29 Απρ 2024
READING

CVC Capital Partners: Κυριαρχεί στην ελληνική Υγεία

5 MIN READ

CVC Capital Partners: Κυριαρχεί στην ελληνική Υγεία

CVC Capital Partners: Κυριαρχεί στην ελληνική Υγεία

Κυρίαρχος στον κλάδο της Υγείας φαίνεται πως είναι η εταιρία CVC Capitals, κάτω από την «ομπρέλα» της οποίας λειτουργούν κάποια από τα πιο σημαντικά ιδιωτικά νοσοκομεία στη χώρα.

Η CVC Capital Partners έχει έδρα το Λουξεμβούργο και είναι μία εταιρία συμμετοχών και επενδύσεων, με ενεργητικό στη διαχείρισή της που αγγίζει τα 155 δις ευρώ και 157 δισεκατομμύρια ευρώ σε εξασφαλισμένες δεσμεύσεις από την ίδρυσή της σε αμερικανικά, ευρωπαϊκά και ασιατικά ιδιωτικά κεφάλαια, δευτερεύοντα και πιστωτικά κεφάλαια. Ιδρύθηκε το 1981, και από τις 31 Μαρτίου 2022, μετρά πάνω από 650 υπαλλήλους. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα διεθνή private equity και credit funds.

Ειδικότερα, από τις ΗΠΑ και τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη μέχρι τη Μαλαισία, την Ινδονησία, το Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία, η CVC Capital Partners έχει στο χαρτοφυλάκιό της συμμετοχές σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων, από τον κλάδο της υγείας, των φαρμάκων και των καλλυντικών, μέχρι το online στοίχημα, τις μουσικές παραγωγές, επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές, αλλά και ελβετικές ωρολογοποιίες, εταιρίες υδραυλικών, ψύξης και θέρμανσης, ακόμη και παραγωγούς ελαιολάδου, όπως η ισπανική Deoleo.

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη χώρα μαζί με ομίλους όπως οι καναδικές PSP Investments και Eldoarado Gol, η γερμανική Fraport, αλλά και η κινεζική Cosco. Χαρακτηριστικό του εκτοπίσματός της είναι το γεγονός ότι από τις 31 Δεκεμβρίου 2021, τα κεφάλαια που διαχειρίζεται ή συμβουλεύει η εταιρία επενδύονται σε περισσότερες από 100 εταιρίες παγκοσμίως, που απασχολούν πάνω από 450.000 άτομα σε πολλές χώρες.

Ακόμη, το 2023 η εταιρία ανακοίνωσε το ποσό των 26 δισ. ευρώ, για να στήσει το μεγαλύτερο fund εξαγορών, που περιλαμβάνει επενδύσεις και στην Ελλάδα.

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Παρά την ταυτότητά της, η CVC διατηρεί έντονη παρουσία και στη χώρα μας, η οποία αρχικά διευρύνθηκε με την εξαγορά του 10% της ΔΕΗ, αλλά και του 90% της Vivartia- από τη Marfin Investment Group– ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους τροφίμων, ποτών και εστίασης στην Ελλάδα το 2021.

Παράλληλα, εισήλθε στον χώρο της υγείας, καθώς πλέον ελέγχει τη Hellenic Healthcare Group, τον μεγαλύτερο όμιλο ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, στον οποίο ανήκουν έξι από τα πιο σημαντικά ιδιωτικά νοσοκομεία και συγκεκριμένα τα: Metropolitan Hospital, Metropolitan General, Υγεία, Μητέρα, Λητώ και Creta Interclinic.

Ακόμη, η ενασχόληση με πολλούς διαφορετικούς κλάδους και πεδία επενδύσεων συνεχίζεται, καθώς ελέγχει τις μαρίνες Ζέας, Γουβιών Κέρκυρας και Λευκάδας, ενώ διατηρεί συμμετοχές στη skroutz.gr και την ελληνική e-travel.

H CVC όμως δεν σταμάτησε εκεί, καθώς τον Απρίλιο του 2022 ολοκληρώθηκε η πώληση του 90.01% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας στον όμιλό της.

