18 Δεκ 2024
READING

Thess INTEC: Τα -παράπλευρα- οφέλη από την ελληνική Silicon Valley

5 MIN READ

Thess INTEC: Τα -παράπλευρα- οφέλη από την ελληνική Silicon Valley

Thess INTEC: Τα -παράπλευρα- οφέλη από την ελληνική Silicon Valley

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη των απαραίτητων εργασιών κατασκευής για το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς Thess INTEC, το οποίο φαίνεται ότι καταφέρνει να ξεφύγει από τις «δαγκάνες» των καθυστερήσεων και του ΣτΕ. Συγκεκριμένα, παρελθόν φαίνεται να αποτελούν όλα όσα εμπόδιζαν την υπογραφή του απαραίτητου Προεδρικού Διατάγματος που ουσιαστικά θα αποτελεί και το «πράσινο φως» για την επιτάχυνση των εργασιών.

Στόχος είναι, και ενώ οι προθεσμίες των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων δεν αποτελούν «συμμάχους» της προσπάθειας, σε διάστημα δύο ετών από σήμερα να έχουν ολοκληρωθεί στην πλειοψηφία τους τα περισσότερα κομμάτια της σπουδαίας αυτής προσπάθειας.

Τα επόμενα βήματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη στο σημείο έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες, προκειμένου να «ανοίξουν τον δρόμο» για το επόμενο στάδιο υλοποίησης του project. Κατά τη διάρκειά του, αναμένεται να πραγματοποιηθούν έργα με σκοπό την αντιπλημμυρική θωράκιση αλλά και την διαμόρφωση του ανάγλυφου, έργα που σχετίζονται με τις υποδομές του χώρου αλλά και της κτηριακές εγκαταάσεις, έργα διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, όπως και απαιτούμενες μελέτες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, κατά τη διάρκεια της πρώτης αυτής φάσης αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς βασικές υποδομές και δίκτυα, συνολικού ποσοστού 25% επί της επιφάνειας του ακινήτου. Ειδικότερα, τα κτήρια της πρώτης φάσης θα έχουν εμβαδό κοντά στα 11.000 τ.μ., ενώ είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι και το ΕΚΕΤΑ, το οποίο ενέταξε έργα του με 34 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης, και το ισραηλινό fund JLTV θα έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν στη δημιουργία των δικών τους δομών.

Υπενθυμίζονται ότι εντός της Πολεοδομικής Ενότητας στην οποία θα υλοποιηθεί η κατασκευή του Τεχνολογικού Πάρκου προβλέπεται η δημιουργία τριών ζωνών:

1) Ζώνη Τεχνολογικού Πάρκου στην οποία εκτός των ερευνητικών και παραγωγικών εγκαταστάσεων του τεχνολογικού πάρκου περιλαμβάνονται συνεδριακό κέντρο και οι χώροι για τις συνοδευτικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης (κτίρια και εγκαταστάσεις έργων υποδομών, χώροι στάθμευσης κλπ), καθώς και ο κοινόχρηστος χώρος, ο οποίος θα οριστεί χωρικά με το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής.

2) Ζώνη Τουρισμού Αναψυχής η οποία θα διαθέτει ξενοδοχειακή εγκατάσταση και θεματικό πάρκο εκπαίδευσης και αναψυχής (ενυδρείο).

3) Ζώνη Κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου κατά μήκος του βόρειου παράκτιου τμήματος του ακινήτου.

