21 Δεκ 2024
READING

Eταιρείες λογισμικού: Ψηφιακή μετάβαση, deadlines και συμμαχίες

4 MIN READ

Eταιρείες λογισμικού: Ψηφιακή μετάβαση, deadlines και συμμαχίες

Eταιρείες λογισμικού: Ψηφιακή μετάβαση, deadlines και συμμαχίες

Σε «αγώνα δρόμου» βρίσκονται οι εταιρείες λογισμικού και κάποια από τα πιο ισχυρά ονόματα αυτής της αγοράς, με φόντο την ανάγκη για τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση σε όλα τα επίπεδα τόσο όσον αφορά στο ελληνικό δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα και το σύγχρονο επιχειρείν, με την αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού να γιγαντώνεται ολοένα και περισσότερο και τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για περαιτέρω αύξηση μέσα στα επόμενα χρόνια.

Να θυμίσουμε ότι, όπως είχε εξαγγείλει λίγο πριν την εκπνοή του 2023 ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, επρόκειτο να δοθεί το συνολικό ποσό των 3,5 δισ. ευρώ σε ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας, το οποίο προέρχεται προέρχεται από τον προϋπολογισμό των 2,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και του 1 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ. Όπως είχε τονίσει μάλιστα τότε ο ίδιος, επρόκειτο για το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ στη χώρα για ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας. Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις στον χώρο της πληροφορικής «τρέχουν», όπως τρέχουν και τα αντίστοιχα deadlines για υλοποίηση συγκεκριμένων έργων που πρέπει να φέρουν εις πέρας οι εν λόγω εταιρίες. Ταυτόχρονα, αυξάνονται και οι επιδόσεις, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο που δημιουργεί νέες ανάγκες και στόχους.

Πιο αναλυτικά, αυτή τη στιγμή, οι μεγάλες εταιρείες λογισμικού καλούνται να υλοποιήσουν ψηφιακά έργα (για παράδειγμα, ψηφιακές υπηρεσίες, πληρωμές και καταχώρηση αρχείων) που ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα- έως το 2027. Το χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαίτερα πιεστικό, επομένως απαιτούνται γρήγοροι χειρισμοί και σωστή διαχείριση χρόνου, ενώ παράλληλα, η κρίσιμη σημασία των προϊόντων (όπως ERP και CRM), τα οποία ζητούνται, δεν αφήνουν περιθώρια για τη δημιουργία αναξιόπιστων ή προβληματικών εργαλείων, ακόμη και αν οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει συζήτηση περί παρατάσεων.

Εν τω μεταξύ, οι νέες προκηρύξεις διαγωνισμών και έργων προς υλοποίηση «καλά κρατούν», εντείνοντας τον «πονοκέφαλο» των εταιριών και δημιουργώντας αβεβαιότητα για το αν τελικά θα βγουν εις πέρας.

Ενδεχόμενες συμμαχίες και συνεργασίες είναι μονόδρομος για τις εταιρίες λογισμικού και, ίσως η μόνη λύση και στρατηγική, για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις, απορροφώντας τους απαραίτητους πόρους. Ταυτόχρονα, οι ίδιες οι εταιρίες από πλευράς τους, έχουν ως στόχο να διεκδικήσουν μία θέση στην εκπόνηση μεγάλων ψηφιακών έργων – που, όπως προαναφέραμε, πρόκειται να εκτοξευθούν.

Τα κυρίαρχα ονόματα του κλάδου φαίνεται πως έχουν μπει ήδη στο «παιχνίδι» των συνεργασιών, με τα πρώτα βήματα να έχουν ήδη γίνει.

Οι μεγάλες εξαγορές

Η έντονη ανάγκη για συνέργειες, φέρνει αναπόφευκτα και τα φαινόμενα των εξαγορών, που φαίνεται πως δεν έχουν τέλος.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως, όπως αναφέρει ανάλυση της Optima Bank, από το 2021 ο κλάδος τεχνολογίας και λογισμικού παρουσιάζει τη μεγαλύτερη «κίνηση» και ενεργητικότητα στο πεδίο των εξαγορών, αλλά και των συγχωνεύσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 42 εξαγορές με τη μέση αξία της συμφωνίας να φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ.

Πολύ πρόσφατα, και συγκεκριμένα τον Μάρτιο, η Entersoft, ηγέτιδα στον χώρο, ανακοίνωσε πως περνά στον όμιλο Olympia Group, ιδιοκτησίας του Πάνου Γερμανού. Πιο ειδικά, ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία προχωρά στην εξαγορά του 53,73% της Entersoft, με το συνολικό τίμημα να φτάνει τα 129 εκατ. ευρώ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η Olympia Group, έχει στόχο να καταθέσει προαιρετική δημόσια πρόταση για την απόκτηση του υπόλοιπου ποσοστού των μετοχών της Entersoft.

Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι ο όμιλος θα ελέγχει δύο από τις τρεις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου (τη SoftOne και την Entersoft). Aξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε το γεγονός ότι η SoftOne, της οποίας ο Πάνος Γερμανός κατέχει το 33% των μετοχών, έχει έντονη δραστηριότητα στον κλάδο, με τζίρο που ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ μάλιστα το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε εξαγορές μικρότερης εμβέλειας εταιρειών τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα η Sunsoft – η οποία σχετίζεται με τις ψηφιακές υπηρεσίες για λογαριασμό επιχειρήσεων φιλοξενίας και εστίασης- , της οποία εξαγόρασε το 100%.

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Epsilon Net το 7,5% της οποίας εξαγοράστηκε από την Εθνική Τράπεζα τον Ιούνιο του 2023 για 30,4 εκατ. ευρώ. Όπως προέβλεπε η συμφωνία, η πρώτη θα προσφέρει την ανάπτυξη λύσεων και προϊόντων επιχειρηματικού λογισμικού και fintech.για πεδία που έχουν να κάνουν από το digital marketing, μέχρι χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα και συμβουλευτικό τμήμα.

Οι εξαγορές όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς η Optima, μέσα από την ανάλυσή της, τονίζει και την περίπτωση της εξαγοράς της Byte από την Ideal Holdings, της Intrasoft από τη Netcompany, αλλά και της SingularLogic από τις Epsilon Net και Space Hellas.  Ταυτόχρονα, και άλλες εταιρίες έχουν πάρει για τα καλά τον δρόμο των εξαγορών, με το «κύμα» να φαίνεται πως έχει συνέχεια, υπό το φως της ψηφιακής ανάπτυξης.

ΕΥ: Απαραίτητη η στρατηγική συγχωνεύσεων για τις εταιρείες πληροφορικής | Business Daily

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.