26 Απρ 2024
READING

Aφοί Ανδρεάδη: Ο διεθνής παίκτης στη φιλοξενία και οι επόμενες κινήσεις

4 MIN READ

Aφοί Ανδρεάδη: Ο διεθνής παίκτης στη φιλοξενία και οι επόμενες κινήσεις

Aφοί Ανδρεάδη: Ο διεθνής παίκτης στη φιλοξενία και οι επόμενες κινήσεις

Η Χαλκιδική αποτελούσε ανέκαθεν το επενδυτικό ορμητήριο του ομίλου Sani/Ikos και της οικογένειας Ανδρεάδη. Κάτι που φαίνεται τόσο από τις έως τώρα κινήσεις όσο και από τις σχεδιαζόμενες για το προσεχές χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό και ετοιμάζει να επενδύσει σε νέα ξενοδοχειακή μονάδα στη θέση «Μετόχι Σταυρονικήτα» στη Χαλκιδική, σε μικρή απόσταση από το υπερπολυτελές τουριστικό θέρετρο, Sani Resort, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τον όμιλο.

Τα αδέρφια Σταύρος και Ανδρέας Ανδρεάδης έχουν καταφέρει να αφήσουν εντονότατο το αποτύπωμά τους στον τουρισμό με μακρά πορεία και σημαντικές κινήσεις σε αυτόν. Η έναρξη της πορείας του ομίλου πηγαίνει αρκετά πίσω στο χρόνο για να μπορέσει κανείς να ξετυλίξει το κουβάρι. Η αρχή έγινε πριν από 50 χρόνια όταν και δημιουργήθηκε το Sani Resort, ως αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και αφοσίωσης σε ένα ξεχωριστό τουριστικό προϊόν από τους δύο επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε αυτό που κάνουν. Ακολούθησε στη συνέχεια το πρωτοποριακό μοντέλο των Ikos Resorts και η οικογενειακή επιχείρηση επεκτάθηκε με τον καιρό σε κορυφαίες παραθαλάσσιες τοποθεσίες της Μεσογείου, προσφέροντας στους επισκέπτες ξεχωριστές εμπειρίες και ποιοτική, ζεστή, εξυπηρέτηση. Το εγχείρημα αυτό ήρθε στην πορεία να υποστηρίξει ο CoCEO και CoManaging Partner του ομίλου, Mathieu Guillemin, γεγονός που επέφερε ρεκόρ επιδόσεων και οδήγησε το 2022 στη συμμαχία με την GIC, το επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης και έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές παγκοσμίως.

Tα αδελφοί Ανδρεάδη

Ο Σταύρος Ανδρεάδης διαδραμάτισε ενεργό ρόλο σε συλλογικούς φορείς του Τομέα Φιλοξενίας και Τουρισμού, ενώ υπηρέτησε ως Πρόεδρος του ΣΕΤΕ- Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων – κοινωνικός εταίρος- για οκτώ χρόνια (2001−2008). Το 2013, η Ernst & Young τον ανακήρυξε “Έλληνα πρωτοπόρο επιχειρηματία της χρονιάς”. Ο Δρ. Ανδρέας Ανδρεάδης, έχει διατελέσει Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και την περίοδο 2011-2017, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΤΕ, ενώ ήταν ο εμπνευστής της Marketing Greece και του INΣETE, δύο μη κερδοσκοπικών οργανισμών για την επίσημη προβολή της ελληνικής ταξιδιωτικής βιομηχανίας με τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.

Για να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε την ξεχωριστή αυτή διαδρομή των δύο επιχειρηματιών θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Sani ξεκίνησε αποτελώντας μία παραδοσιακή οικογενειακή επιχείρηση στην Χαλκιδική τη δεκαετία του ’70. Πρόεδρο είχε τον Σταύρο Ανδρεάδη και διευθύνοντα σύμβουλο τον Ανδρέα Ανδρεάδη. Με τα χρόνια εξελίχθηκε στον ταχύτερα αναπτυσσόμενο ξενοδοχειακό όμιλο της Μεσογείου, έχοντας στην ομπρέλα του all-inclusive θέρετρα πολυτελείας και ένα πρωτοποριακό μοντέλο καθετοποιημένης λειτουργίας ως owner, developer και operator ταυτόχρονα, κάτι που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στον κόσμο.

Αργότερα, και συγκεκριμένα το 2015, με ομάδα μετόχων και τον Mathieu Guillemin δημιουργήθηκε ο όμιλος Sani/Ikos, έχοντας και την υποστήριξη διεθνών επενδυτικών σχημάτων. Τα κεφάλαια που απορρόφησε οδήγησαν τον όμιλο σε τετραπλασιασμό του μεγέθους και των περιουσιακών του στοιχείων μέσα σε διάστημα επτά ετών. Η στρατηγική του επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια της περιόδου της πανδημίας. Στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία ο όμιλος Sani/Ikos επέδειξε ανθεκτικότητα, διατήρησε σε υψηλά επίπεδα τις οικονομικές του επιδόσεις και προετοιμάστηκε για την επόμενη μέρα.

Το 2022 ο Όμιλος Sani/Ikos προχώρησε σε συμφωνία με το επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης GIC, συναλλαγή που οδήγησε σε αποτίμηση της αξίας του στα 2,3 δισ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή, στο τιμόνι της επιχείρησης βρίσκονται ο Aνδρέας Ανδρεάδης και ο Mathieu Guilleman, με τον Σταύρο Ανδρεάδη στη θέση του επίτιμου προέδρου.

Επενδύσεις πάνω από 900 εκατομμύρια ευρώ

Για τα επόμενα πέντε χρόνια, το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου ξεπερνά τα 900 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υφιστάμενων ξενοδοχείων και την επέκταση του Ikos brand στη Μεσόγειο, με δύο ακόμη πολυτελή all-inclusive θέρετρα. Μέσα από το πλάνο αυτό θα δημιουργηθούν πάνω από 2.900 νέες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή έως το 2025. Nα σημειωθεί ότι ήδη ο όμιλος έχει βάλει στα σκαριά επένδυση ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ στα Χανιά. Πιο συγκεκριμένα, τo 2025 θα ανοίξει το Ikos Kissamos Resort, που σηματοδοτεί την άφιξη του ομίλου με το ελληνικό DNA στο νησί. Το θέρετρο θα διαθέτει 414 δωμάτια, bungalows και βίλες σε έκταση 200 στρεμμάτων και παραλία 600 μέτρων.

Επίσης ένα ακόμα θέρετρο του ομίλου θα κατασκευαστεί στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας και, βάσει χρονοδιαγράμματος, θα κάνει πρεμιέρα το 2026. Το Ikos Cortesia θα είναι το τρίτο resort του ομίλου στην Ιβηρική χερσόνησο μετά τα δύο πολυτελή συγκροτήματα, το Ikos Andalusia και το Ikos Porto Petro, που ήδη λειτουργούν στην Ισπανία υπό το εμπορικό σήμα Ikos. Το πρώην Alfamar Beach Resort, τη θέση του οποίου θα πάρει το Ikos Cortesia, θα ανακατασκευαστεί και θα επαναλειτουργήσει ως allinclusive θέρετρο, δυναμικότητας 448 δωματίων, βιλών και bungalows.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.