22 Ιαν 2025
READING

Ελληνική παραγωγή: Όταν η παράδοση συναντά το μέλλον

4 MIN READ

Ελληνική παραγωγή: Όταν η παράδοση συναντά το μέλλον

Ελληνική παραγωγή: Όταν η παράδοση συναντά το μέλλον

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται στροφή προς την παράδοση, ιδιαίτερα από την πλευρά των νέων, που αναζητούν τις «ρίζες» τους και έναν πιο αυθεντικό τρόπο ζωής, εκτιμώντας τοπικά προϊόντα, ήθη και έθιμα. Ακόμη περισσότερο, δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που εκπροσωπούν τις νέες γενιές οικογενειακών επιχειρήσεων και, που, μέσα από τη δική τους σύγχρονη ματιά, «παντρεύουν» την παράδοση και τη διαχρονικότητα, με την καινοτομία.

Η μοναδική Μαστίχα Χίου και η διεθνής φήμη της

Η Μαστίχα Χίου είναι ένα προϊόν που εξάγεται από τα μαστιχόδεντρα που καλλιεργούνται παραδοσιακά στο νησί της Χίου. Η μοναδικότητα, αλλά και η γεύση της οδήγησαν το προϊόν σε ένα success story με διεθνή φήμη και μαζί και τους ανθρώπους που την παρήγαγαν και τη σύστησαν στο καταναλωτικό κοινό. Η UNΕSCO μάλιστα, τη συμπεριέλαβε στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Όλα ξεκίνησαν όταν το 1938 γεννήθηκε η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ένας συνεταιρισμός, ο οποίος ασχολήθηκε με την παραγωγή και την εμπορία της μαστίχας, δημιουργώντας μάλιστα το μοναδικό εργοστάσιο τσίχλας στην Ελλάδα, τη γνωστή μας ΕΛΜΑ.

Το 2002, δημιουργήθηκε η εξέλιξη του συνεταιρισμού, με στόχο την εξωστρέφεια του προϊόντος και την ανάδειξη της αξίας του σε όλο τον κόσμο. Ο λόγος για τη MEDITERRA, θυγατρική εταιρία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου που αποτελεί τον σημαντικότερο μηχανισμό προβολής της Χιώτικης Μαστίχας.

Η εταιρία μάλιστα γρήγορα επέκτεινε τη δραστηριότητά της, με συνδυασμένες ενέργειες λιανικής και χονδρικής πώλησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό και παραγωγικές δραστηριότητας στην έδρα της, στη Χίο.

Δεν άργησαν να έρθουν λοιπόν και τα πρώτα «mastihashop», που έχουν καταφέρει να φέρουν στην εταιρία και το ξεχωριστό προϊόν της δεκάδες διακρίσεις που αφορούν στην ιδέα, τη μάρκα, τη συσκευασία, αλλά και την καινοτομία.

Από τις καλλιέργειες των αγροτών στη Χίο, η εταιρία έχει φτάσει σήμερα να διαχειρίζεται καταστήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και λειτουργεί μονάδα παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων στη Χίο, όπου παρασκευάζονται περίπου 100 διαφορετικά προϊόντα.

Κώνος: Μία από τις αρχαιότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου συνεχίζει επί τέσσερις γενιές

Το ελαιόλαδο από την ελληνική γη είναι ένας σπάνιο προϊόν και ένα από τα πιο περιζήτητα, σε διεθνές επίπεδο. Η οικογένεια Μιχελή καλλιεργεί στο βορειότερο σημείο της Ελλάδας, στον λόφο «Κώνο», μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Μάκρης, εδώ και τέσσερις γενιές, την τοπική ποικιλία Μάκρης στον παραδοσιακό της ελαιώνα. Διατηρώντας την άφθαρτη ταυτότητα και ποιότητα του προϊόντος, αλλά με το βλέμμα στο μέλλον, η οικογένεια λειτουργεί πια το ιδιόκτητο διφασικό της ελαιοτριβείο, όπου παράγει το ελαιόλαδο λίγες μόλις ώρες από τη συγκομιδή των ελιών – από τον ελαιώνα της γηγενούς ποικιλίας Μάκρης ηλικίας 200 και πλέον ετών- , λαμβάνοντας το βέλτιστο του καρπού.