Κεφάλαιο χρηματοδότηση

Σημειώνεται ότι μιλάμε για ένα μεγάλο έργο το οποίο, στη φάση αυτή, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Αυτό καθώς, είναι ήδη ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης, για ποσό ύψους 35 εκατ. ευρώ, την ώρα που ακόμα 10 εκατ. ευρώ έχουν πιστωθεί στον φορέα υλοποίησης του έργου. Ταυτοχρόνως, εξασφαλισμένο είναι ακόμα ένα ποσό 20 εκατ. ευρώ που θα προέλθει από ιδιωτικούς πόρους, ενώ σημείο-κλειδί είναι η συμφωνία που προβλέπει την παραχώρηση του 40% της δομήσιμης έκτασης του «ThessINTEC» στο ισραηλινό fund JLTV και στο Τεχνολογικό Πάρκο της Beersheva. Οι δύο πολύτιμοι αυτοί σύμμαχοι, πέρα από την εξαιρετικά ανεπτυγμένη τεχνογνωσία που θα προσφέρουν, έχουν ανακοινώσει επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο project διαθέτει και το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) καθώς ετοιμάζει να επενδύσει 25 εκατ. ευρώ για τις δικές του ερευνητικές δομές, οι οποίες θα είναι πρόσθετες των βασικών και θα βρίσκονται μέσα στον χώρο του «Thess INTEC». Υπενθυμίζεται πως και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προβλέπεται να βάλει το… χέρι στην «τσέπη», για την χρηματοδότηση, ύψους 18 εκατ. σε εξωτερικές υποδομές του Πάρκου. Συνολικά, σύμφωνα με όλα όσα έχουν γίνει γνωστά, δε θα ήταν υπερβολή να πει κάποιος ότι οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Οι δυνατοί «παίκτες»

Καθίσταται εύκολα κατανοητό ότι το συγκεκριμένο project έχει τη δυναμική -αλλά και τον σκοπό- να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην ελληνική προσπάθεια για αναβάθμιση της χώρας μας σε τεχνολογικό κόμβο, ελκυστικό για επενδύσεις, αφού θα είναι ένα από τα πιο μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα καινοτομίας. Ήδη το ενδιαφέρον των εταιρειών αλλά και διάφορων φορέων είναι τόσο έντονο που σχεδόν 100 επιχειρήσεις και ιδρύματα έχουν προχωρήσει στη σύναψη ΜoU χωρίς καν να έχει περάσει το έργο σε φάση υλοποίησης. Από ελληνικής πλευράς, έντονο είναι το αποτύπωμα που επιθυμεί να αφήσει στην συγκεκριμένη προσπάθεια το ΕΤΕΚΑ, το οποίο, όπως σημειώσαμε, έχει προϋπολογίσει ένα σημαντικό ποσό που θα κατευθυνθεί στη δημιουργία κτηρίων τεχνολογίας και έρευνας. Την ίδια ώρα, πληροφορίες θέλουν σημαντικούς ελληνικούς ομίλους να βρίσκονται σε κύκλο συζητήσεων με θέμα το τμήμα ερευνών και ανάπτυξης που διαθέτουν να λειτουργούν στο Thess Intec, τοποθετώντας το στο επίκεντρο της επόμενης ημέρας για την τεχνολογία.

Από τους εκτός των συνόρων «παίκτες», μία παραδοσιακή δύναμη του χώρου, το Ισραήλ, έχει ήδη προχωρήσει στην εξασφάλιση του 40% του πάρκου καινοτομίας, το οποίο μεταφράζεται σε 70.000 τμ, προκειμένου να αποκτήσουν το νέο τους «σπίτι» εταιρείες καινοτομίας από τη χώρα της Μέσης Ανατολής. Μάλιστα, υπάρχει πρόβλεψη το ποσοστό αυτό να φτάσει και στο εντυπωσιακό νούμερο των 130.000 τμ, καθώς ο πόλεμος στο Ισραήλ δημιουργεί σκέψεις για μεταφορά σημαντικών νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η Θεσσαλονίκη δεν είναι η μόνη πόλη που έχει μπει στα ισραηλινά «ραντάρ» που «κοιτάζουν» και στην πλευρά της ελληνικής πρωτεύουσας.

Επίσης, πριν λίγες μέρες, ολοκληρώθηκε η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Thess Intec και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης. Πρόκειται για μία «παραδοσιακή» δύναμη της Γερμανίας, ενώ η συμφωνία των δύο πλευρών αναμένεται να οδηγήσει σε κοινές δράσεις με επίκεντρο τις νέες τεχνολογίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο θα δώσει «ανάσα» και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν πάνω από 7.000 νέες θέσεις εργασίας, με συνολικό αποτύπωμα στην οικονομία ύψους 500 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα αυξήσει κατά 2% το ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας.

Thess INTEC: Η Θεσσαλονίκη αποκτά το μεγαλύτερο επιστημονικό και τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς στη ΝΑ Ευρώπη | LiFO

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.