26 Απρ 2024
READING

Αδέρφια Αγγελόπουλοι: Οι αναγεννητές του Ολυμπιακού -κι όχι μόνο-

6 MIN READ

Αδέρφια Αγγελόπουλοι: Οι αναγεννητές του Ολυμπιακού -κι όχι μόνο-

Αδέρφια Αγγελόπουλοι: Οι αναγεννητές του Ολυμπιακού -κι όχι μόνο-

Μπορεί ο Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος να κατάγονται από μια ιστορική οικογένεια της επιχειρηματικής ζωής του τόπου, και να έχουν μία τεράστια περιουσία στην κατοχή τους, η αλήθεια όμως είναι ότι η πλειοψηφία του κόσμου τους γνωρίζει περισσότερο για την εμπλοκή τους στην ΚΑΕ Ολυμπιακός.

Τα δύο αδέρφια, παιδιά του αείμνηστου Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου και της Άννας-Μαρίας Παπαδημητρακοπούλου, από νωρίς έδειξαν το πόσο δεμένα είναι μεταξύ τους. Παρά το γεγονός άλλωστε ότι δεν είναι δίδυμα, πολλοί είναι εκείνοι που μπερδεύονται και θεωρούν ότι γεννήθηκαν μαζί. Εξάλλου, αν παρατηρήσει κανείς τη ζωή τους, θα διαπιστώσει ότι έχει πολύ μεγάλες ομοιότητες.

Για άλλους, το ισχυρό δέσιμο που αναπτύχθηκε μεταξύ τους βασίστηκε στη μικρή διαφορά ηλικίας που τους χωρίζει, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι ήρθαν πιο κοντά την περίοδο που οι γονείς τους ήρθαν σε διάσταση. Σε κάθε περίπτωση, όποιος τους γνωρίζει έστω και στο ελάχιστο αντιλαμβάνεται τις άριστες σχέσεις και την αγάπη που επικρατεί μεταξύ τους.

Ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα την 21η Ιανουαρίου 1973 και είναι απόφοιτος της Σχολής Μωραΐτη (1990), κάτοχος Β.Α. Economics από το Deree College (1995) και Μ.Α. Economics από το Boston University (1995-1997), ενώ ο Γιώργος Αγγελόπουλος γεννήθηκε την επόμενη χρονιά, και συγκεκριμένα στις 17 Ιουλίου 1974. Είναι απόφοιτος της Σχολής Μωραΐτη (1992), Πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ, 1992-1996) και κάτοχος MBA (Master of Business Administration) του Babson College της Βοστώνης (1998-2000), ενώ είναι μέλος του δ.σ. της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Και τα δύο αδέρφια έχουν υπηρετήσει τη στρατιωτική τους θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό. Ο Γιώργος Αγγελόπουλος από το 1996 έως το 1998 και ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος από το 1997 έως το 1999.

Το 2016 ο Γιώργος Αγγελόπουλος ήρθε αντιμέτωπος με μία τραγωδία, καθώς έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία μόλις 42 ετών, η σύζυγός του, Ιωάννα. Οι δυο τους ήταν ένα πολύ αγαπημένο ζευγάρι, το οποίο ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου το 2008, ενώ δύο χρόνια αργότερα απέκτησαν και μία κόρη, την 14χρονη σήμερα Άννα-Μαρία. Η Ιωάννα Στάχτου νοσηλευόταν για μεγάλο διάστημα σε ειδική κλινική των ΗΠΑ και είχε επιστρέψει στην Ελλάδα 15 ημέρες πριν τον θάνατό της, ο οποίος προήλθε από καρκίνο.

Οι «παλιοί» θαμώνες στο ΣΕΦ την θυμούνται να παρακολουθεί τους περισσότερους αγώνες της ομάδας του συζύγου της, υποστηρίζοντας τη μεγάλη αγάπη του Γιώργου Αγγελόπουλου, τον μπασκετικό Ολυμπιακό.

Η εμπλοκή με τον Ολυμπιακό

Παρά το γεγονός ότι ανάμεσα στις επιχειρήσεις τους βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες της χώρας, η Αrcadia, ενώ στο παρελθόν συμμετείχαν στη διοίκηση της Χαλυβουργικής, η οποία δεν λειτουργεί πλέον, οι ίδιοι έγιναν γνωστοί κυρίως από τα -επιτυχημένα- έργα και τις -όμορφες- ημέρες που συνοδεύουν την παρουσία τους στην ΚΑΕ Ολυμπιακός.

Η πρώτη τους εμπλοκή με την ομάδα ήταν το 2004, όταν, μαζί με τον Σωκράτη Κόκκαλη, άρχισαν να διοικούν τους «ερυθρόλευκους» και να συνδράμουν οικονομικά. Το έργο που είχαν να διατελέσουν δεν ήταν εύκολο, καθώς παρέλαβαν την ομάδα, η οποία είχε τερματίσει όγδοη την προηγούμενη σεζόν. Με εφόδιο την αγάπη τους για τους Πειραιώτες κατάφεραν να σημειώσουν σημαντικές επιτυχίες, παρά το γεγονός ότι απέναντί τους είχαν τον πανίσχυρο Παναθηναϊκό της οικογένειας Γιαννακόπουλου. Κορυφαία στιγμή στην παρουσία τους στον προεδρικό θώκο της ΚΑΕ ήταν φυσικά η back-to-back κατάκτηση της Ευρωλίγκας, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο Βασίλης Σπανούλης, η μεγαλύτερη ίσως μεταγραφική τους επιτυχία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δε δίστασαν να πάρουν και δύσκολες αποφάσεις, όπως τον υποβιβασμό της ομάδας στην Α2, όταν έκριναν ότι αδικούνται από τη διαιτησία στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Κεφάλαιο Arcadia

