17 Νοέ 2024
READING

Όμιλος Quest: Το masterpiece του Θ. Φέσσα με τζίρο 1.2 δισ.

6 MIN READ

Όμιλος Quest: Το masterpiece του Θ. Φέσσα με τζίρο 1.2 δισ.

Όμιλος Quest: Το masterpiece του Θ. Φέσσα με τζίρο 1.2 δισ.

Ο Θεόδωρος Φέσσας θεωρείται-και όχι άδικα- ο άνθρωπος των μεγάλων deals, που έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει σε «χρυσάφι» τις εταιρείες που «αγγίζει» και να αποκομίζει μεγάλα κέρδη. Επίσης, είναι ένας επιχειρηματίας που δε δίστασε να πάρει δύσκολες αποφάσεις που όμως τελικά των δικαίωσαν και έφεραν το δημιούργημά του, τον όμιλο Quest, να έχει τζίρο ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Ο 72χρονος πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, θέση που υπηρέτησε για τρεις θητείες, από το 2014 έως το 2020, προχώρησε στην ίδρυση της Info Quest το 1981 και στη διαδρομή αυτή που ξεπερνά τις 4 δεκαετίες «έχτισε» ένα οικοδόμημα στέρεο και επικερδές.

Κομβικό σημείο για την εξέλιξη των πραγμάτων θεωρείται το 2006. Τότε, ο κ. Φέσσας πήρε την απόφαση να πουλήσει την Q Telecom έναντι 325 εκ. ευρώ στην εταιρία Hellen GAC Telecommunications (θυγατρική της TIM Hellas) η οποία ανέλαβε επιπλέον να αποπληρώσει και το ομολογιακό δάνειο της Q Telecom ύψους 25 εκ. Ευρώ. Τότε ήταν πολλοί εκείνοι που είχαν θεωρήσει την κίνηση αυτή λανθασμένη, και είχαν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους, η εξέλιξη των πραγμάτων όμως δικαίωσε τον Έλληνα επιχειρηματία.

Άλλωστε, τα κεφάλαια από τη συγκεκριμένη κίνηση ήταν εκείνα που επέτρεψαν στον κ. Φέσσα να προχωρήσει σε κινήσεις όπως την εξαγορά της Uni Systems, την απόκτηση της αντιπροσωπείας της Apple, την ανάπτυξη της δραστηριότητας της iStorm αλλά και την δημιουργία της Quest Energy. Ήταν δηλαδή το «καύσιμο» για να οδηγηθεί η Quest στο επόμενο βήμα.

Ο άρχοντας των deals

Μπορεί, όπως αναφέραμε, αρκετοί να μη συμφωνούσαν με την κίνηση του Θεόδωρου Φέσσα, ο ίδιος όμως είχε εμπιστοσύνη στο επιχειρηματικό του ένστικτο. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι αυτό τον έχει δικαιώσει πολλές φορές, με αποτέλεσμα να θεωρείται ο άρχοντας των deals.

Ο ίδιος αναζητά τις ευκαιρίες στην αγορά, προσπαθώντας να εφαρμόσει τον πιο παλιό και πιο διαχρονικό κανόνα του εμπορίου που θέλει να πουλάς φτηνά και να αγοράζεις ακριβά. Ο ίδιος έχει προβεί σε μία σειρά εξαγορών εταιριών, όπως της ACS Courier το 1999, της Uni Systems το 2006, αλλά και της Rainbow που ήταν τότε ο κύριος διανομέας για όλα τα προϊόντα της Apple για την Ελλάδα και την Κύπρο, με εξαίρεση το iPhone, το οποίο πουλούσαν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, Vodafone και Cosmote. Μάλιστα, η Rainbow ήταν η τρίτη εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής που πέρασε υπό τον έλεγχο της Info-Quest, μετά την Πληροφορική Εργασίας (Ergodata) την οποία εξαγόρασε το 2000, και της Unisystems την οποία η Info-Quest εξαγόρασε το 2007.

Ένα ακόμα εξαιρετικό deal πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιανουαρίου του 2015, όταν εξαγόρασε την Cardlink, ιδιοκτησίας τότε κατά 50%-50% στις τράπεζες Alpha Bank και Eurobank – Ergasias, έναντι 15 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή έγινε λίγους μήνες πριν η χώρα μας ζήσει τον «εφιάλτη» των capital controls που εκτόξευσαν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με κάρτες πληρωμών. Το πόσο επιτυχημένη ήταν αυτή η κίνηση επιβεβαιώθηκε στις 27 Μαΐου 2021, όταν ο όμιλος Quest πούλησε το 92,5% των μετοχών της έναντι… 93 εκατ. ευρώ!

Την περίοδο αυτή στην επικαιρότητα βρίσκεται το ενδεχόμενο πώλησης της ACS, με τους ανθρώπους του ομίλου να δηλώνουν ότι όλα είναι υπό συζήτηση, αρκεί βέβαια να υπάρχει το ανάλογο αντίτιμο.

