26 Απρ 2024
READING

Παπουτσάνης: Η αύξηση εσόδων, οι επενδύσεις και το ενδεχόμενο εξαγορών

4 MIN READ

Παπουτσάνης: Η αύξηση εσόδων, οι επενδύσεις και το ενδεχόμενο εξαγορών

Παπουτσάνης: Η αύξηση εσόδων, οι επενδύσεις και το ενδεχόμενο εξαγορών

Ως μία χρονιά που θα της επιτρέψει να επιστρέψει στις επιδόσεις του 2022, με τα επίπεδα τζίρου να κυμαίνονται στο επίπεδο των 70 εκατ. ευρώ, υπολογίζει το 2023 η «Παπουτσάνης», η οποία στοχεύει να επιτύχει αύξηση των πωλήσεων κοντά στο 12%.

Στο επίκεντρο του επιχειρηματικού πλάνου που βρίσκεται σε εφαρμογή από τη διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται η αναζήτηση τρόπων για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της κερδοφορίας, η οποία αναμένεται να βασιστεί σε ένα «μείγμα» που θα αποτελείται από μία πολιτική εξωστρέφειας, με διείσδυση σε νέες αγορές, επενδύσεων για τη μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και πιθανές εξαγορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Παπουτσάνης» κατέχει μία θέση ανάμεσα στους πιο σημαντικούς παραγωγούς σαπουνιών και υγρών καλλυντικών στην Ευρώπη, με την παραγωγή της να ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια προϊόντα ετησίως. Στην κατοχή της υπάρχει μία πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής στη Ριτσώνα, στην οποία εργάζονται κοντά στους 200 ανθρώπους, με τα προϊόντα της εταιρείας να έχουν παρουσία σε περισσότερες από 35 χώρες του κόσμου.

Το 2023 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας υποχώρησε σε 62,3 εκατ. ευρώ, από 70,7 εκατ. ευρώ το 2022, μειωμένος σε ποσοστό 12%, με την αξία των εξαγωγών να αντιπροσωπεύει το 55% του συνολικού κύκλου εργασιών.

Η κομβική θέση της σειράς «Αρκάδι»

Σημαντική θέση στη συγκεκριμένη προσπάθεια αναμένεται να έχουν τόσο τα ξενοδοχειακά προϊόντα της εταιρείας, όσο και τα λεγόμενα «επώνυμα», στα οποία πρωταγωνιστεί η σειρά «Αρκάδι».

Ο κλάδος των απορρυπαντικών και καθαριστικών θεωρείται ως εξαιρετικής σημασίας, καθώς υπολογίζεται σε ένα ποσό κοντά στα 250 εκατ. ευρώ, ενώ η συγκεκριμένη σειρά των προϊόντων της «Παπουτσάνης» είναι ιδιαιτέρως ψηλά στις προτιμήσεις του κοινού, ανάμεσα στα προϊόντα της εταιρείας, καθώς το 2023 παρουσίασε αύξηση πωλήσεων κατά 50%, με τον στόχο για το 2024 να κάνει λόγο για άνοδο 85%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει αποφασίσει να ξεκινήσει από τον Απρίλιο μία συστηματική διαφημιστική προσπάθεια, η οποία μάλιστα θα είχε ξεκινήσει νωρίτερα αν δεν είχαν ανακοινωθεί τα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια. Ακόμα, «βάρος» αναμένεται να δοθεί και στην εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας, αφού προσφέρουν σημαντικό μερίδιο των εσόδων της «Παπουτσάνης», ενώ υπάρχουν σχέδια διείσδυσης σε νέες αγορές.

Επενδύσεις και εξαγορές


Ακολουθώντας τις τάσεις και τις ανάγκες της εποχής, η «Παπουτσάνης» έχει συμπεριλάβει στο αναπτυξιακό της πρόγραμμα κινήσεις που θα της επιτρέψουν να μειώσει το κόστος παραγωγής και να καταστεί ακόμα πιο ανταγωνιστική. Για τον σκοπό αυτό, έχει ήδη τεθεί σε στάδιο υλοποίησης επένδυση που αφορά στην
εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, που προορίζονται για την τροφοδότηση του πλήρως καθετοποιημένου εργοστασίου της εταιρείας με φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αυτά θα τεθούν σε λειτουργία σχετικά άμεσα, και συγκεκριμένα τον προσεχή Σεπτέμβριο, όταν και υπολογίζεται ότι θα συνδεθούν με το δίκτυο. Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους, με την απόσβεση του κόστους να υπολογίζεται σε μία περίοδο πολύ κοντά στα τρία χρόνια. Συνολικά, οι φετινές επενδύσεις της εταιρείας υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στα 4,5 εκατ. ευρώ,

Η εταιρεία πάντως δεν σταματά εδώ και έχει πάντα στραμμένη την προσοχή της στον ανταγωνισμό και σε διάφορες ευκαιρίες που μπορεί να παρουσιαστούν. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται το ενδεχόμενο να προβεί σε νέες εξαγορές, αρκεί αυτές να ικανοποιούν τα κριτήρια ανάπτυξης που έχει θέσει η «Παπουτσάνης».

Oι επιπτώσεις από τα κυβερνητικά μέτρα

Σύμφωνα με ανθρώπους της εταιρείας, έντονα ήταν τα -αρνητικά- αποτελέσματα που ακολούθησαν την ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων για την καταπολέμηση της ακρίβειας. Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτουν, η αντίδραση από τους αγοραστές ήταν άμεση, καθώς άπαντες σταμάτησαν τις παραγγελίες στις οποίες είχαν προβεί, εν αναμονή των νέων τιμοκαταλόγων. Προσθέτουν πάντως με νόημα ότι οι ίδιοι αμέσως ακολούθησαν την νέα πραγματικότητα, καθώς προχώρησαν σε μείωση των τιμών κατά 15% από την 1η Μαρτίου, μείωση που πραγματοποιήθηκε πριν τις προσφορές και τις όποιες προωθητικές ενέργειες. Σημείωναν μάλιστα ότι το ίδιο έπραξαν και οι ανταγωνιστές τους, ενώ, σχολιάζοντας τα μέτρα, τόνισαν ότι το αν πραγματικά θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ακρίβειας είναι κάτι που θα κριθεί σε βάθος χρόνου κι όχι άμεσα.

Τι ισχύει για τη διανομή μερίσματος

Ένα από τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν στην Γενική Συνέλευση η οποία είναι προγραμματισμένη εντός του Απριλίου, είναι αυτό της διανομής μερίσματος. Όπως τονίζουν από την «Παπουτσάνης», τα οικονομικά αποτελέσματα είναι τέτοια που επιτρέπουν την επιβράβευση των μετοχών για την στήριξή τους. Για τον λόγο αυτό, αναμένεται να προταθεί η διανομή μερίσματος 0,07 ευρώ ανά μετοχή. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από το ποσό αυτό, αν τελικά εγκριθεί, θα αφαιρεθεί το 0,03 ευρώ το οποίο είχε δοθεί εντός του 2023 υπό τη μορφή προμερίσματος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.