29 Απρ 2024
READING

Πού οφείλεται ο κίτρινος τουριστικός «πυρετός» στην Ελλάδα

4 MIN READ

Πού οφείλεται ο κίτρινος τουριστικός «πυρετός» στην Ελλάδα

Πού οφείλεται ο κίτρινος τουριστικός «πυρετός» στην Ελλάδα

Στο επίκεντρο του Κινεζικού τουρισμού φαίνεται πως βρίσκεται η Ελλάδα, με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες και τη συνδεσιμότητα μεταξύ της χώρας μας και της Κίνας να γίνεται ολοένα και πιο άμεση, αλλά και εύκολη.

Η διαφοροποίηση, σε σχέση με το παρελθόν έγκειται στο γεγονός ότι πλέον διαμορφώνονται και απευθείας πτήσεις από το Πεκίνο, αλλά και από Σαγκάη, προς Αθήνα από δύο κινεζικές αεροπορικές εταιρίες, με τις πρώτες «απογειώσεις» να πραγματοποιούνται ήδη από τον Απρίλιο, λίγο πριν την έλευση της θερινής τουριστικής σεζόν στη χώρα μας, «ζεσταίνοντας» τους επιχειρηματίες της φιλοξενίας, αλλά και της εστίασης, για την κινητικότητα που αναμένεται να ακολουθήσει. Ειδικότερα, πρόσφατα η Air China ανακοίνωσε την αύξηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων προς Αθήνα κατά 128%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εταιρία ήδη πραγματοποιεί πέντε εβδομαδιαίες απευθείας πτήσεις, από τρεις που ήταν μέχρι στιγμής. Ακόμη, σημαντικό βήμα ήταν και αυτό της Juneyao Airlines, η οποία, σε συνεργασία με την Aegean, στις 2 Απριλίου ξεκίνησε απευθείας δρομολόγια μεταξύ Αθήνας και Σαγκάης που θα πραγματοποιεί τρεις φορές την εβδομάδα.

300 επιβάτες έφτασαν στην Αθήνα μέσω της συγκεκριμένης πτήσης, όπως αναφέρει σχετικό δελτίο τύπου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος». Κατά την άφιξη πραγματοποιήθηκε μάλιστα η παραδοσιακή αποδοχή με την αψίδα νερού. «Με τη συνδρομή της υποστήριξης και της ουσιαστικής συνεργασίας όλων των μερών, το δρομολόγιο Σαγκάη – Αθήνα της Juneyao Air, για το οποίο απαιτήθηκαν τέσσερα έτη προετοιμασίας, εγκαινιάσθηκε με επιτυχία», δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος της εταιρίας, Wang Junjin. Το δρομολόγιο Σαγκάη – Αθήνα της Juneyao Air θα προσφέρει στους επιβάτες απευθείας πτήση με το Boeing 787 Dreamliner.

Συνολικά, αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος φτάνουν από τις δύο κινεζικές εταιρίες που αναφέρθηκαν, οκτώ εβδομαδιαίες απευθείας πτήσεις από Κίνα.

Η προτίμηση των Κινέζων τουριστών σε αριθμούς

Εν τω μεταξύ, το κέντρο της πόλης, αλλά και τα προάστια, έχουν ξεκινήσει ήδη να δέχονται τους πρώτους τουρίστες που απολαμβάνουν τον ευνοϊκό καιρό και τις – ασυνήθιστα για την εποχή – υψηλές θερμοκρασίες.

Πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, το 2019 η επιβατική κίνηση μεταξύ Κίνας και Ελλάδας έφτασε στους 149.600 επιβάτες. Ωστόσο, το 10% μόνο ταξίδεψε απευθείας, γεγονός που φαίνεται πως πλέον αλλάζει εντελώς, με την προσθήκη των απευθείας πτήσεων από την πρωτεύουσα της Κίνας αλλά και από την πόλη της Σαγκάης, διαφοροποιώντας εντελώς το σκηνικό που ίσχυε μέχρι πρότινος και δημιουργώντας άμεση επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Συγκριτικά, το 2015,σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει δώσει στη δημοσιότητα η διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Ιωάννα Παπαδοπούλου, από το Ελευθέριος Βενιζέλος πέρασαν 85.400 Κινέζοι επιβάτες, αριθμός που αποδεικνύει την αλματώδη εξέλιξη της τουριστικής κίνησης από την Κίνα στη χώρα μας, μέσα σε τέσσερα χρόνια. Στη συνέχεια, το 2020 ήρθε η εποχή της πανδημίας, της οποίας τα σημάδια άρχισαν να «ξεθωριάζουν» το 2023, οπότε και οι Κινέζοι τουρίστες που έφτασαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας ήταν περίπου 95.000, αριθμός που επιβεβαιώνει την post covid ανάκαμψη του τουρισμού.

Το 2024, από την άλλη, αναμένεται, όχι απλά να φτάσει στα επίπεδα του 2019, αλλά και να τα ξεπεράσει, με βάση και τα νέα δεδομένα των απευθείας πτήσεων.

Αξίζει, τέλος να αναφέρουμε ότι το 2023 η Αθήνα κέρδισε μία θέση στις 20 πρώτες πόλεις επιλογής για ταξίδι από τους Κινέζους, με των αριθμό των τουριστών που κατέφθασαν να διαμορφώνεται στις 95 χιλιάδες.

Οι τουρίστες βέβαια δεν παραμένουν μόνο στην πρωτεύουσα, με αρκετούς από αυτούς είτε να προγραμματίζουν επίσκεψη και στα νησιά της Ελλάδας, συνδυάζοντας πολιτιστικό τουρισμό στην πόλη και χαλάρωση στις πιο δημοφιλείς παραλίες και τοπία της χώρας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα αναδείχθηκε σε κορυφαίο νησιωτικό προορισμό για το 2023 στην τελετή βράβευσης του δημοφιλέστερου κινεζικού ταξιδιωτικού περιοδικού Travel and Leisure, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη στο Πεκίνο. Όπως είχε ανακοινωθεί, η επιλογή της Ελλάδας έγινε με βάση στοιχεία από την τουριστική βιομηχανία της Κίνας και τη γνώμη των αναγνωστών του περιοδικού.

Ψηφίζουν Κρήτη

Η φυσιογνωμία, η παράδοση, το μέγεθος, η ιστορία, το κλίμα και ο τρόπος ζωής της Κρήτης καθιστά το νησί πόλο έλξης για τουρίστες από κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτή παρουσιάζουν και οι ταξιδιώτες από την Κίνα.

Όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας CCTV-1 σε εκπομπή του, σε ερώτηση «σε ποιο μέρος του κόσμου θέλετε να πάτε διακοπές» προς τους Κινέζους πολίτες, στο πλαίσιο έρευνας, το 15,32% απάντησε «στην Κρήτη», ποσοστό καθόλου αμελητέο.

Μένει μόνο να δούμε στην πράξη αν οι προβλέψεις θα επιβεβαιωθούν αλλά και το πώς η χώρα, και κυρίως οι κλάδοι της φιλοξενίας και της εστίασης, θα ανταπεξέλθουν στο κύμα τουριστών που αναμένεται να δούμε το επόμενο διάστημα.

Χάρης Θεοχάρης: Στόχος οι 500.000 Κινέζοι τουρίστες το 2021 | Έθνος

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.