26 Απρ 2024
READING

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τα πολλαπλά οφέλη από την παραχώρηση του Β.Ο.Α.Κ.

5 MIN READ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τα πολλαπλά οφέλη από την παραχώρηση του Β.Ο.Α.Κ.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τα πολλαπλά οφέλη από την παραχώρηση του Β.Ο.Α.Κ.

Ακόμα πιο ισχυρή θέση απέναντι στον ανταγωνισμό αποκτά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μετά τις θετική έκβαση που είχε για την ίδια το έργο παραχώρησης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.). Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία, προς απάντηση σχετικού ερωτήματος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αναδείχθηκε προσωρινός διάδοχος στο έργο.

Η περίοδος της παραχώρησης του έργου «ΜΕΛΕΤΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΚΡΗΤΗΣ (Β.Ο.Α.Κ.) ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΧΑΝΙΑ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ» έχει οριστεί στα 35 έτη, ενώ από αυτά χρονικό διάστημα μέχρι και πέντε ετών θα χρησιμοποιηθεί ως μελετών – κατασκευών.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό μήκος του τμήματος Χανιά-Ηράκλειο φτάνει στα 187 χλμ., συμπεριλαμβανομένων και 30 χλμ. που αφορούν το υπό προαίρεση τμήμα Κίσσαμος-Χανιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό μήκος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης φτάνει στα 300 χλμ., ενώ σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα τμήματα «Χερσόνησος- Άγιος Νικόλαος», το οποίο αυτή τη στιγμή είναι σε στάδιο κατασκευής μέσω ΣΔΙΤ, και «Άγιος Νικόλαος – Νεάπολη».

Πρόκειται για μία εξαιρετική εξέλιξη για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς ο ΒΟΑΚ τη δεδομένη χρονική περίοδο αποτελεί τον μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο υπό κατασκευή σε όλη την Ευρώπη, ο οποίος μάλιστα κατασκευάζεται στο πιο μεγάλο νησί της χώρας μας, που εκτός από τον μόνιμο πληθυσμό των 700.000 κατοίκων που διαθέτει, κάθε χρόνο δέχεται και τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων από το εξωτερικό.

Ενισχυμένο το χαρτοφυλάκιο

Η ανάληψη της παραχώρησης του τμήματος Χανιά – Ηράκλειο του ΒΟΑΚ έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από έργα που έχουν βοηθήσει την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να ισχυροποιήσει σημαντικά τη θέση της σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό. Αναφορικά με το τελευταίο έργο το οποίο αναλαμβάνει, όπως αναφέρει η ίδια η εταιρεία, σηματοδοτεί μια εξαιρετικά θετική και πολλαπλά σημαντική εξέλιξη, με πλήθος οφέλη για τον Όμιλο και τους μετόχους του. Αυτό καθώς όχι μόνο ενισχύει το μέγεθος και την αξία του χαρτοφυλακίου παραχωρήσεων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και την παραγωγή σημαντικών, σταθερών και προβλέψιμων ταμειακών ροών σε μακροχρόνια βάση, επιτρέποντας τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του στο πλαίσιο της στρατηγικής του Ομίλου.

Μάλιστα, όπως σημειώνει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το αποτέλεσμα του διαγωνισμού αποτελεί απόδειξη της τεχνικής και οικονομικής ικανότητας του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ επιβεβαιώνει την μεγάλη εμπειρία και την αποτελεσματικότητα του στην διεκδίκηση μεγάλων έργων, μέσω σοβαρών κι ανταγωνιστικών προσφορών που διασφαλίζουν τόσο τα συμφέροντα των μετόχων της εταιρείας, όσο και ιδιαιτέρως ικανοποιητικούς όρους για το ελληνικό Δημόσιο.

Πατάει γκάζι στους αυτοκινητόδρομους

Η ανάληψη του έργου αυτού έχει μία ακόμα σημασία για τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αφού αποτελεί ίσως την κίνηση εκείνη που ολοκληρώνει μία σκληρή προσπάθεια ετών των ανθρώπων του, με σκοπό να τον καταστήσουν ως τον πιο ισχυρό παίκτη στον τομέα διαχείρισης και κατασκευής των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων.

