22 Νοέ 2024
READING

Βαρδής Βαρδινογιάννης: Ποιος πραγματικά είναι ο πανίσχυρος Έλληνας επιχειρηματίας

7 MIN READ

Βαρδής Βαρδινογιάννης: Ποιος πραγματικά είναι ο πανίσχυρος Έλληνας επιχειρηματίας

Βαρδής Βαρδινογιάννης: Ποιος πραγματικά είναι ο πανίσχυρος Έλληνας επιχειρηματίας

Ο γεννημένος στις 4 Δεκεμβρίου 1933 Βαρδής Βαρδινογιάννης δεν είναι ένας απλός Έλληνας επιχειρηματίας και εφοπλιστής. Είναι ένας άνθρωπος που βρέθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του να βιώνει ένα «κοκτέιλ» συναισθημάτων και καταστάσεων. Από τη μία πλευρά η οικογένειά του, τα 5 του παιδιά, οι επιχειρήσεις του, ο αγώνας του κατά της δικτατορίας. Από την άλλη η απώλεια των αδερφών του, η απόπειρα δολοφονίας του, οι δύο φορές που κινδύνευσε ο γιος του Γιάννης, και, τελευταία, η φυγή από τη ζωή της αγαπημένης του Μαριάννας. Μια ζωή σαν παραμύθι, που το τέλος δεν έχει γραφτεί ακόμα για έναν από τους πιο σημαντικούς Έλληνες εν ζωή. 

Η Επισκοπή Ρεθύμνου και η πολύτεκνη οικογένεια

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης αντίκρισε για πρώτη φορά το φως του ήλιου στις 4 Δεκεμβρίου 1933 στην Επισκοπή Ρεθύμνου. Οι γονείς του ήταν ο Ιωάννης Βαρδινογιάννης (από τον οποίο πήρε και το όνομά του ο πρωτότοκος γιος του) και η Χρυσή Θεοδωρουλάκη, οι οποίοι απέκτησαν συνολικά 8 παιδιά, με τον ίδιο να είναι ο πέμπτος σε σειρά, καθώς πριν από εκείνον προηγούνταν οι: Παύλος (1925-1984), Αμαλία (1927-2016), Σήφης (1929 – 2002), Νίκος (1931-1973), ενώ ακολούθησαν ακόμα τρία αδέρφια και συγκεκριμένα οι: Γιώργος (1936-), Θεόδωρος (1942-1996) και Ελένη.

Σε ηλικία 22 ετών, το 1955, αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και ακολούθησε καριέρα αξιωματικού στο Βασιλικό Ναυτικό (σήμερα Πολεμικό Ναυτικό), όπως ο αδελφός του, Νίκος. Έμεινε εκεί για 12 χρόνια και αποστρατεύθηκε αναγκαστικά τον Ιούλιο του 1967 από το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου με τον βαθμό του πλωτάρχη, λόγω της αντιστασιακής του δράσης, ενώ στη συνέχεια εξορίστηκε στην Αμοργό.

Ο γάμος του με τη Μαριάννα και τα πρώτα βήματα

Μπορεί τώρα ο Βαρδής Βαρδινογιάννης να έχει μία περιουσία που υπολογίζεται σε 2,1 δισ. δολάρια, τα πράγματα όμως δεν ξεκίνησαν ακριβώς έτσι. Το 1961, όταν ο Βαρδής Βαρδινογιάννης παντρεύτηκε την αείμνηστη Μαριάννα Μπουρνάκη (Βαρδινογιάννη), με κουμπάρο τον Χρήστο Λαμπράκη, το ζευγάρι ζούσε σε ένα διαμέρισμα στην οδό Πιπίνου, στην Κυψέλη, κοντά στην Πατησίων. Τα χρήματα δεν ήταν άφθονα. Ο Βαρδής στηριζόταν στον μισθό του ως Σημαιοφόρος στο Βασιλικό Ναυτικό, ενώ η σύζυγός του εργαζόταν στην αμερικανική Πρεσβεία, συνεισφέροντας κι εκείνη στα οικογενειακά έξοδα.

Τον Απρίλιο του 1962 το ζευγάρι αποκτά το πρώτο του παιδί, τον Γιάννη, που πήρε το όνομα του παππού του. Η χώρα μας βιώνει μία περίοδο έντονων πολιτικών ταραχών, ενώ η επιχειρηματικότητα ακόμα δεν έχει εισέλθει στη ζωή της οικογένειας, αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει.

