26 Απρ 2024
READING

ΦΑΓΕ: Η εκτόξευση στα κέρδη, το νέο εργοστάσιο και η… απώλεια

4 MIN READ

ΦΑΓΕ: Η εκτόξευση στα κέρδη, το νέο εργοστάσιο και η… απώλεια

ΦΑΓΕ: Η εκτόξευση στα κέρδη, το νέο εργοστάσιο και η… απώλεια

Με κύριο πλεονέκτημά της την εξωστρέφεια που επιδεικνύει επί σειρά ετών (καθώς το 88% των προϊόντων της πωλούνται εκτός Ελλάδας), και εκμεταλλευόμενη την αύξηση των τιμών αλλά και του όγκου πωλήσεων, η ΦΑΓΕ κατάφερε να ολοκληρώσει το 2023 με εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, η ιστορική γαλακτοβιομηχανία είδε τις πωλήσεις της το 2023 να φτάνουν στα 629,2 εκατ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση ύψους 13,9% σε σχέση με το 2022. Αναλύοντας τη συγκεκριμένη επίδοση οι άνθρωποι της εταιρείας, την αποδίδουν σε τρεις παράγοντες. Αρχικά, στις ανατιμήσεις της τιμής των προϊόντων της, καθώς η μέση αύξηση της καθαρής τιμής έφτασε στο 8,6%, στην άνοδο κατά 4,3% του όγκου πωλήσεων αλλά και στην πτωτική τάση του δολαρίου έναντι του ευρώ και της στερλίνας, που είχε θετική επίδραση κατά 1%.

Αναλυτικότερα, η μεγαλύτερη αύξηση των πωλήσεων σε αξία το 2023, σε σχέση με το 2022, σημειώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο (29,4%), με τις ΗΠΑ (13,9%), Ιταλία (11,7%) και Ελλάδα (6,5%) να ακολουθούν. Αναφορικά με τον όγκο πωλήσεων, αυτός παρουσίασε αύξηση ύψους 12,1% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 5,5% στις ΗΠΑ και 1,1% στην Ελλάδα. Στον αντίποδα, ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 2% υπέστη η εταιρεία στον όγκο πωλήσεων στην ιταλική αγορά.

«Εκτόξευση» παρουσιάζεται στα μικτά κέρδη, τα οποία έφτασαν στα 292,2 εκατ. δολάρια, πετυχαίνοντας αύξηση ύψους 70%. Η επίδοση αυτή οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στη μείωση του κόστους παραγωγής, η οποία στηρίχθηκε κυρίως στη μείωση της τιμής του γάλακτος κατά 31,7% στην Ελλάδα και κατά 21,4% στο εργοστάσιο των ΗΠΑ. Επίσης, μεγάλη αύξηση καταγράφεται και στα λειτουργικά κέρδη της γαλακτοβιομηχανίας, τα οποία σημείωσαν άνοδο ύψους 124,3%, φτάνοντας στα 125,8 εκατ. δολάρια, ενώ τριπλασιασμός σημειώθηκε στα κέρδη προ φόρων, τα οποία έφτασαν στα 117,5 εκατ. δολάρια, από 35,9 εκατ. δολαρίων το 2022. Τέλος, σπουδαία είναι και η αύξηση στα καθαρά κέρδη, τα οποία ανέβηκαν στα 82,7 εκατ. δολάρια έναντι 29,3 εκατ. δολαρίων το 2022.

Κεφάλαιο ΗΠΑ

Σημαντικότατες επιδόσεις καταγράφει η ΦΑΓΕ στην αγορά των ΗΠΑ, καθώς βρίσκεται στην πρώτη θέση στην κατηγορία του στραγγιστού γιαουρτιού, καταλαμβάνοντας μερίδιο 29,9% στην αγορά το 2023. Συνολικά στην κατηγορία του γιαουρτιού η ελληνική γαλακτοβιομηχανία βρίσκεται στην τέταρτη θέση, έχοντας μερίδιο 4,8% σε αξία και 3,8% σε όγκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΦΑΓΕ δεν αποδέχεται τα συγκεκριμένα ποσοστά και θεωρεί ότι οι εταιρείες που έχουν προχωρήσει στις συγκεκριμένες έρευνες τής αποδίδουν μικρότερο ποσοστό από το πραγματικό, ενώ κάνουν λόγο για ύπαρξη σημαντικών περιορισμών στη διαθεσιμότητα των σχετικών στοιχείων. Υπενθυμίζεται ότι η αγορά των ΗΠΑ είναι αρκετά ανταγωνιστική καθώς η ΦΑΓΕ έχει να ανταγωνιστεί εταιρείες όπως η General Mills, η Danone, η Stonyfield, η Oikos και η Chobani.