Εκτός από τον ΒΟΑΚ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει καταφέρει να επικρατήσει στους τρεις μεγάλους διαγωνισμούς των τελευταίων ετών (Εγνατία Οδός, Αττική Οδός), ενώ πέραν των παραπάνω ανοιχτών συμβάσεων ελέγχει τη Νέα Οδό, την Κεντρική Οδό και μειοψηφική συμμετοχή στην Ολυμπία Οδό, έχοντας ήδη δημιουργήσει έναν ισχυρό τομέα έργων παραγωγής σταθερών ταμειακών ροών.

Κι άλλα σημαντικά έργα

Εκτός από τους αυτοκινητόδρομους, ο όμιλος δε σταματά τις δράσεις του. Στο πλαίσιο των νέων συμφωνιών της, η ΤΕΡΝΑ Α.Ε., που αποτελεί 100% θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, υπέγραψε συμφωνία με την THE GRID Α.Ε. (εταιρεία συμφερόντων της NOVAL PROPERTY και της BROOKLANE) για την κατασκευή του νέου συγκροτήματος γραφείων στο Μαρούσι, συνολικού προϋπολογισμού 96,5 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΤΕΡΝΑ έχει ήδη εγκατασταθεί στον χώρο και προχωράει τις διαδικασίες. Ως εκ τούτου, το συνολικό έργο, περιλαμβανομένου και του περιβάλλοντος χώρου, αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2026. Μάλιστα, αρκετά νωρίτερα θα παραδοθεί στους μισθωτές για εγκατάσταση και ολοκλήρωση των εσωτερικών εργασιών διαρρύθμισης.

Το συγκρότημα γραφείων THE GRID πρόκειται να κατασκευαστεί σε οικόπεδο έκτασης 16.100 τ.μ. επί της συμβολής των οδών Χειμάρρας και Αμαρουσίου-Χαλανδρίου και θα έχει συνολική επιφάνεια 61.500 τ.μ., εκ των οποίων τα 26.400 τ.μ. αντιστοιχούν σε χώρους ανωδομής και τα 35.100 τ.μ. σε υπόγειους χώρους.

Το συγκρότημα αποτελείται από 2 κτίρια σχήματος Γ τα οποία διατάσσονται αντικριστά σχηματίζοντας έναν κεντρικό κήπο με εκτεταμένη βλάστηση. Kάθε κτίριο αποτελείται από τρεις διακριτούς όγκους, οι οποίοι ενώνονται μέσω «γεφυρών». Σε κάθε κτίριο δημιουργείται ένα ηλιακό αίθριο το οποίο περικλείεται από την κεντρική είσοδο και τα εξωτερικά κλιμακοστάσια. Οι εξωτερικές όψεις επενδύονται εξ ολοκλήρου με ενεργειακό κέλυφος και το συγκρότημα αναμένεται να πιστοποιηθεί στην ανώτερη βαθμίδα αξιολόγησης LEED PLATINUM.

Σημειώνεται ότι το διακεκριμένο αρχιτεκτονικό γραφείο FOSTER + PARTNERS ηγήθηκε στον σχεδιασμό αυτού του έργου και η HILL International έχει αναλάβει την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης σε όλα τα στάδια του έργου, σχεδιασμού και κατασκευής.

O Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ, διαχειριζόμενος περισσότερα από 1.600 χλμ. κομβικής σημασίας αυτοκινητοδρόμων (με την προσθήκη της Εγνατίας Οδού και της Αττικής Οδού) και εμβληματικά έργα που αντιστοιχούν σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως ο νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης, το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα στο Ελληνικό, το οδικό τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων στις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου κ.ά.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τα επόμενα βήματα στη συμφωνία για τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού | Ειδήσεις για την Οικονομία | newmoney

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.