Ο Βαρδής, μαζί με τον αδερφό του, Νίκο, βάζουν ενέχυρο το διαμέρισμα της οδού Πιπίνου, μαζί με άλλο ένα επί της Φωκίωνος Νέγρη, και ξεκινούν το πρώτο τους εγχείρημα στην επιχειρηματικότητα. Τον σταθμό ανεφοδιασμού ναυτιλιακών καυσίμων στα νότια παράλια του νομού Ηρακλείου, στους Καλούς Λιμένες, απέναντι από το λιβυκό πέλαγος. Η επιλογή του σημείου αποδεικνύεται εξαιρετική, και το 1966 ήλθαν και οι πρώτες δεξαμενές επί της νησίδας Άγιος Παύλος, η κοινοπραξία των αδελφών με την Mobil Corporation και τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Τα χρόνια της εξορίας και ο θάνατος του Νίκου

Η συνέχεια για την οικογένεια ήταν εξαιρετική. Τα δύο αδέρφια είχαν αποκτήσει ήδη δύο τάνκερ, ενώ ο Νίκος είχε προχωρήσει στην ίδρυση της ναυτιλιακή και ξενοδοχειακή εταιρεία ΒΑΡΝΙΜΑ, η οποία είχε στην κατοχή της το ξενοδοχείο Meridien (Plaza) στην Πλατεία Συντάγματος. Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, ως κυβερνήτης πληρώματος τροφοδοτούσε με καύσιμα την κυβέρνηση των λευκών του Ian Smith στη Ροδεσία (σημερινή Ζιμπάμπουε), πράξη που του «χάρισε» το παρατσούκλι «Καπετάνιος». Ενώ όλα έδειχναν εξαιρετικά, οι πολιτικές αναταραχές ήρθαν να αλλάξουν την κατάσταση. Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου είχε ως αποτέλεσμα ο Βαρδής τον Ιούλιο του 1967 να εξοριστεί στην Αμοργό. Ο λόγος ήταν ότι πρωτοστάτησε στο αποτυχημένο «Αντικινήμα του Βασιλιά». Μέχρι τότε, είχε αποκτήσει ακόμα δύο παιδιά, την Χριστιάννα και τον -σαράντα ημερών- Γιώργο. Πέντε μήνες αργότερα, η σύζυγός του, με δική της πρωτοβουλία, πήγε να βρει τον άνδρα της στην Αμοργό.

Τελικά ο Βαρδής απελευθερώνεται και αφοσιώνεται στις επιχειρήσεις της οικογένειας, οι οποίες έχουν «εκτοξευτεί» υπό την μαεστρική διοίκηση του αδερφού του, Νίκου. Χωρίς υπερβολή, σε ένα διάστημα δέκα ετών, είχε καταφέρει, με την βοήθεια που του προσέφεραν τα αδέρφια του, να δημιουργήσει, από το μηδέν, αυτό που είναι σήμερα στη συνείδησή μας γνωστό ως «Όμιλος Επιχειρήσεων Βαρδινογιάννη». Μάλιστα, η οικογένεια συνεχίζει την αντικαθεστωτική της δράση, αφού, έχοντας εγκαινιάσει το 1970 το διυλιστήριο της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους, τα δύο αδέρφια στηρίζουν τη μυστική αντιστασιακή δράση πρώην συναδέλφων τους Αξιωματικών, εξασφαλίζοντας τον ανεφοδιασμό καυσίμων στα πλοία του «Κινήματος του Ναυτικού».

Η μοίρα όμως έπαιξε άσχημο παιχνίδι στην οικογένεια Βαρδινογιάννη, καθώς, στις 2 Ιουλίου του 1973, ο μεγαλύτερος αδελφός πεθαίνει ξαφνικά. Στο ήδη πολύ σοβαρό προφίλ της οικογένειας έρχεται να προστεθεί μία βαθιά εσωτερικότητα που επρόκειτο να την συνοδεύσει μέχρι και σήμερα. Δύο ακόμα πολύ άσχημες στιγμές της οικογένειας Βαρδινογιάννη ήταν ο θάνατος του Παύλου Βαρδινογιάννη, στις 4 Μαϊου του 1984 και του Θεόδωρου Βαρδινογιάννη στις 21 Σεπτεμβρίου 1996.

Ο Όμιλος Βαρδινογιάννη

Μετά τον θάνατο του αδερφού του, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης γίνεται το νούμερο 1 στην οικογένειά του και ηγείται των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Σήμερα, ο όμιλος Βαρδινογιάννη διαθέτει στο δυναμικό του πλήθος εταιρειών και επιχειρήσεων με παρουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι εταιρείες αυτές δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς όπως, μεταξύ άλλων: ναυτιλία, διυλιστήρια πετρελαίου (Motor Oil), διανομή πετρελαιοειδών (Avin και Shell), ανεφοδιασμό πλοίων (ΣΕΚΑ), ξενοδοχεία (ΑTHENS PLAZA), χρηματοπιστωτικά, μέσα μαζικής ενημέρωσης (STAR, ALPHA), αντιπροσωπείες (αυτοκίνητα Ferrari), ψυχαγωγία (κινηματογράφοι) και εμπορικά κέντρα. Ακόμα, η οικογένεια Βαρδινογιάννη ασχολήθηκε και με τον αθλητισμό, αφού για πολλά χρόνια είχε υπό την ιδιοκτησία της τον Παναθηναϊκό, στον οποίο μάλιστα διετέλεσε και διοικητικός ηγέτης ο γιος του Βαρδή, Γιάννης.