Τι συμβαίνει στη Βρετανία

Η βρετανική αγορά δεν ξεφεύγει από την τάση που επικρατεί σε αρκετές χώρες στην κατηγορία του γιαουρτιού, και θέλει τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας να βρίσκονται στη πρώτη θέση των προτιμήσεων του καταναλωτικού κοινού. Από την πλευρά της, η ΦΑΓΕ, για το 2023, βρίσκεται στην 5η θέση συνολικά στην αγορά του γιαουρτιού και την τρίτη στο γιαούρτι ελληνικού τύπου. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένα αγορά είδε αύξηση στην αξία αγορών (11,6%) λόγω του πληθωρισμού, ταυτόχρονα όμως ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 2,9%. Όπως είπαμε, στη πρώτη θέση βρίσκονται τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία απολαμβάνουν μερίδιο αγοράς 18% σε αξία και 27,9% σε όγκο, με το μερίδιο αγοράς της ΦΑΓΕ σε αξία να φτάνει στο 5,3% του συνόλου, ποσοστό που φτάνει το 3,3% σε όγκο. Πολύ καλύτερες είναι οι επιδόσεις της στην κατηγορία του ελληνικού γιαουρτιού, αφού η γαλακτοβιομηχανία κατέχει ποσοστό 12,5% σε αξία και 7% σε όγκο στο σύνολο της αγοράς, έχοντας μπροστά της μόνο τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και την Yeo Valley Organic.

Οι επιδόσεις στην Ιταλία

Στην Ιταλία η ΦΑΓΕ μπορεί να είδε τον όγκο πωλήσεων να μειώνεται κατά 0,3% το 2023, την ίδια ώρα όμως η αξία των πωλήσεων κινήθηκε ανοδικά σε ποσοστό 11,0%, αντιστρέφοντας την κατάσταση υπέρ της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας.

Σημαντική επιτυχία για το Total, το οποίο κατέχει μερίδιο 25,3% για το 2023 και βρέθηκε στη πρώτη θέση των πωλήσεων σε αξία στο ιταλικό απλό γιαούρτι, μια κατηγορία που αντιπροσωπεύει το 19,6% της συνολικής αγοράς. Σημειώνεται ότι, και στην ιταλική αγορά, στη πρώτη θέση βρίσκονται τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, κερδίζοντας μερίδιο αγοράς 18,6% σε αξία και 22,4% σε όγκο. Για το 2023, η ΦΑΓΕ κατέκτησε μερίδιο 8,1% σε αξία και 4,5% σε όγκο.

Η ελληνική… απώλεια

Με τη χώρα μας να ακολουθεί κι εκείνη την τάση που ευννοεί τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία καταλαμβάνουν μερίδιο αγοράς 32,8% σε όγκο και 20,7% σε αξία, η ΦΑΓΕ υποχώρησε το 2023 στη 2η θέση, με μερίδιο 16,2% σε όγκο και 18,9% σε αξία. Όπως σημειώσαμε πάντως, η εταιρεία διαθέτει σχεδόν 9 στα 10 προϊόντα της στην ξένη αγορά.

Για τον λόγο αυτό, η προσοχή της ΦΑΓΕ στρέφεται κυρίως στο εξωτερικό, στο οποίο επιθυμεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την παρουσία της. Για να το πετύχει αυτό έχει στηρίξει μεγάλο μέρος του σχεδίου της στο νέο της εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής, και θα λειτουργήσει στην Ολλανδία. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες θα μπορέσει να τεθεί σε πλήρη λειτουργία πριν από το 2028, και θα ενισχύσει σημαντικά την παραγωγή της γαλακτοβιομηχανίας αλλά και την ανταγωνιστικότητά της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.