29 Απρ 2024
READING

Τρία success stories της ελληνικής βιομηχανίας φαρμάκων

6 MIN READ

Τρία success stories της ελληνικής βιομηχανίας φαρμάκων

Τρία success stories της ελληνικής βιομηχανίας φαρμάκων

Στην αγορά του φαρμάκου στην Ελλάδα, πρωταγωνιστούν φαρμακοβιομηχανίες τόσο ελληνικές όσο και πολυεθνικές. Το χαρακτηριστικό στοιχείο που έχουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες είναι ότι δίνουν μεγάλη προσοχή στη παραγωγή ποιοτικών φαρμάκων, ενώ, συνήθως, έχουν μία οικογενειακή διάσταση καθώς ιδρύθηκαν και διοικούνται από ανθρώπους που ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

Στη συνέχεια ακολουθούν τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα επιτυχημένων επιχειρηματικών προσπαθειών με ελληνικό dna.

ΒΙΑΝΕΞ: Φάρμακα με την υπογραφή «Γιαννακόπουλος»

Η ΒΙΑΝΕΞ είναι το δημιούργημα της οικογένειας Γιαννακόπουλου, η οποία ξεκίνησε την λειτουργεία της αρχικά υπό την διοίκηση των τριών αδερφών, Παύλου, Θανάση και Κώστα, ενώ τα τελευταία χρόνια ο έλεγχος έχει περάσει στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

Η ΒΙΑΝΕΞ αποτέλεσε τη φυσική διάδοχο της ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ, που είχε ιδρυθεί το 1960, καθώς το 1971 έγινε ανώνυμη εταιρεία και μετονομάστηκε σε ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. Η βιομηχανική δραστηριότητα της εταιρείας ξεκίνησε το 1977, όταν ξεκίνησε να λειτουργεί και το πρώτο εργοστάσιο. Χαρακτηριστικό της επιτυχίας ήταν το γεγονός ότι μέχρι το 1999, η ΒΙΑΝΕΞ έχει αποκτήσει τέσσερα υπερσύγχρονα εργοστάσια σε Αττική και Αχαΐα, ενώ στη Βαρυμπόμπη ιδρύει τα γραφεία της κεντρικής διοίκησης και το κέντρο διανομής τελικών προϊόντων.

Ακόμα, το 1995 ιδρύθηκε η θυγατρική εταιρεία ΒΙΑΝ Α.Ε. για τη διακίνηση και εμπορία γνωστών μη συνταγογραφουμένων φαρμακευτικών προϊόντων (ΜΗΣΥΦΑ), συμπληρωμάτων διατροφής, διαγνωστικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων.

Τα τελευταία χρόνια η φαρμακοβιομηχανία «τρέχει» υπό την διοίκηση του 50χρονου, πλέον, Δημήτρη Γιαννακόπουλου, έχοντας καταγράψει σπουδαία επιτεύγματα, αφού καταφέρνει να ξεπερνά ακόμα και τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες που έχουν παρουσία στη χώρα μας. Για το 2024, ο κύκλος εργασιών υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 500 εκ. ευρώ, ενώ ο όμιλος ΒΙΑΝΕΞ διαθέτει παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες, έχοντας ως εφόδια τον άριστο στρατηγικό σχεδιασμό για την υλοποίηση του οράματος της διοίκησης.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας έχει προχωρήσει και σε άλλες σημαντικές κινήσεις, όπως η εξαγορά της εταιρίας ΦΑΡΜΑΝΕΛ Α.Ε από τη ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε, η οποία ιδρύθηκε το 1991 και απασχολεί 48 εργαζομένους, η οποία ανακοινώθηκε το καλοκαίρι του 2019. Φυσικά, κορυφαία στιγμή αποτελεί η λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων του ομίλου ΒΙΑΝΕΞ στο Γέρακα Αττικής, το 2022, με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να ανακοινώνει διετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 40 εκατ. ευρώ, με ενίσχυση των παραγωγικών μονάδων του ομίλου στην Ελλάδα, δημιουργία κέντρου έρευνας και τεχνολογίας στην Πάτρα αλλά και άνοιγμα στα Βαλκάνια.

ELPEN: Συμπληρώνοντας 60 χρόνια ιστορίας

Η ELPEN αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες φαρμάκων στην Ελλάδα, καθώς δραστηριοποιείται στον χώρο για σχεδόν 60 χρόνια. Στο δυναμικό της ανήκουν περισσότεροι από 1100 εργαζόμενοι, ενώ τα προϊόντα της εξάγονται σε περισσότερες από 90 χώρες.

Σημαντικό στοιχείο της «ταυτότητάς» της είναι η ισχυρή της δέσμευση στην Έρευνα και την Ανάπτυξη, τομείς στους οποίους επενδύει περισσότερο από το 10% του κύκλου εργασιών της. Σημειώνεται ότι διαθέτει το μεγαλύτερο ιδιωτικό Ερευνητικό και Πειραματικό Κέντρο στην Ελλάδα. Συνολικά τα εργοστάσιά της καλύπτουν έκταση περισσότερη των 26.000 τμ, ενώ η εταιρεία διαθέτει και μία θυγατρική στη Γερμανία, την ELPEN GmbH.

Η ELPEN αναγνωρίζεται ως «Συνεργάτης επιλογής» από ελληνικές και διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες χάρη στην ηγετική θέση στην αγορά, την ισχυρή τεχνογνωσία, τις υψηλές προδιαγραφές ποιότητας, τις δυνατές σχέσεις με την επιστημονική κοινότητα.

