21 Δεκ 2024
READING

«Τσάνταλης»: Η διαδρομή από την ακμή στο….σφυρί!

5 MIN READ

«Τσάνταλης»: Η διαδρομή από την ακμή στο….σφυρί!

«Τσάνταλης»: Η διαδρομή από την ακμή στο….σφυρί!

Αντιμέτωπη με την πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας της έχει βρεθεί η ιστορική εταιρεία «Τσάνταλης», καθώς ορίστηκε η ημερομηνία κατά την οποία θα «βγει» σε πλειστηριασμό επαγγελματικό ακίνητο της εταιρείας το οποίο βρίσκεται στη Νάουσα. Συγκεκριμένα, αυτό πρόκειται να συμβεί, σύμφωνα με τον επίσημο προγραμματισμό, εκτός απροόπτου, στις 23 Οκτωβρίου, την ίδια ώρα που αναζητούνται λύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει.

Το όνομα «Τσάνταλης» έχει συνδυαστεί στην καταναλωτική συνείδηση με προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, ενώ «μετράει» 134 χρόνια ιστορικής πορείας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Όμως, όπως φαίνεται, η οινοποιία έπεσε κι αυτή «θύμα» μίας σειράς από δύσκολες καταστάσεις και γεγονότα που δεν έχει μπορέσει να αντιμετωπίσει.

Φυσικά η κατάσταση αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη για τη χώρα μας, ειδικά μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση που βιώσαμε για περισσότερο από μια δεκαετία, καθώς κι άλλα «υπεράνω υποψίας» ονόματα της επιχειρηματικότητας βρέθηκαν σε ανάλογη κατάσταση.

Τα δεδομένα του πλειστηριασμού

Δυστυχώς, επιχειρήσεις που επί σειρά ετών στήριζαν μεγάλο αριθμό εργατών αλλά και διαφήμιζαν τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό, έφτασαν σε ένα σημείο να μη μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Κάπως έτσι, η «Τσάνταλης», ειδοποιήθηκε ότι, για τον προσεχή Οκτώβριο, έχει δρομολογηθεί πλειστηριασμός, -συγκεκριμένα για οφειλή 13.560 ευρώ- κατά της «Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε.-Αμπελουργία & Οινοποιία & Αποσταγματοποιία», με επισπεύδουσα την ιδιώτη Α. Κ.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθούν ενέργειες επί του αντιθέτου, το «σφυρί» θα «χτυπήσει» στις 23 Οκτωβρίου 2024, για επαγγελματικό ακίνητο της εταιρείας στη Νάουσα. Συγκεκριμένα, η δημοπρασία αφορά για αγροτεμάχιο 2.000 τ.μ., που αποτελεί τμήμα μεγαλύτερου και βρίσκεται στη θέση Κουτιχα, της Δημοτικής Ενότητας Νάουσας, επί της επαρχιακής οδού Βεροίας-Σκύδρας και 150 μέτρα πριν την διασταύρωση προς την πόλη της Νάουσας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή εκτός σχεδίου, αγροτικής φύσεως, ενώ υπάρχουν και ποικίλες επαγγελματικές εγκαταστάσεις. Πιο αναλυτικά, επί του αγροτεμαχίου υφίσταται επαγγελματικό κτίριο υποστηρικτικής λειτουργίας (αποθήκευση) της οινοποιίας εμβαδού 280 τ.μ. περίπου, με τμήμα πρώτου ορόφου επιφάνειας 125 τ.μ. περίπου, συμβατικής κατασκευής με επένδυση πέτρας στον όψη του. Επίσης, στο οπίσθιο τμήμα του συναντάμε μεταλλικό υπόστεγο 250 τ.μ. Κατασκευασμένο με σκοπό την στέγαση μεταλλικών δεξαμενών αποθήκευσης υγρών. Ο ακάλυπτος χώρος του δεν είναι διαμορφωμένος εκτός από το εμπρόσθιο μέρος εισόδου των οχημάτων, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς, έχει οριστεί σε 124.000 ευρώ.