Η Motor Oil

Κορωνίδα του ομίλου Βαρδινογιάννη είναι η Motor Oil, στην οποία βασικός μέτοχος είναι κατά 40,97% η Petroventure Holdings Limited συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό 59,03% ανήκει στο επενδυτικό κοινό και διαπραγματεύεται στα χρηματιστήρια Αθηνών και Λονδίνου.

Ο Όμιλος Motor Oil αποτελεί μία παραδοσιακή δύναμη στον ενεργειακό κλάδο, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στηρίζει την οικονομία με εξαγωγές σε πάνω από 75 χώρες, χιλιάδες εργαζόμενους και συνεχείς νέες επενδύσεις. Δραστηριοποιείται στον χώρο της διύλισης αργού πετρελαίου και της εμπορίας προϊόντων πετρελαίου, και παράλληλα στον τομέα του υγραερίου, της εμπορίας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. H Motor Oil από το 2001 είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σήμερα, ο Όμιλος Motor Oil έχει 92 επιμέρους εταιρείες και απασχολεί άμεσα 3.000 μόνιμους εργαζομένους. Με τα εμβλήματα των θυγατρικών εταιρειών της Motor Oil λειτουργούν περισσότερα από 1.500 πρατήρια καυσίμων, στην Ελλάδα, καθώς και σε χώρες του εξωτερικού. Ο Όμιλος διαθέτει παραρτήματα σε 8 διαφορετικά κράτη.

Η αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας

Η ιστορία της οικογένειας Βαρδινογιάννη είναι συνδεδεμένη με μεγάλες επιτυχίες αλλά και δύσκολες στιγμές. Μία τέτοια συνέβη τον Νοέμβριο του 1990, όταν η 17 Νοέμβρη βάζει στο στόχαστρό της τον Έλληνα επιχειρηματία. Εκείνη την περίοδο η χώρα μας ζούσε ήδη στη σκιά της τρομοκρατίας, καθώς τον Σεπτέμβριο του 1989 είχε δολοφονηθεί ο -ιδιαιτέρως αγαπητός- πολιτικός Παύλος Μπακογιάννης. Η τρομοκρατική οργάνωση θέλει να προσθέσει ακόμα ένα θύμα στη μακάβρια λίστα της και επιχειρεί να το βρει στο πρόσωπο του Βαρδή Βαρδινογιάννη. Για να το πετύχει, χτυπάει το αυτοκίνητό του με τρεις ρουκέτες. Οι τρομοκράτες είναι σίγουροι ότι έχουν πετύχει τον σκοπό τους. Η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Η ισχυρή θωράκιση που έφερε το όχημα του επιχειρηματία αντέχει τα χτυπήματα και ο Βαρδινογιάννης επιβιώνει. Μάλιστα, στην ιστορία έχει μείνει η συνομιλία που είχε λίγα λεπτά αργότερα με τον τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου, στον οποίο, περιγράφοντας την επίθεση που δέχτηκε, είπε: «..σούταρε πέναλτι ο Σαραβάκος και βρήκε το δοκάρι…».

Η απώλεια της αγαπημένης του Μαριάννας

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης πριν μερικούς μήνες, και συγκεκριμένα στις 24 Ιουλίου 2023, βίωσε άλλη μία μεγάλη απώλεια, την πιο σημαντική ίσως στη ζωή του. Κι αυτό γιατί, την ημέρα εκείνη έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 86 ετών, η σύζυγός του, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η οποία νοσηλευόταν σε ιδιωτικό νοσοκομείο με σοβαρά προβλήματα υγείας. Μια γυναίκα που το φιλανθρωπικό της έργο ανακούφισε αμέτρητους αδύναμους αυτού του κόσμου, και ειδικά πολλά μικρά παιδιά, μέσα από το φιλανθρωπικό ίδρυμα «

Οι δυο τους μοιράστηκαν περισσότερα από 60 χρόνια κοινής ζωής, στήριξαν ο ένας τον άλλον τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, ενώ μαζί έκαναν και πέντε παιδιά: τον Γιάννη (1962), τη Χριστιάνα (1964), τον Γιώργο (1967), τον Νίκο (1974) και τη Βαρδιάννα (1976).

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης στις 4 Δεκεμβρίου του 2023 έγινε 90 ετών. Κοιτάζοντας πίσω του, βλέπει μία ζωή γεμάτη από μεγάλες επιτυχίες, την δημιουργία -μαζί με την οικογένειά του- μίας τεράστιας περιουσίας, απώλειες που τον σημάδεψαν, δυσκολίες, αλλά και 5 παιδιά. Ένας άνθρωπος επιτυχημένος, χορτασμένος, που ξεκίνησε από χαμηλά και κατάφερε να μετατραπεί σε έναν από τους πιο σημαντικούς και επιδραστικούς Έλληνες επιχειρηματίες, μετατρέποντας το επώνυμο Βαρδινογιάννης σε συνώνυμο της ισχύς και του πλούτου.

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: «Ήταν το στήριγμά μου ο Βαρδής» - Τι είχε πει στην τελευταία της συνέντευξη - Newsbomb - Ειδησεις - News

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.