26 Απρ 2024
READING

Pepco: 30 καταστήματα στην Ελλάδα – Στόχος τα 55 εντός του 2025

3 MIN READ

Pepco: 30 καταστήματα στην Ελλάδα – Στόχος τα 55 εντός του 2025

Pepco: 30 καταστήματα στην Ελλάδα – Στόχος τα 55 εντός του 2025

Tα 30 καταστήματα στην Ελλάδα έφτασε αισίως η Pepco, επονομαζόμενη από κάποιους και ως πολωνική Jumbo, λόγω του χαρακτήρα της στον τομέα δραστηριοποίησης με οικονομικά είδη ένδυσης, παιδικά και είδη σπιτιού. Το 30ο κατάστημα της γνωστής αλυσίδας είναι ήδη γεγονός και βρίσκεται στην Καλαμάτα, με την επέκτασή της να είναι ταχεία από τη στιγμή που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην ελληνική αγορά και έχοντας προχωρήσει και σε συνεργασίες συνεκμετάλλευσης χώρων ακόμα και με αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος.

Προηγήθηκε το νέο κατάστημα της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην περιοχή της Καλαμαριάς. Το 28ο κατάστημα ήταν στις Σάπες Ροδόπης, σε κοινό χώρο με την ΑΒ Βασιλόπουλος πριν από περίπου έναν μήνα. Θα πρέπει να πούμε ότι το κατάστημα με το οποίο καλωσόρισε το 2024 η Pepco, ήταν και πάλι σε κοινό χώρο με την ΑΒ Βασιλόπουλος στα Γρεβενά.

Να θυμίσουμε ότι η Pepco ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα το 2022, δηλαδή λιγότερο από δύο χρόνια λειτουργίας. Και παρά την κατά γενική ομολογία περιορισμένη διαθεσιμότητα κατάλληλων εμπορικών χώρων που να ευνοούν την επέκταση μίας πολυεθνικής στη χώρα μας, κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να συμπληρώσει τα 30 καταστήματα. Χαρακτηριστικό της, σύμφωνα με ανθρώπους που παρακολουθούν στενά το μοντέλο της Pepco, είναι η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα στις συνθήκες της δικής μας αγοράς. Είναι γεγονός άλλωστε ότι οι μεγάλοι εμπορικοί χώροι που αποτελούν προτιμητέα σημεία δραστηριοποίησης, όπως για παράδειγμα τα εμπορικά πάρκα και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, δεν είναι πολλά στην Ελλάδα.

Στόχος να φτάσει έως και τα 55 καταστήματα πανελλαδικά το 2025

Η Pepco που επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς στην Ευρώπη, διευρύνοντας το εμπορικό της αποτύπωμα -η Ελλάδα αποτελεί τη 17η ευρωπαϊκή αγορά στην οποία δραστηριοποιείται-, έχει ήδη άλλα πέντε καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, στην Πυλαία, στη Σταυρούπολη, στο Mega Outlet, στη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής, στον Εύοσμο, ενώ ο πέμπτος της κρίκος που προστέθηκε πέρυσι τον Αύγουστο βρίσκεται στο Εμπορικό Πάρκο Florida 1.

Στόχος της εταιρείας είναι να διατηρεί έως το 2025 οκτώ καταστήματα και σε πανελλαδική βάση το δίκτυό της να κυμαίνεται από 50 έως 55 σημεία πώλησης. Στρατηγική στόχευση της Pepco είναι να συστήσει το brand καθώς και την ευρεία γκάμα προϊόντων που διαθέτει σε κάθε πόλη της χώρας, που αριθμεί τουλάχιστον 20.000 κατοίκους.

Έσοδα ρεκόρ σε παγκόσμια βάση στο πρώτο τρίμηνο του 2024

Ο Όμιλος σημείωσε έσοδα ρεκόρ στο πρώτο τρίμηνο του 2024 που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 2023. Τα έσοδά της στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ήταν 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας ανάπτυξη κατά 11% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς. Τα έσοδα της Pepco ωστόσο σε συγκρίσιμη βάση – δηλαδή σε αντίστοιχο αριθμό καταστημάτων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 – μειώθηκαν κατά 3,7%, ερχόμενες μάλιστα σε σύγκριση με μια δύσκολη συγκριτική περίοδο καθότι οι συγκρίσιμες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά +20% το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Σε παγκόσμια βάση άνοιξε 203 νέα καταστήματα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Ωστόσο εκτιμά ότι ο ρυθμός των νέων καταστημάτων που τίθενται σε λειτουργία το προσεχές διάστημα θα μετριαστεί τα επόμενα τρίμηνα και αναμένει να ανοίξουν τουλάχιστον 400 νέα καταστήματα το 2024, εξαιρουμένων των μετατροπών καταστημάτων της Wilko στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα πρέπει να πούμε ότι η δωδεκάμηνη χρήση που προηγήθηκε και έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 σηματοδότησε την αύξηση του τζίρου του ομίλου Pepco κατά 17,7% συγκριτικά με πέρσι, στα 5,64 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κάμψη κατά -33,7% καταγράφηκε ωστόσο στα κέρδη προ φόρων του ομίλου, τα οποία υποχώρησαν σε 202 εκατ. ευρώ, από 253 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Επιπλέον, ο καθαρός δανεισμός του αυξήθηκε σε 411 εκατ. ευρώ την χρήση του 2023, από 275 εκατ. ευρώ την χρήση του 2022, τροφοδοτώντας εν πολλοίς την επέκταση του δικτύου καταστημάτων Pepco και Poundland πανευρωπαϊκά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.