26 Απρ 2024
READING

ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Citius, Altius, Fortius

6 MIN READ

ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Citius, Altius, Fortius

ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Citius, Altius, Fortius

36.890 εργαζόμενοι, 525 καταστήματα, 7 κέντρα διανομής στην Ελλάδα, 4 κέντρα διανομής παραγγελιών eMarket, 3.000 προμηθευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έσοδα 5 δις € ετησίως και μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα 33,5%.

Αυτά είναι μερικά από τα επιτεύγματα του Σκλαβενίτη, την ώρα που, όπως όλα δείχνουν, ο γίγαντας του λιανεμπορίου στην Ελλάδα είναι έτοιμος για το επόμενο μεγάλο του βήμα στην Κύπρο. Μέσα στο επόμενο τρίμηνο ο όμιλος Σκλαβενίτη προχωρά – σύμφωνα με πληροφορίες – σε μια πολύ σημαντική εξαγορά που ενδέχεται να μην είναι κάποια αλυσίδα σούπερ μάρκετ αλλά γενικότερα, κάποια αλυσίδα λιανικής πώλησης. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη.

Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο όμιλος Σκλαβενίτη θα απευθυνθεί στο Κυπριακό κοινό, καθώς το 2017, μετά την εξαγορά της πτωχευμένης Μαρινόπουλος, σε μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες διάσωσης που έχουν πραγματοποιηθεί στο εγχώριο retail, ο όμιλος βρέθηκε στο νησί της Αφροδίτης. Σήμερα διαθέτει στην Κύπρο 18 καταστήματα, και αποτελεί τον τρίτο σε δυναμική λιανεμπορικό όμιλο, ακολουθώντας την κυπριακή Άλφα Μέγα και τη Lidl.

Με 8 καταστήματα στην Λευκωσία, 5 στην Λεμεσό, 2 στην Πάφο και την Λάρνακα και ένα στο Παραλίμνι, απασχολεί συνολικά περίπου 1600 εργαζόμενους και εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 20.000 καταναλωτές.

Πηγές προσκείμενες στον Όμιλο Σκλαβενίτη πάντως ξεκαθαρίζουν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για επέκταση πέραν των συνόρων, για να έχει σοβαρότητα, διάρκεια και αποτελεσματικότητα δεν μπορεί να συμβεί μέσα σε μερικά 24ωρά και οπωσδήποτε θα χρειαστεί χρόνος για μια τόσο σημαντική επένδυση. Άλλωστε, υπάρχουν σχέδια επέκτασης και εντός Ελλάδος, με βασικούς άξονες τις αγορές των νησιών του Ιονίου και της Βόρειας Ελλάδας, με την ανάπτυξη νέων υποδομών και την αναζήτηση εξαγορών.

Ανάπτυξη νέων υποδομών

Υπό την καθοδήγηση της Μαρίας, του Γεράσιμου και της Βασιλικής Σκλαβενίτη αλλά και του Στέλιου που έφυγε από την ζωή πολύ πρόωρα, ο όμιλος επενδύει σημαντικά κεφάλαια στις υποδομές, θέτοντας τις βάσεις για ακόμη πιο δυναμική ανάπτυξη στο λιανικό εμπόριο. Το 2024 προστίθεται στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου, το πρώην εργοστάσιο της Πίτσος, στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη. Επιπλέον, το εργοστάσιο των 53.000 τ.μ. σε οικόπεδο πάνω από 51 στρέμματα στην οδό Παρνασσού, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία παραγωγικής μονάδας που θα συγκεντρώνει δραστηριότητες από διάσπαρτα εργοστάσια τροφίμων.

Ένα ακόμη μεγάλο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά στην δημιουργία μονάδας κάθετης παραγωγής με αποθήκες και δυνατότητες διανομής, σε ακίνητο 42.000 τ.μ. στη Μαγούλα, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί εντός του 2024. Είναι ο χώρος που προορίζεται να λειτουργήσει ως παρασκευαστήριο έτοιμων γευμάτων του ομίλου.

Οι 12 εξαγορές που προηγήθηκαν

Ήταν το 2007 όταν η οικογενειακή επιχείρηση «Σκλαβενίτης» εξαγόραζε 18 καταστήματα της αλυσίδας Παπαγεωργίου, κυρίως στα Νότια Προάστεια της Αττικής. Το μεγάλο ταξίδι, είχε μόλις ξεκινήσει…

Επόμενος σταθμός, το 2010, όταν ο όμιλος απέκτησε 10 καταστήματα της πτωχευμένης «Ατλάντικ». 18 ακόμη καταστήματα εντάσσονται στο δίκτυο του Ομίλου Σκλαβενίτη το 2013, μετά από συμφωνίες με τις αλυσίδες Δούκας, Extra-Πρώτα και Φθηνά και Μπαλάσκας.

Τον επόμενο χρόνο ο Όμιλος εξαγόρασε το 100% των μετοχών της Makro Cash & Carry Ελλάδος, η οποία διέθετε 9 καταστήματα Χονδρικής πώλησης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Βόλο, Ηράκλειο και Ξάνθη. Το 2015 η MAKRO θα μετονομάζεται σε The Mart. Την ίδια χρονιά ο Σκλαβενίτης αποκτά έναντι 25 εκ € από την εταιρία Βερόπουλος, το 60% της αλυσίδας Χαλκιαδάκης.

