26 Απρ 2024
READING

Aλ. Χατζηελευθερίου: Δημιουργώντας έναν… «μονόκερο»

5 MIN READ

Aλ. Χατζηελευθερίου: Δημιουργώντας έναν… «μονόκερο»

Aλ. Χατζηελευθερίου: Δημιουργώντας έναν… «μονόκερο»

Ο Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου είναι ένας από εκείνους τους ανθρώπους που η ιστορία τους στην επιχειρηματικότητα βασίζεται σε μία απλή αρχή. Ανακαλύπτουμε μία ανάγκη της αγοράς και φροντίζουμε να την καλύψουμε. Κάπως έτσι, ο 44χρονος επιχειρηματίας προχώρησε το 2013 στην ίδρυση της Blueground, μιας εταιρείας που «φλερτάρει» με την αποτίμηση του 1 δισ., που θα της επιτρέψει να κατακτήσει τον τίτλο του «μονόκερου», που συνοδεύει τις startups που καταφέρνουν το συγκεκριμένο επίτευγμα.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Όπως αναφέραμε, ο κ. Χατζηελευθερίου πρώτα ήρθε ο ίδιος αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα και στη συνέχεια αναζήτησε τρόπους για να το λύσει, και μαζί να προχωρήσει στη δημιουργία μίας εταιρείας που από την αρχή κατάφερε να ξεχωρίσει. Συγκεκριμένα, ο ίδιος χρειάστηκε να ταξιδέψει πολύ, εξαιτίας των επαγγελματικών υποχρεώσεων που είχε, τόσο ως σύμβουλος επιχειρήσεων στη McKinsey, όσο και ως μέλος του τμήματος στρατηγικής της Samsung. Όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, είχε χρειαστεί να ζήσει σε 12 διαφορετικές πόλεις, για χρονικά διαστήματα που ξεκινούσαν από μερικές εβδομάδες και έφταναν μέχρι και στους εννέα μήνες. Η εμπειρία του από τα ξενοδοχεία δε τον ικανοποιούσε. Εκτός από το γεγονός ότι τα δωμάτια ήταν μικρά σε σύγκριση με ένα σπίτι, και ότι θα προτιμούσε έναν χώρο που να του θυμίζει το σπίτι του, από τη στιγμή που θα έπρεπε να μείνει σε αυτό μεγάλα χρονικά διαστήματα, το κόστος για τα δωμάτια αυτά ήταν υπερβολικά μεγάλο. Εναλλακτική δεν έμοιαζε να υπήρχε, αφού σίγουρα μόνο εύκολο δε θα ήταν να βρεθεί ένα διαμέρισμα για ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Κάπως έτσι, στο μυαλό του Αλέξανδρου Χατζηελευθερίου γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσει μία υπηρεσία η οποία θα προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία διαμονής σε χαμηλότερο κόστος. Για τον σκοπό αυτό σκέφτηκε ότι η λύση θα είναι να ενοικιάζει σπίτια από ιδιώτες (όπως συνέβαινε αρχικά, με τους ιδιοκτήτες να εξασφαλίζουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα), και να τα μετατρέπει σε υψηλού επιπέδου ενοικιαζόμενες κατοικίες, με διάρκεια μίσθωσης άνω των 30 ημερών. Η εταιρεία είχε ως στόχο την δημιουργία πολυτελών κατοικιών προκειμένου αυτές να ενοικιάζονται σε ταξιδιώτες και στελέχη εταιρειών που αναζητούν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.  Τα σπίτια της Blueground θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλά χαρακτηριστικά, να είναι επιπλωμένα και να προσφέρουν πλήρεις υπηρεσίες καθαριότητας.

Με αυτό στο μυαλό του, και μαζί με τους Αλέξη Μαραγκό, Πέννυ Παπακωνσταντίνου και Ανδρέα Νεζερίτη, προχωρά το 2013 στην ίδρυση της Blueground. Αρχικά το Project ξεκίνησε με τους δύο πρώτους, ενώ στη συνέχεια στην ιδέα πίστεψαν και συμμετείχαν ο 27άχρονος τότε Ανδρέας Νεζερίτης και η 26άχρονη Πένυ Παπακωνσταντίνου.