Φυσικά, εκτός από τον αθλητισμό, τα δύο αδέρφια ασχολούνται και με άλλες επιχειρήσεις, με βασική την ναυτιλιακή τους εταιρεία, Arcadia. Η τελευταία, μετά από κάποιες δυσκολίες που πέρασε εξαιτίας δικαστικών διαμαχών, έχει επανέρθει δυναμικά και μάλιστα τον περασμένο Δεκέμβριο προχώρησε στην παραγγελία 2 νέων aframaxes από την Dalian Shipbuilding στην Κίνα, με επιλογή για δύο επιπλέον. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση ακολούθησε της εγγραφής για ένα ζευγάρι newbuild suezmaxes από ναυπηγείο στη Νότια Κορέα.

Ενδεικτικό της συγκεκριμένης αγοράς είναι το γεγονός πως τo τίμημα για τα aframaxes ανέρχεται σε 63 εκατομμύρια δολάρια για το καθένα, σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς, ενώ τα πλοία των 115.000 dwt θα παραδοθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2026.

Υπενθυμίζεται ότι η Arcadia, που ιδρύθηκε το 1998, διαθέτει έξι suezmaxes και τέσσερα aframaxes στον στόλο της, ενώ είχε γίνει γνωστή για το γεγονός ότι στον στόλο της διέθετε μόνο νεότευκτα πλοία. Η δυναμική της επιστροφή είναι άξια αναφοράς καθώς η ναυτιλιακή εταιρεία είχε να παραγγείλει πλοίο από το 2015, όταν είχε κλείσει συμφωνία με το ίδιο ναυπηγείο για την κατασκευή δύο tankers, αξίας 65 εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα. Τελικά, το 2017, πούλησε τα συγκεκριμένα πλοία στη ναυτιλιακή του Ιδρύματος Ωνάση Olympic Shipping and Management.

Το 2016 και το 2017 είχε παραλάβει τέσσερα Suezmaxes, τα οποία περιλαμβάνονται ακόμη στον στόλο της, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, ενώ το πλοίο “Aegean Myth” της Arcadia Shipmanagement πιστοποιήθηκε ως το πρώτο πλοίο με Ship Energy Efficiently Management Plan.

Οι οικογενειακές διαμάχες

Μπορεί τα δύο αδέρφια να είναι πολύ αγαπημένα, η οικογένειά τους όμως ήρθε αντιμέτωπη με δύο μεγάλες κρίσεις. Η πρώτη, εξαιτίας της διαμάχης του αείμνηστου πατέρα τους, Κωνσταντίνου, με τον αδερφό του, Θεόδωρο. Μάλιστα, η διαμάχη αυτή δεν κατέστη εφικτό να λήξει ούτε με την παρέμβαση του πατέρα τους, Παναγιώτη, ο οποίος στις 3 Ιανουαρίου 1999, σε μία προσπάθεια να φέρει κοντά τα παιδιά του, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης αλλά και διαχειριστής των οικογενειακών επιχειρήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ προχώρησε και σε «διαχωρισμό» της περιουσίας, ορίζοντας ότι η διαχείριση των εταιρειών εξωτερικού ανατίθεται στον Θεόδωρο και εκείνη των εταιρειών εσωτερικού στον Κωνσταντίνο.

Η δεύτερη κόντρα ήταν μεταξύ του Γιώργου και του Παναγιώτη Αγγελόπουλου με τον πατέρα τους, Κωνσταντίνο, τουλάχιστον σε επίσημο επίπεδο. Μια κόντρα η οποία τα δύο αδέρφια υποστήριξαν ότι σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται με τον πατέρα τους αλλά με άτομα του περιβάλλοντός του, τα οποία πλέον δεν είναι στη ζωή, όπως και ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τον θάνατο του τελευταίου, ο αδερφός του, Θεόδωρος, προχώρησε κι αυτός σε νομικές κινήσεις εναντίον των ανιψιών του.

Σε κάθε περίπτωση, τα δύο αδέρφια δείχνουν ότι έχουν αφήσει πίσω τους τις συγκεκριμένες, δύσκολες στιγμές, και έχουν επικεντρωθεί στις δραστηριότητές τους. Τους αρέσει να επισκέπτονται τη Μύκονο, προσπαθούν όμως να διατηρούν ένα χαμηλό προφίλ αφού δεν τους βρίσκει σύμφωνους η επίδειξη πλούτου. Ο Παναγιώτης είναι λάτρης των σπορ, εξαιρετικός μπασκετμπολίστας και αθλητής του windsurf, ενώ ο Γιώργος είναι ένας άνθρωπος που προσπαθεί να λύνει τα προβλήματα με ηρεμία και ευγενικό τρόπο. Το μόνο σίγουρο είναι ο ένας συμπληρώνει άριστα τον άλλον κι αυτό άλλωστε φαίνεται κι από τα αποτελέσματα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.