Η ιστορία ξεκίνησε στο μακρινό 1935, όταν ο παππούς της Μαρίας Μιχελή, Ιωάννης, ήρθε στην Αλεξανδρούπολη από τη Λαμία και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του, δημιουργώντας τον μόλις 15 στρεμμάτων ελαιώνα με άγρια, στην πλειοψηφία, ελαιόδεντρα, τα οποία εμβολίασε με την τοπική ποικιλία Μάκρης. Στα αμέσως επόμενα χρόνια, συνέχισε την παράδοση ο πατέρας της, Δημήτριος Μιχελής, ο οποίος κατά τη διάρκεια της πεντηκονταετούς ενασχόλησής του, εκσυγχρόνισε το κτήμα. Παίρνοντας σκυτάλη, η Μαρία Μιχελή, νιώθοντας έντονα την επιθυμία να ακολουθήσει την εξελικτική πορεία των προηγούμενων γενεών, με την πρόσφατη επένδυση ενός σύγχρονου ελαιοτριβείου δημιούργησε ένα μοναδικό προϊόν. Οι διακρίσεις δεν άργησαν να έρθουν και μάλιστα σε διεθνείς διαγωνισμούς ποιότητας ελαιολάδου, την πρώτη μόλις χρονιά λειτουργίας του ελαιοτριβείου.

«Παντρεύοντας» την παράδοση με το σύγχρονο στοιχείο, η ιστορία συνεχίζεται με όραμα από την επόμενη γενιά, τους γιους της Μαρίας Μιχελή, Δημήτρη και Βασίλης Αδαμίδη, κάνοντας το προϊόν τους προσιτό σε όλες τις ηλικίας, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας προσφέροντας το παρθένο ελαιόλαδο, αλλά και επιτραπέζιες ελιές σε άλμη, μέσα από μία «φρέσκια» ματιά με σύγχρονο design συσκευασιών και προϊόντων που είναι διαθέσιμα από το eshop της, ενώ διοργανώνουν γευσιγνωσίες και ξεναγήσεις στο κτήμα της στον λόφο «Κώνο».

Prespa Top: Το φασόλι του μέλλοντος

Τα αδέλφια Μανώλης και Βασίλης Δημητρόπουλος από τον Λευκώνα Πρεσπών ανέλαβαν ένα δύσκολο και κοπιαστικό εγχείρημα. Το να πάρε κανείς στα χέρια του τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης δεν είναι εύκολη υπόθεση, όμως οι δυο τους το 2017 και παρότι ασχολήθηκαν με την αλιεία, πήραν τη μεγάλη απόφαση να αναλάβουν τα κτήματα και την παραγωγή της οικογένειάς τους και να την εξελίξουν, δίνοντάς της τη δική τους, νεανική πινελιά. Όχι απλά τη διατήρησαν, αλλά από τα 150 στρέμματα, έφτασαν τα 250. Και το προϊόν; Φασόλι και το brand που δημιούργησαν το 2021, «Prespa Top». Μάλιστα, μετέτρεψαν τον αχυρώνα του παππού τους σε μονάδα διαλογής, και τον παλιό στάβλο σε ένα σύγχρονο εργαστήριο πιπεριάς.

Τα «φασόλια ελέφαντες» και «πλακέ μεγαλόσπερμων», έγιναν δε Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης. Παράλληλα, παράγουν φακές, ρεβίθια, αλλά και πιπεριές, ενώ διαχειρίζονται σε ετήσια βάση 60-70 τόνους φασολιών άλλων παραγωγών. Το 90% της παραγωγής τους, πωλείται μάλιστα στη χονδρική αγορά και αυτό από μόνο του, αποτελεί επιτυχία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.