Το 2017 αποτελεί χρονιά – ορόσημο. Η πτώχευση της Μαρινόπουλος και ανάγκη εξυγίανσης του ομίλου, οδηγεί σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις και καταλήγει σε υπογραφή συμφωνίας, σύμφωνα με την οποία περνούν στον όμιλο Σκλαβενίτη, 400 καταστήματα της Μαρινόπουλος.

Το 2020 ο Όμιλος Σκλαβενίτη προχωρά στην εξαγορά του ηλεκτρονικού σούπερ μάρκετ, «caremarket.gr». Πάνω στην δομή του χτίζει το «eMarket», που αποτελεί το e-shop της λιανεμπορικής αλυσίδας.

Το 2022 ο Όμιλος απορροφά 9 από τα 11 καταστήματα της αλυσίδας SEP Markets – Παπαδόπουλος, από τα Γιάννενα. Προς τα τέλη του ίδιου χρόνου, ο Σκλαβενίτης μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, προχωρά σε εξαγορά των 4 καταστημάτων της αλυσίδας Γέγος

Επίσης, πριν από περίπου ένα χρόνο – τον Μάιο του 2023 – πραγματοποιείται στη Λάρισα μία ακόμη εξαγορά, με τα 8 καταστήματα της τοπικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ A/S Αγορά να περνούν στο δυναμικό του ομίλου «Σκλαβενίτης».

Η επόμενη εξαγορά που θα καταγραφεί στο χαρτοφυλάκιο του ισχυρότερου λιανεμπόρου της Ελλάδας, όπως όλα δείχνουν, θα δίνει και το στίγμα της εξωστρέφειας, σε ένα πεδίο που, αν και δεν είναι άγνωστο, αποτελεί ,σε κάθε περίπτωση, μια νέα πρόκληση.

Η αντισυμβατική στρατηγική και το συναίσθημα

Όταν η βιομηχανία του marketing έχει κατακλύσει τις λιανικές αγορές και εκατομμύρια ρέουν καθημερινά σε μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης για διαφήμιση και προωθητικές ενέργειες, είναι τουλάχιστον απορίας άξιον, πως είναι δυνατόν μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ που δεν διαφημίζεται, δεν τυπώνει φυλλάδια και δεν εκδίδει προσωπικές κάρτες πόντων, να είναι στην πρώτη θέση με μεγάλη απόσταση και με πολλαπλάσια έσοδα από τον δεύτερο…

Απορία, που βρίσκει την απάντησή της ωστόσο στην πιο πρόσφατη έρευνα της εταιρίας Βraincandy η οποία σφυγμομετρεί την συμπεριφορά των καταναλωτών και κατατάσσει – σταθερά – τον Σκλαβενίτη στην πρώτη θέση και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Με δυο λόγια, για το 60% των καταναλωτών, το πρώτο σούπερ μάρκετ που τους έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτονται ότι πρέπει να ψωνίσουν, είναι αυτό του Σκλαβενίτη. Γιατί;

Κι εδώ έρχεται να δώσει απαντήσεις η αντισυμβατική στρατηγική που ακολουθεί ο όμιλος, που εκτός από την «άρνηση» του marketing, έχει αρνηθεί εδώ και χρόνια να ανοίγει τα καταστήματά του τις Κυριακές, παρά τη νομοθεσία που του δίνει αυτό το δικαίωμα. Γιατί, με αυτή την κίνηση, ο καταναλωτής εισπράττει ένα πανίσχυρο μήνυμα: «Ο Σκλαβενίτης γυρίζει την πλάτη στα έσοδα της Κυριακής και φροντίζει για την ανάπαυση και την οικογενειακή αρμονία του προσωπικού του».

Αυτό σκέφτεται ο μέσος πελάτης των σούπερ μάρκετ. Και ο μέσος πελάτης είναι επίσης εργαζόμενος σε κάποιον άλλο εργοδότη. Ακόμη και για εκείνους που κάνουν τις αγορές τους την Κυριακή από άλλα σούπερ μάρκετ, δεν περνά απαρατήρητο το κλειστό κατάστημα του Σκλαβενίτη. Το σκέφτονται. Λειτουργεί μέσα τους.

Αλλά δεν είναι μόνον οι «κλειστές» Κυριακές. Σε κάθε εξαγορά που πραγματοποίησε ο Όμιλος Σκλαβενίτη – και στις 12 περιπτώσεις όπως περιγράφονται παραπάνω – υπήρχε ένα σημαντικό στοιχείο , η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας για τους εργαζόμενους της εταιρείας που εξαγόραζε. Και αυτό είναι κρίσιμο και ιδιαίτερα σημαντικό για την φήμη μιας εταιρείας, η προσοχή στον εργαζόμενο που στην συνέχεια γίνεται ο “πρεσβευτής” της μάρκας.

Το συναίσθημα και η ανθρώπινη διάσταση στην επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Και ο Σκλαβενίτης φρόντισε να τα διατηρήσει, μάλιστα με συνέπεια και συνέχεια χωρίς να υπολογίσει κόστος και πρόσκαιρα οφέλη. Για παράδειγμα δεν καλούσε επιδεικτικά τις τηλεοπτικές κάμερες όταν έστελνε φορτηγά με δωρεάν βοήθεια σε σεισμόπληκτους, «πλημμυρόπληκτους» κ.ο.κ. Όλοι όμως το μάθαιναν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.