H «ταυτότητα» του ομίλου Quest

Ο όμιλος Quest αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους, δυναμικά αναπτυσσόμενος σε στέρεη οικονομική βάση, Ελληνικός Όμιλος Εταιρειών, με κύριες δραστηριότητες στην Πληροφορική, τις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες και την Πράσινη Ενέργεια και παρουσία στην Ελλάδα, την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη.

H Quest Συμμετοχών A.E. μητρική εταιρεία του Ομίλου, ιδρύθηκε το 1981 ως Info-Quest Ε.Π.Ε. και είναι εισηγμένη στο ΧΑ από το 1998. Πρωτοπόρος στον τομέα της Τεχνολογίας, ο Όμιλος, έχει συνδέσει το όνομά του με την ανάπτυξη της αγοράς της Πληροφορικής αλλά και με την εισαγωγή και την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα.

Aπό τον Νοέμβριο του 2021 η μετοχή της εταιρείας συμπεριλαμβάνεται στον δείκτη FTSE-25, με τις 25 μεγαλύτερες εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Παράλληλα, η εταιρεία συμπεριλαμβάνεται στις Ελληνικές εισηγμένες εταιρείες του νέου δείκτη του Χρηματιστήριου Αθηνών ATHEX ESG INDEX, ο οποίος παρακολουθεί τη χρηματιστηριακή απόδοση των εισηγμένων εταιρειών του Χ.Α. που υιοθετούν και προβάλουν τις πρακτικές τους σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG).

Σήμερα ο Όμιλος δραστηριοποιείται στους τομείς του Εμπορίου (Λιανική και Χονδρική Πώληση) Προϊόντων Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών, Κλιματισμού και του ηλεκτρονικού εμπορίου, των Υπηρεσιών Πληροφορικής, των Ταχυμεταφορών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και της Πράσινης Ενέργειας, με παρουσία που εκτείνεται στην Ελλάδα, την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη.

Οι εταιρείες του Ομίλου, απασχολούν περισσότερα από 2.975 εξειδικευμένα στελέχη και επαγγελματίες και συνεργάζονται με τις μεγαλύτερες εταιρείες σε διεθνές επίπεδο, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία. Εξυπηρετούν όλο το εύρος της αγοράς, από τις μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, μέχρι και τον τελικό καταναλωτή, ενώ διαθέτουν ισχυρή χρηματοοικονομική βάση, υψηλή τεχνογνωσία και θετικές προοπτικές, η κάθε μία στον τομέα της.

Έχοντας στο ενεργητικό του μια σειρά επιτυχημένων επιχειρηματικά κινήσεων, ο Όμιλος Quest διευρύνει συνεχώς τις δραστηριότητές του σε νέους τομείς, εντάσσοντας στο επιχειρηματικό του σχήμα, εταιρείες που καθορίζουν την αγορά στην οποία δραστηριοποιούνται.

Στοχεύοντας στην καινοτόμο δημιουργία αξίας μέσω της επιχειρηματικής αριστείας , ο Όμιλος και οι Εταιρείες του προσδοκούν να πρωταγωνιστούν στις αγορές που δραστηριοποιούνται, αναπτυσσόμενοι με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και κινητήρια δύναμη τους ανθρώπους και τις αξίες του Ομίλου.

Μερικές από τις πιο σημαντικές εταιρείες του ομίλου είναι η Info Quest Technologies, η Uni Systems, η iSquare, η iStorm, η Quest Online (www.you.gr), η Clima Quest, η ACS Courier και η Quest Energy.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023 και οι προβλέψεις για το 2024

Όπως έγινε γνωστό πριν λίγες μέρες, το 2023 ο όμιλος Quest κατέγραψε ενοποιημένες πωλήσεις 1,2 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 16% έναντι του 2022, τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 83,3 εκατ. ευρώ με αύξηση 15,7%, με τα κέρδη προ φόρων να ενισχύονται κατά 7,3% και να ανέρχονται στα 58,9 εκατ. ευρώ, και τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 8% στα 45,4 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα ποσά του 2022 περιείχαν κεφαλαιακά κέρδη €1,3 εκ. από την πώληση μειοψηφικών συμμετοχών και έκτακτα ανόργανα έσοδα €1,2 εκ..

Τέλος, για το σύνολο του 2024, εκτιμάται ηπία ανάπτυξη στα ενοποιημένα έσοδα, στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) και στην προ φόρων κερδοφορία. Παράλληλα σημειώνεται ότι η ισχυρή εμπορική και χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου, του επιτρέπει να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις όποιες προκλήσεις παρουσιασθούν, ενώ ξ ρευστότητα του Ομίλου παραμένει ισχυρή, με συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης άνω των 300 εκατ. ευρώ.

mononews100 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΕΣΣΑΣ

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.