκομικά και τα είδη προσωπικής υγιεινής), με ποσοστά από -1,22%, μέχρι -3,70%, ωστόσο τα ποσοστά για τα προϊόντα που δέχθηκαν αύξηση, όπως παρατηρείται, είναι πολύ μεγαλύτερα. Ειδικότερα, μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στις κατηγορίες: τροφές και είδη για κατοικίδια με +11,20 %, νερά και αναψυκτικά με +11,20%, φρέσκα φρούτα και λαχανικά με +7,46%, μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη με +6,78%, ξηροί καρποί και σνακ με +6,67%. Ταυτόχρονα, η κατηγορία «τρόφιμα παντοπωλείου», η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα έλαια, καταγράφει αύξηση κατά 4,41%.

Αξιοσημείωτη είναι η υπόθεση «ελαιόλαδο» που έχει απασχολήσει αρκετά το τελευταίο διάστημα. Ενώ οι τιμές αυξάνονται, η κατανάλωση όπως είναι εύλογο μειώνεται, με το ελαιόλαδο να γίνεται σταδιακά «είδος πολυτελείας» και συνεπώς, σε μείωση οδεύει και η παραγωγή. Επίσης, οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, όπως για παράδειγμα οι υψηλές θερμοκρασίες, οι δασικές πυρκαγιές και οι συνθήκες ξηρασίας, αλλά και οι καταστροφικές πλημμύρες που παρατηρούνται τα τελευταία δύο χρόνια, κάνουν τη γη να μην αποδίδει, για πολλά είδη προϊόντων, από το λάδι, μέχρι τα φασολάκια και άλλα είδη αγροτικής παραγωγής.

Όσον αφορά το ελαιόλαδο, αρκεί να τονίσουμε ότι μέσα σε ένα έτος η τιμή του αυξήθηκε κατά 613% παγκοσμίως, ποσοστό που μιλά από μόνο του.

Αξίζει να αναφέρουμε και την περίπτωση του κακάο, που ήρθε στο προσκήνιο πριν από μερικές ημέρες. Από την προηγούμενη χρονιά οι τιμές του κάνουν το δικό τους «ράλι», ενώ μόνο το τρέχον έτος έχουν αυξηθεί κατά 129%, φτάνοντας στις 26 Μαρτίου στο ιστορικό υψηλό των 10.080 δολαρίων ανά μετρικό τόνο για τα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης του βασικού συστατικού της σοκολάτας. Έτσι, οι ανατιμήσεις θα έρθουν ως επακόλουθο του ελλείμματος εφοδιασμού, επίσης, λόγω των συνθηκών που δημιουργεί η κλιματική κρίση.

Πολυτέλεια η έξοδος

Στη «χιονοστιβάδα» της αύξησης των αγαθών, παρασύρεται και η ψυχαγωγία, με την εστίαση να καταγράφει σημαντικές αυξήσεις στο κόστος για τους πολίτες της Αθήνας, αλλά και όχι μόνο. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ένα γεύμα δύο ατόμων – σε ένα μέσο εστιατόριο – κοστίζει πια περίπου 55 ευρώ. Ταυτόχρονα, όπως λένε οι επιχειρηματίες, την τελευταία διετία το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης έχει αυξηθεί κατά περίπου 42%, γεγονός που συμπαρασύρει και τις τιμές που ζητούν για να «βγάλουν» τα έξοδα και το κέρδος τους.

Η πιο φθηνή πρωτεύουσα της Ευρώπης

Στην αντίπερα όχθη, πιο συμφέρουσα πόλη για να ζήσει κανείς – τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο – είναι, σύμφωνα με την ίδια έρευνα που αναφέραμε στην αρχή του άρθρου, το Βουκουρέστι της Ρουμανίας, όπου ένας μέσος πολίτης, από 1.287 ευρώ που εισπράττει μηνιαίως, καλείται να ξοδέψει για το ενοίκιό του μόλις το 34%, ενώ στην Ελλάδα μπορεί να απαιτείται ακόμη και το 70%.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.