26 Απρ 2024
READING

ΒΙΑΝΕΞ: Οι νέες επενδύσεις της ιστορικής φαρμακοβιομηχανίας

4 MIN READ

ΒΙΑΝΕΞ: Οι νέες επενδύσεις της ιστορικής φαρμακοβιομηχανίας

ΒΙΑΝΕΞ: Οι νέες επενδύσεις της ιστορικής φαρμακοβιομηχανίας

Ρίγη συγκίνησης σκόρπισε πριν μερικές εβδομάδες η επετειακή καμπάνια της ΒΙΑΝΕΞ, επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την δραστηριοποίηση της οικογένειας Γιαννακόπουλου στον χώρο του φαρμάκου.

Τότε, με ένα σποτ στο οποίο πρωταγωνιστική θέση είχε η προηγούμενη γενιά της οικογένειας, δηλαδή τα αδέρφια Παύλος, Θανάσης και Κώστας Γιαννακόπουλος, η φαρμακοβιομηχανία τίμησε για ακόμα μία φορά τους ιστορικούς της ηγέτες, περνούσε όμως ταυτοχρόνως το ηχηρό μήνυμα ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έχει πάρει πλέον στους δικούς του ώμους μια μεγάλη ευθύνη. Μια ευθύνη που σχετίζεται όχι μόνο με τη συνέχιση της εταιρείας στον δρόμο των επιτυχιών αλλά και με το πέρασμά της στην επόμενη εποχή.

Οι δύο νέες επενδύσεις

Υπό την διοίκηση του 50χρονου, πλέον, Δημήτρη Γιαννακόπουλου, η ΒΙΑΝΕΞ έχει καταφέρει σπουδαία επιτεύγματα, αφού καταφέρνει να ξεπερνά ακόμα και τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες που έχουν παρουσία στη χώρα μας. Για το 2024, ο κύκλος εργασιών υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 500 εκ. ευρώ το 2024, ενώ ο όμιλος ΒΙΑΝΕΞ διαθέτει παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες, έχοντας ως εφόδια τον άριστο στρατηγικό σχεδιασμό για την υλοποίηση του οράματος της διοίκησης.

Στο πλαίσιο της επέκτασης των δραστηριοτήτων της, η ελληνική βιομηχανία ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε μία στρατηγική συνεργασία με τις 2 ελληνικές εταιρείες γενετικής iDNA Genomics και iDNA Laboratories, σε ιατρικό και εμπορικό επίπεδο αντίστοιχα, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ιατρικής Ακριβείας και Γονιδιωματικής Ανάλυσης (DNA Test) με στόχο την εξατομικευμένη φροντίδα της υγείας.

Συγκεκριμένα, ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ θα συμμετέχει πλέον στο μετοχικό κεφάλαιο της iDNA, σε μία κίνηση που αποσκοπεί στην ακόμα μεγαλύτερη δραστηριοποίησή του στον τομέα της πρόληψης, ενώ ταυτοχρόνως προάγει την καινοτομία στον τομέα της υγείας μέσα από προϊόντα που έχουν χαρακτηρισθεί πρωτοπόρα και βοηθούν τόσο στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων, όπως είναι οι καρδιαγγειακές, καθώς και στην θεραπεία χρόνιων, όπως η κατάθλιψη και η παχυσαρκία.

Πρόκειται για προϊόντα τα οποία είναι αποτέλεσμα εκτεταμένης έρευνας και ανάπτυξης και έχουν λάβει διεθνή αναγνώριση καθώς και πιστοποίηση CE IVD. Παράλληλα, κατά τη διαδικασία παραγωγής τους γίνεται χρήση εξειδικευμένης επιστημονικής τεχνογνωσίας σε εργαστηριακό εξοπλισμό τελευταίας γενιάς. Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ αναλαμβάνει την προώθηση των γενετικών αναλύσεων σε ελληνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Οι γενετικές αναλύσεις απευθύνονται σε επιστήμονες υγείας στοχεύοντας στην εξατομίκευση της κλινικής φροντίδας μέσα από τον έλεγχο γενετικών προδιαθέσεων για ασθένειες αλλά και απόκριση σε φαρμακευτική αγωγή. Η δύναμη της γνώσης και η εξέλιξη της επιστήμης αποτελούν για τον Όμιλο ΒΙΑΝΕΞ την κινητήρια δύναμη επέκτασης και βελτίωσης των υπηρεσιών της προς τους επαγγελματίες υγείας προς όφελος των ασθενών.

Με όνομα βαρύ σαν ιστορία

Υπενθυμίζεται ότι η ΒΙΑΝΕΞ αποτέλεσε τη φυσική διάδοχο της ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ, που είχε ιδρυθεί το 1960, καθώς το 1971 έγινε ανώνυμη εταιρεία και μετονομάστηκε σε ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. Η βιομηχανική δραστηριότητα της εταιρείας ξεκίνησε το 1977, όταν ξεκίνησε να λειτουργεί και το πρώτο εργοστάσιο. Χαρακτηριστικό της επιτυχίας ήταν το γεγονός ότι μέχρι το 1999, η ΒΙΑΝΕΞ έχει αποκτήσει τέσσερα υπερσύγχρονα εργοστάσια σε Αττική και Αχαΐα, ενώ στη Βαρυμπόμπη ιδρύει τα γραφεία της κεντρικής διοίκησης και το κέντρο διανομής τελικών προϊόντων.

Ακόμα, το 1995 ιδρύθηκε η θυγατρική εταιρεία ΒΙΑΝ Α.Ε. για τη διακίνηση και εμπορία γνωστών μη συνταγογραφουμένων φαρμακευτικών προϊόντων (ΜΗΣΥΦΑ), συμπληρωμάτων διατροφής, διαγνωστικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων.

Πιο ενεργό ρόλο στη διοίκηση της εταιρείας ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανέλαβε το 2004, μέσα από τα καθήκοντα του πρώτου αντιπροέδρου, ενώ ο Έλληνας επιχειρηματίας ανέλαβε ουσιαστικά την διοίκηση της εταιρείας από τον πατέρα του Παύλο τον Ιανουάριο του 2012, όταν ανέλαβε και καθήκοντα αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου, εκτός από αυτά του Αντιπροέδρου Δ.Σ της ΒΙΑΝΕΞ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε μία κίνηση με μεγάλο συμβολισμό, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ορίστηκε Πρόεδρος Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε το 2019, καθώς όσο ο Παύλος Γιαννακόπουλος ήταν εν ζωή διατηρούσε τον συγκεκριμένο τίτλο.

Υπό την καθοδήγηση του Έλληνα επιχειρηματία, η ΒΙΑΝΕΞ έχει προχωρήσει σε σημαντικές κινήσεις, όπως η εξαγορά της εταιρίας ΦΑΡΜΑΝΕΛ Α.Ε από τη ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε, η οποία ιδρύθηκε το 1991 και απασχολεί 48 εργαζομένους, η οποία ανακοινώθηκε το καλοκαίρι του 2019. Φυσικά, κορυφαία στιγμή αποτελεί η λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων του ομίλου ΒΙΑΝΕΞ στο Γέρακα Αττικής, το 2022, με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να ανακοινώνει διετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 40 εκατ. ευρώ, με ενίσχυση των παραγωγικών μονάδων του ομίλου στην Ελλάδα, δημιουργία κέντρου έρευνας και τεχνολογίας στην Πάτρα αλλά και άνοιγμα στα Βαλκάνια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.