Τι «δείχνουν» οι αριθμοί

Ότι η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται για μία -εξαιρετικά χαμηλή- οφειλή, ύψους 13.560 ευρώ, μαρτυρά πως υπάρχουν σίγουρα βαθύτερα προβλήματα για την υπεραιωνόβια οινοποιία. Ανατρέχοντας στις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, οι οποίες αφορούν στη χρήση του 2021, παρατηρούμε ότι ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε στα 24,26 εκατ. ευρώ έναντι 22,34 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ οι ζημιές υποχώρησαν στα 2,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 4,7 εκατ. ευρώ. Οι δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην εταιρεία περιγράφονται από το γεγονός ότι οι συσσωρευμένες ζημίες έχουν «αγγίξει» τα 41,4 εκατ. ευρώ, τα δάνεια ξεπέρασαν τα 33 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων τα 55,3 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα οι αρνητικές πληροφορίες δεν σταματούν εδώ, καθώς πλέον η οινοποιία παρουσιάζεται να αντιμετωπίζει δυσκολίες να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της προς τους εργαζομένους της, και επί της ουσίας λειτουργεί σε…safe mode, ενώ, για πρώτη φορά στην ιστορία της δεν έκανε τρύγο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Υπάρχει ελπίδα;

Είναι φανερό ότι το συγκεκριμένο σχήμα αυτή τη στιγμή δεν «προχωράει» και γι’ αυτό οι ελπίδες έχουν πλέον εναποτεθεί στο ενδεχόμενο να βρεθεί κάποιος ενδιαφερόμενος επενδυτής, την ώρα που οι συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες κινούνται προς την κατεύθυνση να βρεθεί μια λύση. Μάλιστα, δεν αποκλείεται και στην «Τσάνταλης» να δούμε τη λύση που εφαρμόστηκε στην «Μπουτάρης», αφού ενδιαφέρουν παρουσιάζονται να έχουν εκδηλώσει οι Ελληνοσουηδοί αφοί Γεωργιάδη, οι οποίοι έχουν εξαγοράσει ήδη την Μπουτάρης. Η κατάσταση μόνο απλή δε θεωρείται, αφού τα χρέη και οι υποχρεώσεις αθροίζονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, ενώ όλα θα εξαρτηθούν κι από την εξέλιξη που θα έχουν οι τρέχουσες διεργασίες προκειμένου να δάνεια της εταιρείας να καταλήξουν σε τρίτους, αντί για τις τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι η οικογένεια Τσάνταλη ξεκίνησε το 1890, από τη Βορειοανατολική Ελλάδα, το ταξίδι της στην ελληνική οινοποιία, μέσω της καλλιέργειας αμπελιών, την οινοποίηση σταφυλιών και την απόσταση ούζου και τσίπουρο, Ιστορική μορφή αποτελεί ο, γεννημένος το 1913, Ευάγγελoς Τσάνταλης, ο οποίος το στίγμα του στην ιστορία της ελληνικής οινοποιίας και ουσιαστικά ανέλαβε να «χτίσει» το όνομα της «Τσάνταλης». Πρωταγωνίστησε στην αναβίωση των αμπελώνων χωρίς να νοιαστεί για το κόστος, ενώ την περίοδο 1969-1995 προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις σε αμπελώνες της Βόρειας Ελλάδας, όπως το Άγιο Όρος, η Χαλκιδική, η Ραψάνη και η Μαρώνεια στη Θράκη.

Ο ίδιος στήριξε γενικότερα την ελληνική οινοποιία και σε διεθνές επίπεδο, ενώ βοήθησε σημαντικά στο να «μπει» το εμφιαλωμένο κρασί στο ελληνικό τραπέζι. Πέθανε το 1996, έχοντας όμως προλάβει να δημιουργήσει μια πολύ ισχυρή οινοποιία η οποία διαθέτει και διαχειρίζεται αμπελώνες 700 στρεμμάτων στο Άγιο Όρος, 800 στρεμμάτων στη Ραψάνη, 580 στρεμμάτων στη Μαρώνεια, 200 στρεμμάτων στη Νάουσα και 145 στρεμμάτων στη Χαλκιδική, περιοχή στην οποία η εταιρεία έχει και την έδρα της.

Ενδεικτικό της δυναμικής της ήταν το γεγονός ότι τα προϊόντα της έφταναν σε 55 χώρες. Όπως όλα δείχνουν όμως, η «Τσάνταλης» δε μπορεί να τα καταφέρει με τις δυσκολίες που ακολούθησαν και τώρα αναζητά μια λύση.

Τσάνταλης: Με την πλάτη στον τοίχο η ιστορική οινοποιία - Από πού θα έρθει η σωτηρία; - Οικονομικός Ταχυδρόμος - ot.gr

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.