22 Ιαν 2025
READING

Πώς η Apivita μπορεί να εκμεταλλευτεί το momentum της αγοράς

3 MIN READ

Πώς η Apivita μπορεί να εκμεταλλευτεί το momentum της αγοράς

Πώς η Apivita μπορεί να εκμεταλλευτεί το momentum της αγοράς

Προτεραιότητα στη φιλοσοφία της Apivita έχει το φαρμακείο ακόμα και στις αγορές του εξωτερικού. Αποτελεί το κυριότερο κανάλι πωλήσεων και θα παραμείνει ως έχει τα επόμενα χρόνια δεδομένου ότι έχει ταυτιστεί με τη φιλοσοφία της επιχείρησης. Η Apivita φέτος προσδοκά σε ενοποιημένο τζίρο 67 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 18% σε σχέση με το 2023, όπου οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν περίπου στα 60 εκατ. ευρώ έναντι 52 εκατ. ευρώ το 2022.

Ευρεία προοπτική προσφέρει για τις εταιρείες του κλάδου η ελληνική αγορά καλλυντικών, λαμβάνοντας ώθηση και από τον τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στατιστικά του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Καλλυντικών και Αρωμάτων (ΠΣΒΑΚ), η αγορά καλλυντικών επανήλθε σε επίπεδα προ μνημονίων με πωλήσεις που άγγιξαν τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ με ανάπτυξη 10% και εξαγωγές περί τα 470 εκατομμύρια ευρώ. Ο ΠΣΒΑΚ εκτιμά ότι το 2024 η αγορά θα παρουσιάσει περαιτέρω ανάπτυξη τζίρου μεταξύ 4%-7% αλλά με πτώση όγκου πωλήσεων που θα προέλθει από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, παράγοντες που επηρεάζουν το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων καταναλωτών.

Σε ό,τι αφορά στους επιμέρους τομείς τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν ανάπτυξη σε πωλήσεις κατά 8%, τα προϊόντα περιποίησης σώματος 8,3%, τα προϊόντα μακιγιάζ 13,1%, τα αντιηλιακά 7,3% και προϊόντα ατομικής υγιεινής 7,1%. Στα καλλυντικά ο πληθωρισμός παρουσιάζει μείωση κάτι που αναμένεται να μετακυλιστεί και στις τιμές, οι οποίες θα παρουσιάσουν σημάδια εξορθολογισμού. Τα ευρείας κατανάλωσης που πωλούνται από σημεία διάθεσης όπως τα σούπερ μάρκετ αποτελούν το κυρίαρχο κανάλι που αποφέρει το κύριο ποσοστό των πωλήσεων και ακολουθούν το φαρμακείο, η επιλεκτική διανομή, τα monobrands καταστήματα.

Ο στόχος των 100 εκατομμυρίων έως και το 2027

Η Apivita επενδύει σημαντικά και στις εξαγωγές, που αποτελούν ένα από τα δυνατά της χαρτιά. Γι’ αυτό και ήδη από το 2018 η εταιρεία προέβη σε αγορά δικαιωμάτων χρήσης εμπορικού σήματος που δραστηριοποιείται στη γαλλική επικράτεια με σκοπό την αποκλειστική χρήση του σήματος αυτού. Το ποσό της εν λόγω αγοράς ανήλθε σε περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ. Το δικαίωμα χρήσης του εμπορικού σήματος για την γαλλική επικράτεια ξεκίνησε το έτος 2020 με την ταυτόχρονη έναρξη της εκεί επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Στόχος της έως και το 2027 είναι να διοχετεύει τα προϊόντα της σε 70 χώρες και ο τζίρος της να έχει ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Η μεγαλύτερη αγορά της είναι η Ισπανία, έδρα του ομίλου Puig στον οποίο ανήκει. Μάλιστα στη συγκεκριμένη χώρα έχει θυγατρική όπως και σε άλλες τέσσερις αγορές και συγκεκριμένα σε Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία και Βέλγιο, ενώ ετοιμάζεται για είσοδο στην αγορά του Καναδά.

Να σημειωθεί ότι από το 2017 όταν η Apivita περιήλθε από την ιδιοκτησία του ζεύγους Νίκου και Νίκης Κουτσιανά που την ίδρυσαν, στον έλεγχο του ισπανικού ομίλου Puig, έχει διευρύνει την παρουσία της σε 50 χώρες από 15 με το 38% του τζίρου της να προέρχεται από τις διεθνείς αγορές.

Στοιχεία του Enterprise Greece, δείχνουν ότι η αξία των εξαγωγών το 2022 ήταν 478 εκατομμύρια ευρώ από 405,18 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2022. Το 2022 το 71% του τζίρου των καλλυντικών σε εξαγωγές προήλθε από 5 κατηγορίες (make up 37%, προϊόντα περιποίησης μαλλιών 11,1%, σαμπουάν 9,1%, σαπούνια και λοιπά προϊόντα 6,8% και προϊόντα περιποίησης δέρματος είχαν ποσοστό συμμετοχής στις πωλήσεις που ανήλθε στο 6,4%). Οι κύριες χώρες εξαγωγών των καλλυντικών είναι η Κύπρος με 12.109 τόνους το 2022, η Γαλλία με 9.977 τόνους, η Γαλλία με 8.653 τόνους, η Γερμανία με 7.703 τόνους και η Ιταλία με 6.766 τόνους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.