Με επίγεια κόλαση μοιάζει καθημερινά, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής ο Κηφισός. Η ομώνυμη λεωφόρος αποτελεί κεντρική αρτηρία της Αττικής, μήκους 14 χιλιομέτρων, και συνδέει ουσιαστικά βόρεια με νότια προάστια – ξεκινώντας από την Κηφισιά και φτάνοντας ως τη λεωφόρο Ποσειδώνος και τον Φαληρικό Όρμο – της Αθήνας, διασχίζοντας παράλληλα πλήθος δήμων.
Ωστόσο, ένας από τους κεντρικότερους οδικούς άξονες της Αθήνας που έμελλε να εξυπηρετεί δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους – και όχι μόνο – έχει μετατραπεί σε εφιάλτη, λόγω των συνθηκών κυκλοφοριακής ασφυξίας που παρατηρούνται πια σε καθημερινό επίπεδο και, όχι απλά δεν παρουσιάζουν βελτίωση, αλλά αντιθέτως, η δυσβάσταχτη κατάσταση φαίνεται πως κλιμακώνεται συνεχώς. Η λεωφόρος Κηφισού μάλιστα, έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ως η πιο επιβαρυμένη αρτηρία της Αττικής. Αυτό οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι καλύπτει και συνδέει μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων και σε πολλές περιοχές της Αθήνας, πολλές από τις οποίες μάλιστα δεν εξυπηρετούνται άμεσα από τα ΜΜΜ, αφετέρου στην ύπαρξη των βαρέων οχημάτων που κινούνται καθημερινά σε αυτή, τα οποία μάλιστα, μετά την πανδημία, δείχνουν να έχουν αυξηθεί. Παράλληλα, παρατηρείται ελλιπής σήμανση αλλά και σχετικά κακή ποιότητα του οδοστρώματος, κλίση σε ορισμένα σημεία που δυσχεραίνει την κυκλοφορία, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η ξαφνική «εξαφάνιση» λωρίδων κυκλοφορίας, οι οποίες σε συγκεκριμένα σημεία μπορεί, από τέσσερις, να γίνονται ξαφνικά, και χωρίς προειδοποίηση, δύο.
Το αποτέλεσμα είναι να καταναλώνονται αμέτρητες ώρες εντός του αυτοκινήτου για τους οδηγούς, να καταγράφονται χαμένες εργατοώρες, πίεση και στρες σε ψυχολογικό επίπεδο, ακόμη και τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα, που έρχονται ως επακόλουθα της αυξημένης κίνησης που καθυστερεί τους οδηγούς από τις υποχρεώσεις τους. Όπως όλα δείχνουν, η συγκεκριμένη λεωφόρος του λεκανοπεδίου της Αττικής έχει φτάσει τα όριά της, με την κατάσταση του γενικότερου κυκλοφοριακού κομφούζιο στην Αθήνα να οξύνεται τα τελευταία χρόνια – κυρίως από την πανδημία και μετά-, σύμφωνα με τα δεδομένα.
Τα εφιαλτικά νούμερα
Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, μέσα σε ένα χρόνο, μεταξύ 2022 και 2023, η ημερήσια αύξηση των οχημάτων που περνούσαν από τον Κηφισό υπολογίστηκε γύρω στα 20.000 με 30.000 οχήματα. Συνολικά δηλαδή, το 2022 όπως εκτιμήθηκε, από τον Κηφισό περνούσαν καθημερινά 150.000 με 160.000 οχήματα ενώ το 2023 τα στοιχεία δείχνουν ότι περνούσαν 170.000 με 190.000 οχήματα την ημέρα. Στις ώρες αιχμής, δηλαδή περίπου από τις 8:00 το πρωί έως τις 10:00 και ύστερα από τις 15:00 το μεσημέρι έως και τις 18:00 το απόγευμα, η κυκλοφοριακή συμφόρηση χτυπάει «κόκκινο».
Εντυπωσιακό ήταν και το γεγονός ότι όπως είχε αναφέρει ο ίδιος, καταγράφονταν 8 με 10 ακινητοποιήσεις οχημάτων καθημερινά – ανάμεσά τους βέβαια και βαρέα οχήματα – οι οποίες οφείλονταν είτε σε βλάβες, είτε σε τροχαία. Ο Κρατικός Μηχανισμός τότε τοποθέτησε μάλιστα γερανούς για να απομακρύνουν γρήγορα τα οχήματα που έχουν υποστεί βλάβη, επιστράτευσε οχήματα αποκατάστασης των βλαβών, μοτοσικλετιστές της Τροχαίας που διέσχιζαν τον δρόμο για να συνδράμουν στην αποκατάσταση της κυκλοφορίας. Πρέπει επίσης σε αυτό το σημείο να τονίσουμε το γεγονός ότι σε όλο το μήκος της του Κηφισού δεν υφίσταται μέτρο Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης, γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση.
Ενδεικτικό είναι ότι μέσω Κηφισού, μια διαδρομή από την Κηφισιά έως τον Άλιμο, μπορεί να διαρκέσει ακόμη και 2 ώρες.
Γενικώς, όπως έχει αναφέρει και ο Συγκοινωνιολόγος Κωνσταντίνος Κεπαπτσόγλου, οι οδηγοί που χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο ξοδεύουν κατά μέσο όρο μία ώρα επιπλέον από τη ζωή τους κάθε μέρα, σε σχέση με τον χρόνο που θα έκαναν υπό κανονικές συνθήκες.
Η πολυπόθητη «ανάσα» μέσω επένδυσης 250 εκατ. ευρώ
Ομολογουμένως, θαύματα δεν μπορούν να γίνουν, δεδομένης και της συνεχούς εξάπλωσης και παγίωσης του φαινομένου του έντονου κυκλοφοριακού προβλήματος σε όλους τους κεντρικούς άξονες της Αθήνας, ωστόσο ένας «φως» στον ορίζοντα εμφανίστηκε πρόσφατα για την περίπτωση του Κηφισού, τουλάχιστον αναφορικά με μία μικρή, αλλά αξιοσημείωτη, πιθανή βελτίωση της κατάστασης. Ο λόγος για το project του Επιχειρηματικού Πάρκου που αναμένεται να δημιουργηθεί στη Φυλής, ο διαγωνισμός για το οποίο βρίσκεται σε φάση εκκίνησης. Πρόκειται για μία επένδυση προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ.
Στην πράξη, το νέο Επιχειρηματικό Πάρκο που θα υλοποιηθεί θα αποτελέσει τη νέα έδρα για 391 μεταφορικές επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή στεγάζονται στον Ελαιώνα. Η ελπίδα για τη μερική αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας εναποτίθεται στο γεγονός ότι θα πάψουν να βγαίνουν και να κινούνται στον Κηφισό σε καθημερινή βάση περί τα 4.000 φορτηγά από τις μεταφορικές που εδρεύουν στον Ελαιώνα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.