Tα Hondos Center αποτελούν, χωρίς αμφιβολία, μία από τις πιο εμβληματικές αλυσίδες καταστημάτων καλλυντικών που λειτουργούν στη χώρα μας. Η ιστορία τους ξεκινάει το 1967, μέσα από μία αποθήκη καλλυντικών που άνοιξαν στην οδό Ομήρου τα αδέρφια της οικογένειας Χόντου, Νίκος, Γιώργος, Κώστας, Γιάννης και Αργύρης. Τα πέντε αδέρφια, σε δύσκολες εποχές για την Ελλάδα, καταφέρνουν να πετύχουν την δημιουργία μιας μεγάλης επιχείρησης, που αποτελεί συνώνυμο των προϊόντων ομορφιάς -και όχι μόνο-, με καταστήματα που προσελκύουν πλήθος πελατών καθημερινά.
Όταν κατέβηκαν στην Αθήνα από το χωρίο τους, τις Μίκρες, οι οποίες σήμερα ονομάζονται Χοντέικα, ούτε οι ίδιοι θα μπορούσαν να φανταστούν τη μεγάλη τους επιτυχία στο εμπόριο. Μάλιστα, πριν το 1967, είχαν ξεκινήσει ως πλασιέ σαπουνιών, αρωμάτων και φθηνών καλλυντικών της εποχής, με τους υπάλληλους της Τράπεζας της Ελλάδος και τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αθηνών να είναι οι πρώτοι τους πελάτες. Στη συνέχεια, ανέλαβαν τη λειτουργία ενός περιπτέρου επί της οδού Ομήρου καταφέρνοντας να βάλουν στην άκρη ένα χρηματικό ποσό. Τα χρήματα αυτά ήταν αρκετά για να ανοίξουν το πρώτο τους κατάστημα, το οποίο βρισκόταν απέναντι από το περίπτερο της Ομήρου. Το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο τους επιτρέπει να δουν τις αλλαγές στις τάσεις της εποχής, και κατευθύνουν την στόχευσή τους αποκλειστικά στις γυναίκες, οι οποίες είχαν αρχίσει να αποκτούν οικονομική ανεξαρτησία.
Η ιδέα είναι εξαιρετική, οι πελάτες ανταποκρίνονται και σύντομα στα προϊόντα ομορφιάς έρχονται να προστεθούν μία σειρά από κωδικοί που περιλαμβάνουν προϊόντα ένδυσης, υπόδησης, κοσμήματα, αξεσουάρ και είδη σπιτιού. Πλέον υποψήφιοι πελάτες είναι και οι άνδρες αλλά και τα παιδιά, αφού τα προϊόντα απευθύνονται και σε αυτούς. Η μικρή αποθήκη της οδού Ομήρου φτάνει να μετατραπεί σε 74 καταστήματα σε όλη τη χώρα, με 6.000 άτομα προσωπικό, αριθμοί που τοποθετούν τα Hondos Center σε μία από τις κορυφαίες θέσεις αλυσίδων καλλυντικών στην Ευρώπη.
Οι οικογενειακές διαμάχες
Η διαδρομή της οικογένειας από την φτώχια στον πλούτο είναι η κλασική που βλέπουμε τις συγκεκριμένες δεκαετίες. Συνήθως, τα μέλη των οικογενειών αυτών, επειδή έχουν παλέψει μαζί για να πετύχουν, είναι «δεμένα» και αγαπημένα μεταξύ τους. Η οικογένεια Χόντου, για να αποφύγει τις διαμάχες μεταξύ των μελών της, είχε φροντίσει να μοιράσει τα καταστήματα, με την εταιρεία να λειτουργεί με έναν κάπως διαφορετικό τρόπο από τον συνηθισμένο καθώς τα μέλη της οικογένειας διαχειρίζονται το σήμα Hondos Center, αναπτύσσοντας όμως δραστηριότητα μέσω διαφορετικών εταιρειών. Τα αδέρφια όμως ακολουθούσαν κοινή στρατηγική, τόσο σε θέματα προμηθειών, όσο και σε άλλα θέματα, που ήταν σημαντικό η εταιρεία να ακολουθεί ενιαία «γραμμή» για να πετυχαίνει καλύτερα αποτελέσματα.
Τελικά το ενιαίο αυτό μέτωπο θα «σπάσει» το 2004, όταν ο Γιώργος Χόντος αποφασίζει να αποχωρήσει, επί της ουσίας, από την οικογενειακή δομή των επιχειρήσεων και να προχωρήσει στην ίδρυση της εταιρείας «Hondos Πολυκαταστήματα». Η εταιρεία του Γιώργου Χόντου, η Hondos Παλλάς Πολυκαταστήματα, είχε στον έλεγχό της τα καταστήματα σε Πατησίων, Ιπποκράτους και Νέα Ιωνία. Η προσπάθεια αυτή όμως δε θα στεφθεί με επιτυχία, καθώς η οικονομική κρίση θα την οδηγήσει στην πτώχευση, με τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές να μένουν απλήρωτοι.
Τα συναισθήματα των υπολοίπων αδερφών γίνονται εύκολα αντιληπτά από την ανακοίνωση που κυκλοφόρησε το 2013 και ανέφερε: «Tα Hondos Center δεν έχουν την παραμικρή επιχειρηματική ή άλλη σχέση με την εταιρεία Hondos Palace Πολυκαταστήματα, εκτός βέβαια από το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός έχει το δικαίωμα χρήσης του σήματος της αλυσίδας για τα τρία καταστήματα που ελέγχει. Την εν λόγω εταιρεία τη χαρακτηρίζει ανεξάρτητη και αυτοτελή επιχείρηση, η οποία λειτουργεί με δικό της οικονομικό και εμπορικό κίνδυνο στην αγορά και δεν αφορά στο παραμικρό την εταιρεία Hondos Center. Η Hondos Palace Πολυκαταστήματα Α.Ε. λειτουργεί υπό νέα διοίκηση ήδη από το 2004 και το μόνο που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι ότι η συνεργασία μαζί της ήταν έκτοτε εξαιρετικά δυσχερής έως και ανέφικτη».
