22 Ιαν 2025
READING

Η «νέα οικονομία» δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα

5 MIN READ

Η «νέα οικονομία» δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα

Η «νέα οικονομία» δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα

Μία νέα πραγματικότητα ανοίγεται μπροστά στην ελληνική οικονομία, «προσκαλώντας», μέσα από τα αποτελέσματα, τη χώρα μας, να εξετάσει, και γιατί όχι, να υιοθετήσει, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, βασιζόμενο σε ένα μεγάλο ποσοστό στους κλάδους της αποκαλούμενης νέας οικονομίας.

Άλλωστε, όπως παρατηρεί κάποιος από την ειδική μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, με τίτλο «Τάσεις του Επιχειρείν», οι συγκεκριμένοι κλάδοι κατάφεραν να «τρέξουν» με τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους κάδους της οικονομίας, ακόμα και τους πιο «παραδοσιακούς παίκτες», το 2023. Την «παράσταση» κατάφεραν να «κλέψουν» κλάδοι όπως της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας και της έρευνας και ανάπτυξης. Μιλώντας με αριθμούς, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι την ώρα που ο υπόλοιπος επιχειρηματικός τομέας κατέγραφε ανάπτυξη 2,8%, οι κλάδοι της «νέας οικονομίας» βρίσκονται σε άλλο επίπεδο, με ρυθμό ανάπτυξης 11,2%.

Το ελληνικό μοντέλο

Στην Ελλάδα, όπως είναι φυσιολογικό σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό, βασιζόμαστε πολύ στο μοντέλο ήλιος-θάλασσα-φαγητό, κοινώς στον τουρισμό. Θα ήταν άδικο να πει κάποιος ότι τα αποτελέσματα δεν είναι θετικά, καθώς, για παράδειγμα, το 2023 αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ, με την χώρα μας να βάζει στα ταμεία της έσοδα ύψους 20,5 εκατ. ευρώ. Κανείς λοιπόν δεν υποστηρίζει ότι ο Τουρισμός δε πρέπει να στηριχθεί. Αντιθέτως, έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, όπως πχ σε νέες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και πολιτικές κινήσεις, όπως αυτές που επέκτειναν την τουριστική περίοδο ή την προσέλευση τουριστών μέσα από τις κρουαζιέρες. Όμως, η αλήθεια είναι ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας πχ, ή διάφορων γεωπολιτικών κρίσεων, αντιληφθήκαμε πόσο εύκολα μπορεί να αλλάξει αυτό που θεωρούσαμε δεδομένο. Γι’ αυτό είναι κομβικής σημασίας, να μη βάζει η χώρα μας «όλα τα αυγά σε ένα καλάθι» και παράλληλα με το κλασικό μοντέλο να στηρίξει και νέους τομείς, τους λεγόμενους «εντάσεως γνώσης».

Εξαιρετικά ευνοϊκές προοπτικές

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους ανθρώπους που υπογράφουν την μελέτη της ΕΤΕ, δεν πρόκειται για ένα… μεμονωμένο φαινόμενο αλλά για μια πραγματικότητα που, όπως φαίνεται, ήρθε για να μείνει. Αυτό γιατί, όπως αναφέρουν οι προβλέψεις, μέχρι το 2030 ο κλάδος της «νέας οικονομίας» διαθέτει τη δυναμική για να κερδίσει μερίδιο 20% στις πωλήσεις του επιχειρηματικού τομέα. Μιλάμε δηλαδή για -σχεδόν- διπλασιασμό από το 2023, που το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 10,9% (7,6% το 2019). Το φαινόμενο αυτό δεν είναι τυχαίο σε καμία περίπτωση και εξηγείται από το γεγονός ότι στη χώρα μας υλοποιείται μία μεγάλη αλλαγή, μέσω της ψηφιοποίησης της οικονομίας, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο ψηφιακός μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τη νέα εποχή που επιχειρείται να εισαχθεί ο δημόσιος τομέας, από πρωτοβουλίες όπως το gov.gr και άλλες.

