21 Δεκ 2024
READING

E-fresh: Καινοτομία αλλά στασιμότητα

4 MIN READ

E-fresh: Καινοτομία αλλά στασιμότητα

E-fresh: Καινοτομία αλλά στασιμότητα

Το διαδικτυακό εμπόριο κατάφερε μέσα στα χρόνια να κερδίσει μία θέση στις προτιμήσεις του κοινού, δημιουργώντας μία τάση, η οποία ενισχύθηκε από την περίοδο της πανδημίας του 2020. Ακόμη, μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών να αρνείται να επιστρέψει, στη συνέχεια, στα φυσικά καταστήματα, καθώς, ομολογουμένως, αποτελεί μία πολύ πιο χρονοβόρα διαδικασία, σε σχέση με τα ψώνια από την άνεση του σπιτιού, ακόμη και για τις καθημερινές ανάγκες του σύγχρονου νοικοκυριού.

Όπως ήταν αναμενόμενο, στο διαδικτυακό «παιχνίδι» μπήκαν γρήγορα και οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ – μάρκετ, εκμεταλλευόμενες μία τάση που έμελλε να γίνει για κάποιους συνήθεια. Εταιρίες όπως οι ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης και Μασούτης, προσαρμοζόμενες στην ταχύτατη εξάπλωση της ψηφιακής εποχής και του online shopping, ανταποκρίθηκαν στη νέα ανάγκη του κοινού, προσφέροντας ολοκληρωμένα eshops με παράδοση όλων των διαθέσιμων προϊόντων, αλλά και προσωποποιημένη εξυπηρέτηση. Το «στοίχημα» των αλυσίδων σούπερ μάρκετ να μπουν και στα σπίτια των καταναλωτών, όπως φαίνεται κερδήθηκε, καθώς ο κλάδος των online σούπερ μάρκετ αναπτύχθηκε μέσα στο 2022 κατά 5%.

Ωστόσο, χρόνια πριν, ήδη από το 2016, πρωτοπόρος φάνηκε πως ήταν η εταιρία efresh, στο «τιμόνι» της οποίας βρίσκεται η Ζήνα Μαυροειδή αν και, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού της εταιρίας για το 2022, όπως αυτά δημοσιεύθηκαν στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕ.ΜΗ.), η καινοτομία που λανσάρισε στο ελληνικό κοινό τότε δεν μεταφράζεται με τον ανάλογο τζίρο. Μάλιστα, όπως φαίνεται από τα δεδομένα, η προτίμηση προς αυτό φαίνεται να μειώνεται.

Το 2022, οι πωλήσεις του e-fresh υποχώρησαν στα 20,043 εκατ. ευρώ από 20,73 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ, συγκριτικά, τα σούπερ μάρκετ είδαν αύξηση στις πωλήσεις τους.

Το μικτό αποτέλεσμα μειώθηκε στα 3,6 εκατ. ευρώ από 4,2 εκατ. ευρώ και τα έξοδα διάθεσης αυξήθηκαν στα 4,8 εκατ. ευρώ από 4,6 εκατ. ευρώ. Τελικά, η εταιρία έκλεισε το έτος με ζημιά 480.488 ευρώ, αριθμός υπερδιπλάσιος της ζημιάς του 2021, που ήταν 223.034.

Συνεπώς, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η εταιρία, παρά τα χρόνια παρουσίας της, αλλά και τη συνεχή και αποδεδειγμένη προτίμηση μεγάλου ποσοστού του καταναλωτικού κοινού στις online αγορές, δεν έχει καταφέρει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να κεφαλαιοποιήσει την καινοτομία που δημιούργησε.

Ποια είναι η Efresh

Η εταιρία e-fresh ιδρύθηκε στις 8 Ιουνίου του 2015 με μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι το online κατάστημα της εταιρίας είναι το πρώτο, αμιγώς διαδικτυακό, κατάστημα σούπερ μάρκετ, το οποίο εξυπηρετεί την Αττική και σύστησε στο κοινό την επιλογή των γρήγορων, ξεκούραστων, αλλά και με ασφάλεια, αγορών για είδη πρώτης ανάγκης και τροφίμων, σε μία εποχή όπου οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας κάνουν σωτήρια για το κοινό, μία τέτοια επιλογή. Όπως αναφέρει η εταιρία στο bio της, «το e-fresh.gr δημιουργήθηκε από ανθρώπους με μεγάλη πείρα στο λιανεμπόριο, στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στις νέες τεχνολογίες, ώστε να παρέχει μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη λύση στους καταναλωτές της Αθήνας».

To Ε-fresh στην πραγματικότητα έδινε για πρώτη φορά τη δυνατότητα εύρεσης προϊόντων ανά κατηγορία, μέσω φίλτρων, όπως συμβαίνει σε κάθε eshop, δυνατότητα υποβολής παραγγελίας όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, επιλογής μέρας, ώρας και χώρου παράδοσης, καθώς και πληρωμής είτε ηλεκτρονικά (μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, με paypal, ή με κατάθεση με άμεση και αυτόματη εκτέλεση συναλλαγής, κουπονιών ticket restaurant), είτε με αντικαταβολή τη στιγμή της παράδοσης.

Οι online πλατφόρμες διανομής φαγητού «τρυπώνουν» στην αγορά τροφίμων

Εν τω μεταξύ, παρατηρείται ότι οι δημοφιλείς πλατφόρμες που αφορούσαν αποκλειστικά διαμονή φαγητού, όπως η efood και wolt, εκμεταλλεύθηκαν το «νέο παραθυράκι» που δημιουργήθηκε από τη ζήτηση για online ψώνια σούπερ μάρκετ και, παρουσίασαν μία νέα υπηρεσία παραγγελίας και διανομής τροφίμων.

Προσπάθειες που έπεσαν στο κενό

Κατά την εξεταζόμενη οικονομική χρήση (2022), οι ιθύνοντες της efresh έκαναν σημαντικές προσπάθειες να κερδίσουν μία θέση στην καθημερινότητα των καταναλωτών, ενώ δεν έλειψαν και οι συνεργασίες με άλλα ηχηρά brands. Ενδεικτικά αναφέρουμε το γεγονός ότι η εταιρία διεύρυνε την «αποθήκη» των προϊόντων της, με την προσθήκη ειδών ακόμη και της Marks & Spencer, η οποία, όπως γνωρίζουμε, δραστηριοποιείται κυρίως στον χώρο της ένδυσης.

Συνεχίζοντας τη «μάχη», η εταιρία έκανε μία ακόμη προσπάθεια, μέσα από τη συνεργασία με τη Skroutz, επεκτείνοντας ξανά τη γκάμα των διαθέσιμων προϊόντων της.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του 2022, το εγχείρημα δεν ευοδώθηκε. Να τονίσουμε ωστόσο, ότι δεν γνωρίζουμε αν η πτωτική πορεία συνεχίστηκε εντός του 2023, καθώς, προς το παρόν, δεν είναι διαθέσιμα τα αντίστοιχα στοιχεία. Η εταιρία μάλιστα αναμένει αύξηση των κερδών για την επόμενη οικονομική χρήση και μένει απλώς να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις, ώστε να φανεί αν τελικά παραμένει ζωντανή στον «πόλεμο» των online αγορών.

e-Fresh.gr | LinkedIn

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.