Κομβικής σημασίας είναι και η επένδυσή της για το νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο στην Κερατέα, που αποτελεί σταθμό για την Ανατολική Αττική αφού πρόκειται για την μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Η έκτασή του φτάνει τα 10.000 τ.μ. διαθέτει 2 μονάδες παραγωγής, καθώς και υπερσύγχρονα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης. Η δραστηριότητά του εστιάζει στην παραγωγή και ανάπτυξη εισπνεόμενων και στερεών μορφών φαρμάκων, ενώ σε πλήρη λειτουργία μπορεί να παράξει 71.000.000 συσκευασίες σε ετήσια βάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τον σχεδιασμό, τις προδιαγραφές και την κατασκευή του εργοστασίου, αυτό βρίσκεται ανάμεσα σε μία τετράδα εργοστασίων στην Ευρώπη με αντίστοιχες τεχνολογικές δυνατότητες. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η αρχική επένδυση της ELPEN για το εργοστάσιο στην Κερατέα είναι ύψους €55.000.000, ενώ με τις νέες επενδύσεις της, η ELPEN αναπτύσσει ένα βιομηχανικό και ερευνητικό οικοσύστημα 55.000 τ.μ., ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1965 από τον Δημήτριο Πενταφράγκα, ο οποίος παραμένει μέχρι σήμερα και πρόεδρος του Δ.Σ. Επι της ουσίας βέβαια, επικεφαλής του ομίλου ELPEN είναι η δεύτερη γενιά της οικογένειας , με την ELPEN να συνδιοικείται απ’ τους Κωνσταντίνο Πενταφράγκα, διευθύνοντα σύμβουλο και τον Θεόδωρο Τρύφωνα, αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου. Kαθήκοντα προέδρου στην επιχείρηση διατηρεί ο ιδρυτής της, Δημήτρης Πενταφράγκας

Δε θα πρέπει να παραλείψουμε ότι η Randstad περιλαμβάνει για αρκετά χρόνια την εταιρεία ανάμεσα στους πιο ελκυστικούς εργοδότες στην Ελλάδα, ενώ το 2023 βρέθηκε στην 5η θέση, από την 9η που ήταν το 2022.

DEMO: Ελληνική δύναμη με πολλές πρωτιές

Η φαρμακοβιομηχανία DEMO ABEΕ είναι ένας βιομηχανικός και εμπορικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1965 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, παραγωγή και πώληση φαρμακευτικών προϊόντων. «Πατέρας» της είναι ο Σταύρος Δέμος. Ένας άνθρωπος που πίστεψε με πάθος το όραμά του και δικαιώθηκε. Σπούδασε με υποτροφία στη Βιομηχανική και στη συνέχεια στη Φαρμακευτική Σχολή στην Αθήνα. Ξεκίνησε να εργάζεται στη Μινέρβα, στη συνέχεια όμως άνοιξε το δικό του φαρμακείο στη περιοχή του Παπάγου. Οι φιλοδοξίες του όμως ήταν μεγαλύτερες κι έτσι προχώρησε στην ίδρυση της δικής του φαρμακοβιομηχανίας.

Tα τελευταία χρόνια, η εταιρεία σημείωσε σημαντική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Η ανάπτυξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα την επίτευξη σημαντικών στόχων μέσα από την αφοσίωση και την ποιοτική δουλειά των εργαζομένων της εταιρείας .

Το εργοστάσιο της εταιρείας στο Κρυονέρι Αττικής, είναι το μεγαλύτερο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με σύγχρονες εγκαταστάσεις έκτασης 66.000 τ.μ., ενώ τα εργαστήρια Έρευνας και Ανάπτυξης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έκτασης 4.000 και πλέον τ.μ., είναι απο τα πιο σύγχρονα της Ευρώπης.

Η DEMO είναι πρώτη σε νοσοκομειακές πωλήσεις (σε αριθμό τεμαχίων) στα ενέσιμα προϊόντα όλων των μορφών, ενώ διαθέτει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης για τα ελεγχόμενης αποδέσμευσης ενέσιμα. Στην ιδιωτική αγορά το portfolio της εταιρείας αποτελείται από συνταγογραφούμενα σκευάσματα γενικής ιατρικής, καρδιολογικά, ογκολογικά, πνευμονολογικά, γαστρεντερολογικά, ουρολογικά, αιματολογικά, ρευματολογικά, οφθαλμικά, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και συμπληρώματα διατροφής.

Η DEMO υπηρετεί πιστά τα τελευταία χρόνια τον εξαγωγικό της προσανατολισμό, με το δίκτυο πωλήσεών της να εκτείνεται σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Μέση Ανατολή, Νότιο Αμερική και Ωκεανία. Η εταιρεία εξάγει το 78.8% της ετήσιας της παραγωγής και ακολουθεί ταχεία επέκταση της γκάμας προϊόντων της στις διεθνείς αγορές παράλληλα με την έγκαιρη και ασφαλή παράδοση.

Είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως ένας από τους επίσημους προμηθευτές των Ηνωμένων Εθνών, της UNICEF, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Με πάνω από 2.900 σκευάσματα εγκεκριμένα σε 86 χώρες και πάνω από 1.000 άτομα προσωπικό, η DEMO στοχεύει στη διατήρηση της ηγετικής της θέσης και στην αξιόπιστη κάλυψη των αναγκών της αγοράς στην Ελλάδα και διεθνώς.

Επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ από 14 ελληνικές φαρμακευτικές | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.