26 Απρ 2024
READING

Το σχέδιο της ΔΕΗ να γίνει νο2 πάροχος στις τηλεπικοινωνίες

4 MIN READ

Το σχέδιο της ΔΕΗ να γίνει νο2 πάροχος στις τηλεπικοινωνίες

Το σχέδιο της ΔΕΗ να γίνει νο2 πάροχος στις τηλεπικοινωνίες

«Φωτιά» στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ήρθε να βάλει η ΔΕΗ του Γιώργου Στάσση, καθώς πρόσφατα ανακοίνωσε τα σχέδιά της για οπτική ίνα μέχρι το σπίτι, βάζοντας δύσκολα στους υπόλοιπους παρόχους και ιδιαίτερα σε Nova και Vodafone.

Η είσοδος της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες ήταν γνωστή εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε και επίσημα ο σχεδιασμός. Ανακατεύοντας παράλληλα την τράπουλα, καθώς πλέον μπαίνει στο παιχνίδι και ένας τέταρτος παίκτης, που εφόσον ολοκληρώσει εντός χρονοδιαγράμματος το επενδυτικό του πλάνο, μπορεί κάλλιστα να γίνει ο δεύτερος ισχυρότερος στην αγορά.

Το επενδυτικό πλάνο και ο σχεδιασμός

H ΔΕΗ FiberGrid με στοχευμένο πλέον πρόγραμμα και με περίπου 680 εκατ. ευρώ «δύναμη πυρός», θέλει να κάνει δίκτυο οπτικών ινών FTTH που να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι τέλος του 2024, σε 1,7 εκατ. μέχρι τέλος του 2025 και σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με το κατασκευαστικό σχέδιο που ανακοίνωσε, πρόκειται να καλύψει περιοχές στις οποίες έχουν αναλάβει να επενδύσουν Vodafone και Nova, οι οποίες όμως προχωρούν με πιο αργούς ρυθμούς τα πλάνα τους.

Και αυτό μάλλον είναι η αρχή, καθώς σε δεύτερη φάση και αφού έχει αναπτύξει το δίκτυο οπτικών ινών, τότε θα μπορούσε να φιλοξενήσει και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5G. Πράγμα που όμως ακόμα δεν είναι στα άμεσα πλάνα της εταιρείας.

Μάλιστα η ΔΕΗ έχει και συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων, καθώς αναπτύσσει εναέρια δίκτυα, κάτι που οι υπόλοιποι τρεις (ΟΤΕ-NovaVodafone) δεν έχουν κάνει. Παράλληλα, ενσωματώνοντας δίκτυο οπτικής ίνας στο υπάρχον ενεργειακό δίκτυο, η ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει το τηλεπικοινωνιακό της δίκτυο με κόστος σημαντικά χαμηλότερο, συγκριτικά με τους υπόλοιπους παρόχου, που αναπτύσσουν υπόγεια δίκτυα, τα οποία έχουν και υψηλότερο κόστος.

Η ΔΕΗ σκοπεύει να διαθέσει μέσω χονδρικής το νέο δίκτυο με δύο τρόπους. Ο πρώτος αφορά στην διάθεση χονδρικής υπηρεσίας bitstream με ταχύτητες που μπορούν να φτάνουν έως και τα 10 Gbps. O δεύτερος είναι με την διάθεση υπηρεσίας σκοτεινής ίνας (dark fiber), με την οποία ο κάθε πάροχος μπορεί να προσφέρει στον τελικό πελάτη του ό,τι υπηρεσίες επιθυμεί.

Τι έχει κάνει ο ανταγωνισμός

Κυρίαρχος του παιχνιδιού στο δίκτυο FTTH είναι ο ΟΤΕ, έχοντας ανακοινώσει επενδυτικό πλάνο 3 δις. ευρώ μέχρι το 2027. Πλέον η οπτική ίνα έχει φτάσει σε 1,331 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2023 και έχει εγκαταστήσει πάνω από το 80% των γραμμών FTTH της χώρας.

Ο όμιλος συνεχίζει τη σημαντική του επένδυση σε δίκτυα οπτικών ινών στην Ελλάδα, στοχεύοντας να φτάσει περίπου τα 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις με υποδομή FTTH μέχρι το 2027, ενώ στοχεύει να φτάσει περίπου 1,8 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2024.

Η Nova είναι εκείνη που έρχεται δεύτερη πίσω από τον ΟΤΕ, έχοντας ανακοινώσει επενδυτικό πλάνο 2 δις ευρώ, εκ των οποίων 500 εκατ. ευρώ είχαν ήδη επενδυθεί ως το τέλος του 2023. Ωστόσο εάν προχωρήσει γρήγορα η ΔΕΗ, η θέση της κινδυνεύει.

Μέχρι στιγμής η Nova έχει το 2ο μεγαλύτερο δίκτυο οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) στη χώρα, με 300.000 σπίτια και 52.000 κτίρια να έχουν ήδη εγκατάσταση, ενώ έχει πλάνο η οπτική ίνα να έχει φτάσει σε 1 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε όλη την Ελλάδα, ως το πρώτο τρίμηνο του 2026.

Η Vodafone έρχεται τρίτη καθώς έχει υλοποιήσει 280.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι (FTTH) και έχει κατασκευάσει 450.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (FTTC), οι οποίες σταδιακά θα μετατρέπονται σε FTTH, με στόχο την εγκατάσταση 850.000 γραμμών FTTH μέχρι το 2026.

Έχει μείνει πίσω η Ελλάδα

Η είσοδος της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες μπορεί να σημαίνει αύξηση του ανταγωνισμού, ωστόσο μπορεί να βοηθήσει στο να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους της ΕΕ, καθώς ήδη παραμένει πολύ πίσω στις ταχύτητες ίντερνετ και στη διείσδυση των οπτικών ινών σε σχέση με άλλα κράτη της Ευρώπης.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤΤ, το 45% του συνόλου των χρηστών internet στην Ελλάδα έχει σύνδεση με ταχύτητα 24 Mbps, το 30% έχει ταχύτητα 50 Mbps και το 25% έχει ταχύτητα 100 Mbps.

Μάλιστα, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, η Ελλάδα βρίσκεται στην 101η θέση παγκοσμίως, πίσω από Αλβανία, Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν.

Η μέση ταχύτητα (download) τον Ιανουάριο στην Ελλάδα κινήθηκε στα επίπεδα των 50,12 Mbps και στο Upload 9,45 Mbps όσον αφορά την σταθερή τηλεφωνία σε σύνολο 181 χωρών, ενώ η μέση ταχύτητα σε Download ήταν 92.26 Mbps και Upload 44.65 Mbps (σχεδόν διπλάσια δηλαδή από αυτή της Ελλάδας στο Download και σχεδόν πενταπλάσια στο Upload).

Αυτή η κάκιστη επίδοση, πυροδότησε την απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, να καλέσει και τους τέσσερις παρόχους στο γραφείο του την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου να ληφθούν από κοινού αποφάσεις για να τρέξουν οι επενδύσεις γρηγορότερα και πιο στοχευμένα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.