Ο μοναδικός κλάδος που έφτασε αντίστοιχο ποσοστό αύξησης πωλήσεων το τελευταίο τρίμηνο του 2023, δηλαδή 20%, είναι αυτός των κατασκευών, αφού η έντονη δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στον συγκεκριμένο τομέα τα τελευταία χρόνια, ύστερα από την τρομακτική κάμψη κατά τη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, δικαιολογεί μια τέτοια απόδοση. Μεμονωμένα, «πρωταθλήτριες» αναδείχτηκαν οι εταιρείες που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών πληροφορίας, παρουσιάζοντας -σε αποπληθωρισμένους όρους- αύξηση κατά 23%, με τις εταιρείες πληροφορικής (19%) και R & D – έρευνας και ανάπτυξης (12%) να ακολουθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος των κατασκευαστών έχει θετικό αντίκτυπο και σε άλλους κλάδους, που σχετίζονται μαζί του, αφού παρουσιάζουν αύξηση κι εκείνοι, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη βιομηχανία μεταλλικών προϊόντων (13%), τις υπηρεσίες αρχιτεκτόνων (11%) και τη βιομηχανία ορυκτών (6%).

Στον αντίποδα, δε θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν η μεγάλη άνοδος των πωλήσεων στις χερσαίες μεταφορές, ύψους 23%, αφού αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα των μεγάλων καταστροφών λόγω κακοκαιρίας στην Κεντρική Ελλάδα, και στην επανέναρξη των μεταφορών.

Οικονομία τριών ταχυτήτων

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται στην έκθεση δεν έκρυβαν μεγάλες εκπλήξεις, αφού αποτυπώνεται αυτό που είναι ήδη γνωστό, ότι στις πωλήσεις του επιχειρηματικού τομέα υπάρχουν ουσιαστικά τρεις «ταχύτητες». Στην πρώτη συναντάμε τους κλάδους που σχετίζονται με τις κατασκευές, τις μεταφορές, και, φυσικά την «νέα οικονομία». Στη δεύτερη, βρίσκουμε το χονδρεμπόριο και τους υπόλοιπους βιομηχανικούς κλάδους, οι οποίοι επέδειξαν τάσεις σταθεροποίησης, επηρεαζόμενοι σε σημαντικό βαθμό και από την πτώση που έχει παρουσιάσει η ζήτηση εκτός Ελλάδος. Τέλος, το λιανεμπόριο, χωρίς να μπορέσει να «νικήσει» τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, έδειξε τάσεις υποχώρησης. Το αρνητικό κλίμα μάλιστα συνεχίστηκε και το 2024, καθώς τον Ιανουάριο ο κύκλος εργασιών κατέγραψε πτώση κατά 2,3% και ο όγκος πωλήσεων «γκρεμίστηκε» κατά 8,9%.

Δύσκολο ήταν το κλείσιμο του 2024 και για την λεγόμενη παραδοσιακή βιομηχανία, καθώς οι πωλήσεις κατέγραψαν πτώση 8% στον κλάδο ένδυσης – υφασμάτων, 5% στη βιομηχανία τροφίμων, 4% στη βιομηχανία μετάλλων και 3% στη χημική βιομηχανία. Μεγάλη πτώση κατέγραψε και ο κλάδος των logistics, που έφτασε το 11%, αυτό όμως θεωρείται αποτέλεσμα των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα. Συνοψίζοντας, για το 2023 οι επιχειρηματικές πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο ύψους 3,6% σε αποπληθωρισμένους όρους, ενώ για το 2024 το νούμερο αυτό υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο 4%.

Σε κάθε περίπτωση, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι όπως όλα τα πράγματα στη ζωή αλλάζουν, έτσι και η οικονομία δε μένει σταθερή. Σε μία εποχή που ήδη έχουν αρχίσει και ακούγονται κάποιες δειλές ανησυχίες για ορισμένες προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει, ή αντιμετωπίζει ήδη, η ελληνική οικονομία, μία νέα «διέξοδος» όπως αυτή που μπορούν να προσφέρουν οι κλάδοι της «νέας οικονομίας», προσφέρει όχι μόνο οικονομικά οφέλη, αλλά και την ευκαιρία να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και προσεγγίζουμε το «επιχειρείν» στη χώρα μας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.