Εξίσου «ψυχρή» και η ανακοίνωσή που εξέδωσαν το 2017, μετά την πτώχευση της εταιρείας τους αδερφού τους, η οποία ανέφερε: «Η εταιρεία Hondos Center ενημερώνει τους προμηθευτές και το καταναλωτικό κοινό ότι τα δημοσιεύματα, που παρερμηνεύθηκαν, αφορούν την Hondos Παλλάς που διαθέτει τρία καταστήματα και μόνο.
Η γνωστή εταιρεία Hondos Center που έχει 74 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την Hondos Παλλάς, η οποία, πλέον, δεν υπάρχει».
Από την κορυφή, στο «σφυρί»
Όπως αναφέραμε, η Hondos Center δεν σχετίζεται με την πτώχευση της Hondos Παλλάς Καταστήματα. Η πρώτη, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά την διάρκεια της πανδημίας, έχει επιστρέψει στην κανονικότητα και λειτουργεί απρόσκοπτα και χωρίς κανένα πρόβλημα ως προς τους προμηθευτές και τους υπαλλήλους της. Αντιθέτως, η Hondos Παλλάς Πολυκαταστήματα το 2017 αναγκάστηκε να τεθεί σε καθεστώς πτώχευσης με την απόφαση 520/2017 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Ο λόγος, όπως αναφέραμε, ήταν τα υψηλά χρέη και τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα, που οδήγησαν από πλειστηριασμούς ακινήτων και καταστημάτων μέχρι συλλήψεις εξαιτίας χρεών στο δημόσιο. Ενδεικτικό της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί είναι ο τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός της εταιρείας στη ΓΕΜΗ, που αφορά στο 2013 και δείχνει την εταιρεία να έχει συνολικές υποχρεώσεις 77,5 εκατ. ευρώ, τζίρο 4,6 εκατ. ευρώ και καθαρό αποτέλεσμα ζημίες 16,2 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα λοιπόν με ανάρτηση στη σχετική πλατφόρμα, στις 25 Σεπτεμβρίου 2024 έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός εις βάρος του Γεωργίου Χόντου και της κόρης του, Βασιλικής, η οποία είχε θέση στο Δ.Σ. της Χόντος Παλλάς, ως “τρίτης εμπραγμάτως ευθυνόμενης οφειλέτριας”. Η διακασία αφορά οικόπεδο, μετά της επ’ αυτού διώροφης οικίας (μεζονέτα), το οποίο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, εκτάσεως 1.002,71 τ.μ. σύμφωνα με τον τίτλο κτήσεως και 1.012,00 τ.μ. σύμφωνα με το κτηματολόγιο, που βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Θρακομακεδόνων, του Δήμου Αχαρνών, μέσα στο εγκεκριμένο σχέδιο της περιφέρειας του συνοικισμού Μακεδόνων και Θρακών “Η Μακεδονία”, κατά τη θέση “Μπιλιτζά ή Μπίλιζα ή Βίλιζα”.
Η ως άνω διώροφη οικία (μεζονέτα) εντός του ως άνω περιγραφόμενου οικοπέδου, αποτελείται από ισόγειο όροφο, ο οποίος περιλαμβάνει κουζίνα, w.c. και σαλονοτραπεζαρία και έχει επιφάνεια 115,75 τ.μ. και από πρώτο όροφο, ο οποίος περιλαμβάνει τρία υπνοδωμάτια, καθιστικό και δύο λουτρά και έχει επιφάνεια 74,50 τ.μ.
Κατά την ημέρα επιβολής της αναγκαστικής κατάσχεσης διαπιστώθηκε ότι επί του ως άνω οικοπέδου υφίσταται οικοδομή, η οποία έχει περατωθεί βάσει αδείας του 1997 και η οποία αφορά την προσθήκη καθ’ ύψος και κατ’ επέκταση υφιστάμενης κατοικίας και κατασκευή πισίνας. Η οικοδομή αποτελείται ανά στάθμη από α) υπόγειο, επιφανείας 244,95 τ.μ., β) ισόγειο επιφανείας 190,55 τ.μ., γ) πρώτο όροφο 190,55 τ.μ. και δ) δώμα επιφανείας 17,42τ.μ., οι οποίες στάθμες επικοινωνούν μεταξύ τους με εσωτερικό κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρα. Στο ανατολικό όριο οικοπέδου υπάρχει βοηθητικό κτίσμα επιφανείας 54,03 τ.μ. και πισίνα επιφανείας περίπου 50,00 τ.μ. Η συνολική επιφάνεια του ακινήτου ανέρχεται σε 697,50 τ.μ., εκτιμάται ως πλήρως αποπερατωμένο, σε καλή κατάσταση συντήρησης, άνευ αυθαιρεσιών και με ενδεικτική χρονολογία αποπεράτωσης το 1999.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία επισπεύδεται από την doValue Greece, με τιμή πρώτης προσφοράς τις 766 χιλ. ευρώ, ενώ το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση είναι 100 χιλ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο ακίνητο έχει βρεθεί στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς κάτι τέτοιο είχε συμβεί ξανά, με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα, χωρίς να βρεθεί κάποιος αγοραστής.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.