Η πορεία προς την κορυφή

Παρά τις αρχικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις, η ιδέα της Βlueground αποδίδει, με αποτέλεσμα να έχει κερδίσει την προσοχή σημαντικών επενδυτικών σχημάτων, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το wealth fund ADQ του Άμπου Ντάμπιμ ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι Angel Investor της Blueground ήταν ο Απόστολος Αποστολάκης. Το 2023 μάλιστα τα έσοδα της ξεπέρασαν τα 550 εκατ. δολάρια, ενώ οι προβλέψεις για το 2024 είναι ακόμα πιο αισιόδοξες.

Σημαντική πορεία στην εξέλιξη της εταιρείας διαδραμάτισε η εξωστρέφεια που επιδεικνύει, ενώ δε διστάζει να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που αντλεί προκειμένου να προχωρά σε εξαγορές άλλων εταιρειών, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Tabas, την Travelers Haven και την Nestpick, ενώ το «βλέμμα» της στρέφεται και προς την Wall Street, με το ενδεχόμενο εισόδου της να θεωρείται πιθανό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023 ήταν έτος-ορόσημο για την Blueground καθώς κατάφερε να γίνει το μεγαλύτερο παγκόσμιο δίκτυο επιπλωμένων ενοικιάσεων για διαμονές 30+ ημερών. Το τέλος της χρονιάς την βρήκε με 15.000 διαμερίσματα σε 32 πόλεις και 17 χώρες του κόσμου, ενώ στα χρόνια δραστηριοποίησής της φιλοξένησε 50.000 επισκέπτες. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρείας, στόχος τους είναι να φτάσουν τα 40.000 διαμερίσματα σε 50 πόλεις έως το 2025.

To πρόσφατο deal με… άρωμα ανατολής!

Η εξέλιξη της εταιρείας του επιτυχημένου επιχειρηματία δε σταματά εδώ. Αντιθέτως, μόλις πριν λίγες μέρες η Blueground προχώρησε σε συμφωνία με την Chic Republic Public Company Limited, για αποκλειστικό δικαίωμα δικαιοχρησίας (franchising), για τη λειτουργία διαμερισμάτων Blueground στην Ταϊλάνδη.

Στόχος της Blueground Thailand είναι να διαχειριστεί  3.000 επιπλωμένα διαμερίσματα υψηλής ποιότητας, για ενοικιάσεις ευέλικτης χρονικής διάρκειας, σε τέσσερις πόλεις της Ταϊλάνδης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη συμφωνία είναι η δεύτερη της Blueground με… άρωμα ανατολής, μετά από εκείνη για την Mitsubishi Estate για τη δημιουργία της Blueground Japan.

Μάλιστα, τα πρώτα διαμερίσματα θα είναι διαθέσιμα για τους διεθνείς εταιρικούς ταξιδιώτες στην Μπανγκόκ από τα μέσα του 2024.

Ο Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου αποτελεί έναν σύγχρονο και αυτοδημιούργητο επιχειρηματία, που κατάφερε να μετατρέψει την αρχική του ιδέα σε μία εταιρεία που πλέον διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο 15.000 διαμερισμάτων σε 32 πόλεις διεθνώς και οδεύει ολοταχώς προς το να χαρακτηριστεί «μονόκερος» δηλαδή η αποτίμησή της να ξεπεράσει το 1 δισ.  Αυτό καθώς, το Found.ation, σε έκθεσή του με θέμα το ελληνικό startup οικοσύστημα εκτίμησε ότι η αποτίμηση της Blueground κυμαίνεται μεταξύ 600 και 800 εκατ. ευρώ, την ώρα που η εταιρεία έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από 250 εκατ. δολάρια σε κεφάλαια.Όχι κι άσχημα, αν σκεφτεί κανείς ότι όλα αυτά τα πέτυχε σε κάτι περισσότερο από μία δεκαετία. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.