Επίκεντρο ενδιαφέροντος του fund αποτελούν οι τομείς όπου ήδη έχει διεισδύσει, όπως η Υγεία, οι Ασφάλειες, τα Τρόφιμα και η Ενέργεια, ωστόσο από το ενδιαφέρον του για μελλοντικές επενδύσεις δεν θα μπορούσαν να λείπουν και κλάδοι όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία.

Ο άνθρωπος πίσω από την ελληνική παρουσία της CVC

Ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα για την παρουσία της εταιρίας με το διεθνές εκτόπισμα στη χώρα μας, είναι ο Άλεξ Φωτακίδης, ο οποίος είναι επικεφαλής του γραφείου της εταιρίας στην Ελλάδα, ενώ εντάχθηκε στο δυναμικό της CVC το 2006.

Ο ίδιος ηγήθηκε στην αξιολόγηση της ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ από τον Δεκέμβριο του 2020 και την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ το Σεπτέμβριο του 2021. Προηγουμένως, ήταν υπεύθυνος της ομάδας Capital Markets της CVC, αλλά και για τη χρηματοδότηση χρέους εταιριών χαρτοφυλακίου της εταιρίας, συμπεριλαμβανομένων των Naturgy, CLH, Neptune και PKPE.

Το focus στην Υγεία

Η πρώτη κίνηση της CVC όσον αφορά τη διείσδυση στην Υγεία, ήταν η ανακοίνωση της εξαγοράς του νοσοκομείου Metropolitan το 2018. Μέσω του Hellenic Healthcare Group που προαναφέρθηκε, υπό την «ομπρέλα» της CVC Capital, πριν από πέντε χρόνια απέκτησε το 100% του ομίλου Υγεία, με Metropolitan και Υγεία να αποτελούν τις βασικές επενδύσεις της ελληνικής παρουσίας της εταιρίας. Δεν άργησαν και οι θυγατρικές του ομίλου Υγεία, Ιασώ General, Metropolitan General και Creta Interclinic με τις δυο τελευταίες να αποτελούν αποτελούν νοσοκομείο και δίκτυο διαγνωστικών κέντρων στην Κρήτη. Ακόμη, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της δομής του ομίλου, μεταβιβάστηκε από το Υγεία στην Hellenic Healthcare η «Εταιρεία Συμμετοχών Υπηρεσιών Υγείας και Επενδύσεων», η οποία κατέχει το 95,84% του μετοχικού κεφαλαίου του «Μητέρα». Στον όμιλο «Υγεία» ανήκει και το μαιευτήριο Λητώ, το οποίο ελέγχεται επίσης από την Hellenic Healthcare, θυγατρική της CVC. Έτσι, η εταιρία κατέχει πλέον ρόλο πρωταγωνιστή στον χώρο της ιατρικής περίθαλψης στην Ελλάδα.

Ποιο έμειναν «απ’ έξω»

Το fund «φλέρταρε» με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον το Ερρίκος Ντυνάν, καθώς την άνοιξη του 2018 δρομολογήθηκε η πώλησή του, ωστόσο, σειρά πήρε μία σημαντική, εγχώρια, επενδυτική κίνηση, με την η εταιρία «Ημιθέα», που ανήκει στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, ιδιοκτήτρια του εν λόγω νοσοκομείου να προχωρά στην απορρόφηση του Ομίλου EUROMEDICA, δημιουργώντας ένα νέο επενδυτικό σχήμα, με βασικό πυλώνα το Ερρίκος Ντυνάν.

Έτσι, μετά τη συγχώνευση δημιουργήθηκε ένα νέο ισχυρό επιχειρηματικό σχήμα, που περιλαμβάνει δεκάδες διαγνωστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, κλινικές και νοσοκομεία. Επιπλέον, το fund της CVC προσέγγισε στο παρελθόν τον όμιλο Βιοιατρική, ζητώντας το πλειοψηφικό πακέτο, κάτι που δεν έγινε δεκτό.

Στη CVC Capital το νοσοκομείο Metropolitan - ΤΟ ΒΗΜΑ

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.